Během vaření či pečení se nezřídka stane, že se z vejce upotřebí pouze žloutky a bílky zůstanou stát ladem. Pokud i vy patříte mezi ty, kteří neví, co si se zbylými bílky počít a pravidelně je buď vyléváte nebo se vám kazí v lednici, mám tu pro vás několik tipů, jak s nimi naložit. Byla by totiž velká škoda je nevyužít, když existuje tolik možností!
(Zdroj fotky: Freepik.com)
Zužitkujte bílky při dalším vaření
Nevyužité vaječné bílky můžete při dalším vaření zužitkovat hned několika způsoby – přimíchat je třeba do polévky (např. do oblíbené česnečky nebo zeleninového či masového vývaru), využijete je při přípravě špenátu, můžete je přidat do míchaných vajíček na snídani nebo do nejrůznějších zapékaných pokrmů (rybího filé, francouzských brambor, šunkafleků a podobných dobrot).
Vytvořte sladké sněhové pusinky
Dalším způsobem, jak využít zbylé vaječné bílky, jsou sladké sněhové pusinky. Ty mají své čestné místo mezi oblíbeným vánočním cukrovím, můžete si je ale připravit kdykoli během roku. Vy zaženete chuť na sladké a bílky, co vám zbyly z některého z předchozích kuchařských počinů najdou své využití. Postup není složitý, bílky jednoduše nalijete do mísy, přidáte malou špetku soli a ušleháte z nich sníh. Ve chvíli, kdy začne zanechávat měkké špičky, zašleháte do něj krystalový cukr a ušleháte do tuha. Pomocí cukrářského sáčku pak vytvoříte na plechu vyloženém pečícím papírem pusinky, hezky jednu vedle druhé. Troubu předejřejte na 120°C, vložte do ní plech s pusinkami, snižte teplotu na 90°C a za důkladného hlídání je nechte v troubě sušit po dobu 4 hodin.
Pochutnejte si na bílkové omeletě
Vaječná omeleta je už taková klasika, věděli jste ale, že ji můžete udělat klidně jen ze samotných bílků? Pokud ne a vy si lámete hlavu nad tím, co s vaječnými bílky, odpověď je tady – připravte si bílkovou omeletu ke snídani nebo k večeři. Je to velmi snadné – v míse vyšlehejte bílky s mlékem, přidejte do směsi nasekané bylinky nebo třeba i šunku, vlijte do pánve a na troše olivového oleje opečte omelety z obou stran dozlatova.
Umíchejte si bílkovou polevu
Bílkovou polevu upotřebíte především v čase Vánoc, ale nelze ji nezmínit. Hodí se především na tradiční medové perníčky, ale použít ji můžete i na jiné druhy sladkého cukroví. Její příprava je sice jednoduchá, ale vyžaduje trochu síly a trpělivosti. Na rozdíl třeba od sněhu se bílky na polevu totiž nešlehají, nýbrž míchají. Tuhle práci můžete s chutí přenechat kuchyňskému robotu, pokud ho ale nevlastníte, namastěte si svaly. Na bílkovou polevu smíchejte jeden bílek s 300g moučkového cukru, přilijte lžičku citronové šťávy a míchejte v míse tak dlouho, až vznikne hladká poleva, v níž drží rýha po noži. Trvá to asi 20 až 30 minut, ale stojí to za to.
Dodejte pečivu lesk
Pokud čas od času pečete, můžete nevyužité bílky upotřebit na potření těsta před pečením, zajistíte mu tím krásný lesk. Ten sluší třeba vánočce, rohlíkům, bagetám a jiným druhům sladkého i slaného pečiva.
Pro Dudlu napsala: Andrea Bělohradská
Vyberte si na Dudlu vychytávky do kuchyně:
- Podpořte článek nákupem: Hrnků, nádobí a kuchyňských vychytávek
- Pokračujte v čtení: Jak vybrat indukční varnou desku? a Blogu o vaření?