Omlouváme se, ale z důvodu stěhování skladů do nového a restrukturalizaci firmy Gadgets House s.r.o. obchod je dočasně nefunkční a objednávky se nevyřizují. Situaci se snažíme vyřešit, děkujeme za pochopení.

Barbora Brůnová - Rozhovor s BBB Ilustrace

Barbora Brůnová, nadaná ilustrátorka, která si získala svou tvorbou srdce více jak 8 000 rodičů a autorka chystané knihy (komiksu) s názvem "Já to měl první! aneb Komiksový manuál jak přežít rodičovskou dovolenou.". Její díla se šíří převážně přes oficiální Facebook kanál BBB Ilustrace, ale nově je najdete i na našem webu a tak nás napadlo trochu Báru vyzpovídat.

bbb-ilustrace-prace

Ilustrace jsou o životě rodičů, který není vždy tak idylický, jak se při spojení "rodičovská dovolená" může zdát, kde berete inspiraci?

Úplně všude. Na prvním místě samozřejmě doma, ale také na dětských hřištích, v hernách, v rodinném centru, na návštěvách u „dětných“ přátel, příbuzných… Ona to teda nejsou pokaždé díla náhlé inspirace, některé vtipy jsou i dost vydřené a dost jsem se u nich napřemýšlela, aby pointa vyzněla vtipně. Je to asi tak půl na půl.

Mini komiksy mají úžasné zpracování, prozradíte nám, jak vznikají a kolik času zhruba trvá jeden vytvořit?

To je vtipné, že vám to připadá úžasné, protože to zpracování je po technické stránce ve skutečnosti dost příšerné. Ale to vidí opravdu spíš profesionál, který se grafickou tvorbou zabývá. Mohla bych komiksy daleko víc vypiplat, nakreslit je třeba ve vektorech, vystínovat je a tak. Ale jednak by mi to zabralo mnohem víc času, a pak by to nebylo zdaleka tak autentické, protože na rodičovské dovolené ten čas na piplání prostě není.

Takže to vždycky rychle načmárám, když mladší syn spí a staršího vrazím před počítač a pustím mu pohádku. Je to různé, některé jednoduché komiksy mi zaberou půl hodiny, jiné třeba i dvě. Záleží, jak složitý motiv je, kolik má komiks polí a podobně.

Jste profesionálka? Myšleno, živíte se grafickou tvorbou nebo je to zatím jen koníček?

Já mám v Olomouci vystudovanou výtvarnou výchovu a francouzštinu. Učila jsem na gymnáziích, jazykových školách, ZUŠ nebo pedagogické škole. Spoustu let si ale přivydělávám ilustracemi (z toho posledních přibližně 10 roků jako OSVČ) a v posledních letech ta výtvarná činnost začala nad tou pedagogickou pomalu převažovat.

Takže těch ilustrátorských zkušeností mám už poměrně hodně a vyšlo mi i několik knih. V tuto chvíli mě sice živí především rodičovský příspěvek a plat mého muže, ale do budoucna bych se ráda věnovala už jen výtvarné tvorbě.

Na Facebooku máte i ekologické ilustrace, co vám přijde s rodičovstvím jako největší zátěž pro přírodu?

Tak kdybychom hleděli vyloženě na velikost uhlíkové stopy, největším ekologickým prohřeškem rodičovství je samotný fakt, že ty děti vůbec přišly na svět. Ale když už tu ty jednou jsou, dá se ta stopa alespoň trochu zmenšit mnoha drobnostmi, třeba tím, že člověk bude používat látkové pleny, bude nakupovat oblečení z druhé ruky, nebude dětem kupovat hromady dárků, se kterými si stejně nehrají, a hlavně je bude k tomu ekologickému smýšlení vést.

Já vím, že hodně lidí ty moje eko příspěvky štvou a obtěžují. Přitom já se nesnažím moralizovat nebo soudit, ale dělat si z těch našich neřestí a rozežranosti jen srandu a ukázat, že spousta věcí jde dělat i jinak. Rozumněji, šetrněji pro přírodu, často i levněji.

hracky-pro-deti

Chystáte se vydat knihu, ale trochu netradičním způsobem. Můžete nám o knížce něco málo říct a jak ji lze objednat?

Knížka vyjde v on-line nakladatelství Pointa, které funguje na crowdfundingovém principu. To znamená, že peníze na realizaci knihy se vybírají během předprodejové kampaně, kdy přispívají zájemci o knihu. Pokud se peníze podaří vybrat, kniha se začne vyrábět a poté je odeslána předplatitelům, do knihkupectví a e-shopů.

Pokud se peníze nevyberou, kniha nevznikne a peníze se vrátí předplatitelům zpátky na účet. V tuto chvíli mám peníze na realizaci knihy sice vybrány, ale lidé stále mají možnost si knihu koupit. Za každou korunu navíc budu určitě velmi ráda.

Moc děkujeme Báro za váš čas, ilustrace a ať se vydaní knížky povede. 
 
Pokud byste chtěli BBB Ilustrace podpořit a mít doma vtipnou knížku nebo ji někomu darovat jako dárek, můžete si ji objednat kliknutím na odkaz JÁ TO MĚL PRVNÍ! aneb Komiksový manuál jak přežít rodičovskou dovolenou. Stejně tak můžete sledovat Báru na jejím oficiálním webu skrze stránky barborabrunova.cz a Facebooku, kde najdete i další krásné práce.
 
Pro Dudlu rozhovor připravil: Tomáš Zahálka

Vyberte si hračky pro děti:

Pokračujte v čtení blogu: