Existuje vůbec někdo, kdo nemá rád grilovací akce? Já bych řekla, že ne. Grilování má jeden obrovský benefit, kterým je, že se sejde skupinka nadšených lidí, které dohromady pojí láska k dobrému jídlu a pití.
Jak grilovat zeleninu? (Zdroj fotky: Freepik.com)
Nejlepší na tom je, že si povídáte s ostatními se skleničkou vína v ruce a sluníčkem v zádech a mezitím se vám chystají grilované pochoutky. Na grilu lze udělat téměř cokoliv – od pečeného prasete, přes grilované sýry, po lahodnou zeleninu. V tomto článku se s vámi podělím o zkušenosti s grilováním zeleniny. Věřte, že i příznivci masa si porci grilované zeleniny podle mého receptu rádi dají – chutná totiž famózně!
Jaká zelenina je na gril nejlepší?
Mojí nejoblíbenější přílohou k masu je grilovaná plodová zelenina. Chuť masa hezky podtrhne paprika, cherry rajčata, cuketa i lilek. Nebojte se experimentovat a přidejte také kořenovou zeleninu. Na grilu je výborná mrkev, řepa, celer, petržel a překvapivě také ředkvička. Tento druh zeleniny obsahuje sacharidy, které díky vysoké teplotě zkaramelizují, a zelenina najednou chutná úplně jinak. Takže pokud nemáte rádi třeba celer, zkuste ho ještě ogrilovat, než ho úplně odsoudíte. J A nezapomeňte přidat také cibuli! Ta celému jídlu dodá finální šmrnc.
Jak zeleninu nakrájet?
Papriky zbavte semínek a nakrájejte na kostičky. Cherry rajčata grilujte celá. Cuketu a lilek nakrájejte na plátky. Mrkev, řepu, celer a petržel oškrábejte, přičemž mrkev a petržel nakrájejte na dlouhé tenké plátky, celer na tenká kolečka a řepu na menší kostičky. Ředkvičky jen omyjte a osušte.
Čím zeleninu okořenit?
Zapamatujte si jednu důležitou poučku – zeleninu zásadně nesolte před grilováním. Pokud byste tak učinili, zelenina by kvůli vysoké teplotě pouštěla vodu a zbytečně se potila ve vlastní šťávě. Zeleninu posypte pouze čerstvými bylinkami (např. rozmarýn, tymián), nebo ji posypte sušenými bylinkami. Sůl si pak přidá každý sám až na talíři. Důležité je zeleninu potřít olejem a průběžně ho doplňovat i během grilování.
Jak dlouho zeleninu grilovat?
Přiznám se, že já čas moc nehlídám. Místo toho zeleninu během grilování ochutnávám – mám to štěstí, že mě horké jídlo skoro nepálí. Doba grilování záleží na teplotě žáru, který se obecně doporučuje udržovat v rozmezí středního až vysokého stupně (cca 200 °C a více). Paprika, cherry rajčata, cuketa a lilek budou potřebovat přibližně 5–10 minut. Mrkev, petržel, celer, ředkvička a cibule se budou grilovat o něco déle, přibližně 10–20 minut. Nejdéle se pak bude dělat řepa (tu doporučuji zabalit do alobalu) cca 30 minut.
Tak si nechte chutnat a nezapomeňte mi poslat nějaké vzorky!
Pro Dudlu napsala překladatelka: Lucie Ušiaková
Vyberte si na Dudlu vychytávky do kuchyně:
- Podpořte článek nákupem: Hrnků, nádobí a kuchyňských vychytávek
- Pokračujte v čtení: Jak vybrat indukční varnou desku? a Blogu o vaření?