Omlouváme se, ale z důvodu stěhování skladů do nového a restrukturalizaci firmy Gadgets House s.r.o. obchod je dočasně nefunkční a objednávky se nevyřizují. Situaci se snažíme vyřešit, děkujeme za pochopení.

Co je císařský řez?

Císařský řez neboli sectio caesarea  (zkráceně S.C.), zjednodušeně sekce, laicky "císař" je nejčastější porodnickou operací pro ukončení těhotenství ve třetím trimestru a pro ukončení porodu, který se z různých důvodů zkomplikoval. Řadí se mezi velké břišní operace a nejčastěji se provádí ve spinální anestezii, kdy je žena při vědomí, umrtvena je pouze lokálně a může tak své miminko přivítat na svět hned. Někdy se ale stane, že na spinální anestezii není čas a je nutné zvolit anestezii celkovou, a to většinou v urgentních situacích..

cisarsky-rez

Císařský řez (Zdroj fotky: Freepik.com)

Superakutní císařský řez

Existuje několik typů císařského řezu, které se liší z hlediska naléhavosti a mají své jasně stanovené indikace. Prvním typem je tzv. superakutní císařský řez. V takových situacích se doslova hraje o čas, mnohdy rozhodují minuty nebo dokonce vteřiny. Superakutnímu řezu vždy předchází komplikace, které jsou naprosto nečekané a ohrožují na životě jak ženu, tak nenarozené miminko. Jsou to například:

  • náhlé silné krvácení jasnou krví z důvodu předčasného odlučování placenty (abrupce), často doprovázené úpornou bolestí břicha

  • krvácení z vcestné placenty (placenta praevia), která tvoří překážku dítěti nebo dokonce zcela překrývá děložní hrdlo (placenta praevia cervicalis) - vcestná placenta je většinou diagnostikována ultrazvukovým vyšetřením již v těhotenství a je jasnou indikací k plánovanému císařskému řezu, ale ojediněle se může stát, že se začne odlučovat předčasně, může dojít ke krvácení a pak je třeba těhotenství ukončit okamžitě

  • naléhání pupečníku či výhřez pupečníku (prolaps) - situace, kdy pupečník naléhá nebo dokonce vyhřezne do porodních cest před naléhající část (nejčastěji hlavičku miminka) a tou je pak utlačován, čímž dochází k akutnímu nedostatku kyslíku a ohrožení života miminka

  • pokles srdečních ozev dítěte pod 80 tepů za minutu (normální frekvence se pohybuje v rozmezí 110 - 160 tepů za minutu)

Zde bych chtěla říct, že výše popsané komplikace jsou výjimečné a takto závažné situace nastávají naštěstí jen velmi vzácně.

detske-obleceni

Akutní císařský řez

Druhým typem řezu je tzv. akutní císařský řez, ke kterému se porodníci uchylují v momentě, kdy už porod nějakou dobu běží, ale vyskytnou se komplikace, jako třeba:

  • pokles srdečních ozev pod fyziologické hodnoty a hrozící hypoxie plodu
  • miminko špatně vstupuje do pánve
  • nepostupující a dlouhý porod
  • poruchy děložní činnosti
  • předčasný odtok plodové vody a počínající infekce
  • indikace ze strany matky - preeklampsie, vážná hypertenze, varovné signály již z průběhu těhotenství (rizikové těhotenství)

hracky-pro-nejmensi

Plánovaný císařský řez

Posledním typem je plánovaný císařský řez. Ten není akutní, je naplánován předem. Výhodou plánovaného řezu je to, že se na něj žena může psychicky připravit, vše si srovnat v hlavě, naladit se na příchod miminka v ten určený "den D" a připravit si vhodné podmínky pro to, aby první dny po porodu prožila co možná nejlépe a mohla na něj vzpomínat nikoli jako na traumatizující a špatný zážitek, ale na radostné chvíle, v dobrém.

K plánovanému císařskému řezu se přistupuje v případě, že se v těhotenství objeví nějaký důvod, který neumožňuje spontánní porod nebo by porod přirozenou cestou znamenal příliš velké riziko pro matku i dítě. Takových důvodů může být celá řada, například:

  • kefalopelvický nepoměr neboli nepoměr mezi velikostí hlavičky dítěte a šířkou pánve matky (při zúžené pánvi)
  • překážky v porodních cestách (např. různá zúžení, tumory, myomy), stavy po úrazech či operacích v pánvi nebo na děloze
  • vcestná placenta
  • onemocnění matky - cévní, srdeční, onemocnění některého orgánu, preeklampsie
  • poloha miminka - nepříznivý konec pánevní, kolizní poloha dvojčat, příčná poloha
  • předchozí císařský řez (špatné hojení rány, bolesti v jizvě, rozhodnutí ženy)
  • psychické onemocnění

Indikace k plánovanému císařskému řezu ale nemusí být nutně jen zdravotní, někdy se k němu může přistoupit i v případě, že má žena extrémní strach či psychický blok z přirozeného porodu. Císařský řez se běžně plánuje i tehdy, pokud žena za sebou už jeden císařský řez má a rozhodne se pro něj znovu. V tomto případě by se vlastně dalo hovořit o císařském řezu na přání, protože jedna sekce v anamnéze není jasnou indikací k další sekci - předchozí císařský řez totiž rozhodně neznamená automaticky další císařský řez. Pokud se jizva dobře zahojila, nenastanou žádné komplikace, může žena další dítě porodit přirozeně. Je dobré najít si vhodnou porodnici s respektujícím a podporujícím přístupem. Rozhodnutí a zvážení rizik a benefitů přirozeného porodu po předchozím císařském řezu je ale samozřejmě jen na dané ženě a pokud vnímá další císařský řez jako bezpečnější, pak je to v pořádku.

Sekce se taky často plánuje kvůli poloze miminka koncem pánevním, a to i v případě, že se jedná o tzv. příznivý konec pánevní, který by bylo možné porodit spontánně, ale buď se to v dané porodnici běžně nedělá, personál s tím nemá zkušenosti nebo si to rodička nepřeje. Ano, ne každá žena se cítí na to rodit miminko s touto polohou přirozeně a je to tak v pořádku, neměla by být tlačena do přirozeného porodu, pokud má strach nebo si není jistá, zda to zvládne.

detske-zbozi

Pak je císařský řez zcela opodstatněný. Přesto je ale dobré vědět, že existuje možnost volby a pokud by to byl váš případ a chtěla byste rodit miminko koncem pánevním vaginální cestou, určitě je to možné. Rozhodně vám ale doporučuji najít si takovou porodnici, kde mají s přirozenými porody KP zkušenost a kde jsou těmto porodům nakloněni a podpoří vás ve vašem rozhodnutí.

Pokud víte, že vás čeká císařský řez, doporučuji vám dobře si vybrat porodnici. Nemusíte jet nutně do té porodnice, kterou máte nejblíže, vyplatí se zjistit si informace o tom, jak to v té či oné porodnici chodí. Rozdíly bývají mnohdy až propastné a byla by škoda, kdybyste se ochudila o některé možnosti, ať už přítomnost partnera, bonding, nepřetržitý kontakt s miminkem či jiný druh podporující péče.

Hledejte takovou porodnici, kde mají co nejvíc "friendly" přístup k rodičům i dětem, kde vám umožní přítomnost partnera během výkonu, kde je samozřejmostí bonding i po císařském řezu a kde budete moct být po výkonu rovnou na samostatném pokoji s miminkem i partnerem, případně jinou doprovázející osobou. Věřte mi, vyplatí se to, bude to mít významný vliv na pohodu vaší, vašeho miminka a potažmo celé rodiny.

Bc. Andrea Bělohradská, maminka a porodní asistentka | Editace: Andrea Bělohradská

Vyberte si dětské zboží:

Pokračujte v čtení blogu: