Co je foagra?

Pokud do internetového vyhledávače zadáte slovo „foagra“, ve skutečnosti vám z toho vyjde trochu jiné slovíčko, a sice francouzské „foie gras“. Jedná se sice o jedno a totéž, ale myslím, že se sluší nazývat věci pravými jmény, zvlášť pokud jde o něco tak vyhlášeného, jako je slavné foie gras. Co to je?

co-je-foagra

(Zdroj fotky: Freepik.com)

Kontroverzní delikatesa

Foie gras jsou v překladu ztučnělá játra, v tomto případě játra vodních ptáků, konkrétně husí a kachní. Rozdíl mezi běžnými husími či kachními játry a těmito tučnými foie gras tkví v tom, že foie gras obsahují až 80% tuku! Díky tomu jsou také obzvlášť chutná a jemná. Řadí se tedy mezi ty nejluxusnější a nejdražší delikatesy, které můžete dostat na talíř.

Název foie gras vznikl ve Francii v 18.století, kde se tak začaly nazývat játra speciálně vykrmených hus a kachen. Tučná játra však historicky nejsou tak úplně záležitostí francouzské kuchyně – velmi oblíbená byla už ve starověkém Egyptě a v dobách antiky. V 17.století se pak recept na foie gras poprvé objevil v kuchařské knize významného francouzského kuchaře Jeana Pierra Clause. Ve Francii tedy tučná játra dostala svůj vznešený název a rozšířila se na talíře po celém světě. Oficiálně jsou tak foie gras francouzskou národní pochoutkou, neoficiálně si na nich pochutnávali lidé už dávno předtím.

Jak už bylo řečeno, foie gras vznikají vykrmením vodních ptáků, hus nebo kachen. A právě tento způsob získávání oné vyhlášené delikatesy je dnes vnímán jako velmi kontroverzní a vysoce neetický. Proces výroby totiž spočívá v intenzivním vykrmování dospělé drůbeže, a to tak, že vykrmovaní ptáci nemají po dobu výkrmu vůbec žádnou volnost pohybu (často se můžou sotva pohnout a někdy jsou dokonce zakopáni) a jsou krmeni několikrát denně sondou zavedenou do žaludku. K výkrmu se používá upravená krmná směs skládající se především z kukuřice, tuku a soli. Kukuřice sama o sobě obsahuje navíc poměrně hodně cukru. Tento drastický způsob krmení má za následek postupnou degeneraci jejich jater, neboť zdravou jaterní tkáň nahradí tuk. Játra pak mají typickou žlutorůžovou barvu. To už nezní tak hezky, co myslíte?

Právě proto, jakým způsobem jsou tučná játra získávána, je jejich produkce v mnoha státech zakázána. Nejvýznamnějšími a také jedinými producenty foie gras jsou dnes evropské státy Francie, Maďarsko, Belgie, Bulharsko a Španělsko. V některých zemích Evropy je pak zakázána výroba těchto jater, nikoli však dovoz. A pak jsou státy, které zakazují i dovoz.

Nepochutnáte si na nich například v Polsku, Finsku či USA. Na půdě Evropského parlamentu se stále vedou diskuze o úplném zákazu této pochoutky na území EU. Je to skutečně velmi ožehavé téma, protože například ve Francii jde o národní pochoutku a součást tamní kultury, většina Francouzů tak onen etický problém zkrátka přejde. Nicméně, konzumace této lahůdky je bezesporu otázkou svědomí každého, kdo je ochutná.

S čím foie gras servírovat

Když odložíme otázku etiky stranou a připustíme, že foie gras prostě jsou opravdu chutnou delikatesou, víte jak je servírovat? Foie gras mají jemnou máslovou chuť a nejčastěji se konzumují jen tak opečená nasucho, doplněná třeba křupavou bylinkovou bagetou. Jsou výborná samotná jen tak, jak jsou, nepotřebují žádné zvláštní dochucování ani koření. Jako doplněk jsou vhodné různé sladkokyselé suroviny, například cibulové čatní, brusinky, karamelizovaná jablka nebo fíky. Foie gras se také hodí na výrobu paštik.

Pro Dudlu napsala: Andrea Bělohradská

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení