UPOZORNĚNÍ: Z důvod, že prodejce zboží Gadgets House s.r.o. přestal fungovat a reagovat na objednávky, tak jsem dočasně mimo provoz. Budeme hledat vhodnou náhradu a pokusíme se brzy vrátit do hry.

Jak zpracovat bílky?

Během vaření či pečení se nezřídka stane, že se z vejce upotřebí pouze žloutky a bílky zůstanou stát ladem. Pokud i vy patříte mezi ty, kteří neví, co si se zbylými bílky počít a pravidelně je buď vyléváte nebo se vám kazí v lednici, mám tu pro vás několik tipů, jak s nimi naložit. Byla by totiž velká škoda je nevyužít, když existuje tolik možností!

jak-zpracovat-bilky

(Zdroj fotky: Freepik.com)

Jak zpracovat přebytečné bílky

Možností, jak zpracovat přebytečné bílky, které vám zbyly třeba z pečení dortu nebo vánočního cukroví, existuje celá řada. A pokud už dopředu víte, že je nezužitkujete hned, můžete je jednoduše zamrazit a použít je později.

Zužitkujte bílky při dalším vaření

Nevyužité vaječné bílky můžete při dalším vaření zužitkovat hned několika způsoby?

  •  přimíchat je třeba do polévky (např. do oblíbené česnečky nebo zeleninového či masového vývaru)
  • využít je při přípravě špenátu
  • do míchaných vajíček na snídani
  • do nejrůznějších zapékaných pokrmů (rybího filé, francouzských brambor, šunkafleků a podobných dobrot).


Vytvořte sladké sněhové pusinky

Dalším způsobem, jak využít zbylé vaječné bílky, jsou sladké sněhové pusinky. Ty mají své čestné místo mezi oblíbeným vánočním cukrovím, můžete si je ale připravit kdykoli během roku. Vy zaženete chuť na sladké a bílky, co vám zbyly z některého z předchozích kuchařských počinů najdou své využití.

Postup není složitý:

  1. Bílky jednoduše nalijte do mísy, přidejte malou špetku soli a ušlehejte z nich sníh.

  2. Ve chvíli, kdy začne zanechávat měkké špičky, zašlehejte do něj krystalový cukr a ušlehejte do tuha.

  3. Pomocí cukrářského sáčku pak vytvořte na plechu vyloženém pečícím papírem pusinky, hezky jednu vedle druhé.

  4. Troubu předehřejte na 120°C, vložte do ní plech s pusinkami, snižte teplotu na 90°C a za důkladného hlídání je nechte v troubě sušit po dobu 4 hodin.


Pochutnejte si na bílkové omeletě

Vaječná omeleta je už taková klasika, věděli jste ale, že ji můžete udělat klidně jen ze samotných bílků? Pokud ne a lámete si hlavu nad tím, co s přebytečnými bílky, odpověď je tady – připravte si bílkovou omeletu ke snídani nebo k večeři.

Je to velmi snadné – v míse vyšlehejte bílky s mlékem, přidejte do směsi nasekané bylinky nebo třeba i šunku, vlijte do pánve a na troše olivového oleje opečte omelety z obou stran dozlatova.

kuchynske-vychytavky

Umíchejte si bílkovou polevu

Bílkovou polevu upotřebíte především v čase Vánoc, ale nelze ji nezmínit. Hodí se především na tradiční medové perníčky, ale použít ji můžete i na jiné druhy sladkého cukroví. Její příprava je sice jednoduchá, ale vyžaduje trochu síly a trpělivosti. Na rozdíl třeba od sněhu se bílky na polevu totiž nešlehají, nýbrž míchají. Tuhle práci můžete s chutí přenechat kuchyňskému robotu, pokud ho ale nevlastníte, namastěte si svaly.

Na bílkovou polevu smíchejte jeden bílek s 300g moučkového cukru (prosátého!), přilijte lžičku citronové šťávy a míchejte v míse tak dlouho, až vznikne hladká poleva, v níž drží rýha po noži. Trvá to asi 20 až 30 minut, ale stojí to za to.

Dodejte pečivu lesk

Pokud čas od času pečete, můžete nevyužité bílky upotřebit na potření těsta před pečením, zajistíte mu tím krásný lesk. Ten sluší třeba vánočce, rohlíkům, bagetám a jiným druhům sladkého i slaného pečiva.

Pro Dudlu napsala: Andrea Bělohradská | Edit: Andrea B.

Vyberte si vychytávky do kuchyně:

Pokračujte v čtení blogu: