Co je to passata?

Možná vám pojem passata nic moc neříká, můžu vás ale ubezpečit, že jste ji už zaručeně jedli! Minimálně ve slavné boloňské omáčce, kterou milují snad všichni. Passata je totiž v překladu rajčatové pyré. Je jednou ze základních surovin středomořských kuchyní, kam patří třeba ta italská, francouzská, španělská či řecká.

co-je-to-passata

(Zdroj fotky: Freepik.com)

Tam totiž rostou ta nejsladší rajčata, která si o úpravu na mnoho způsobů vysloveně říkají. Každému pokrmu dají punc šťavnatosti, lehkosti a hravosti. Navíc jsou neskutečně zdravá! Pokud byste si však mysleli, že rajčatové pyré rovná se rajčatový protlak, jste na omylu. Jaký je rozdíl mezi rajčatovým pyré (passatou) a českými hospodyňkami hojně používaným rajčatovým protlakem? A jak si doma připravit to nejjemnější rajčatové pyré?

Passata versus rajčatový protlak

Passata neboli rajčatové pyré je vlastně propasírovaná rajčatová šťáva vyrobená ze zralých až přezrálých rajčat. Je tekutější než klasický rajčatový protlak a neměla by obsahovat nic kromě rajčat a případně trochy soli. Hodí se se pro přípravu všemožných pokrmů nejen středomořské kuchyně, ale také té indické nebo jihoamerické. Použít ho můžete i do tradiční české rajské omáčky s knedlíkem a hovězím, bude ale nejspíš potřeba oblíbenou omáčku více přisladit.

Rajčatový protlak je naproti tomu mnohem koncentrovanější než passata, protože se vyrábí tak, že se během tepelné úpravy rajčat nechá postupně odpařit všechna přebytečná voda. Tím je protlak silnější, sladší a hustší. Hodí se všude tam, kde by přílišná tekutost passaty byla spíše na škodu a jídlo by vám zbytečně naředila. Protlaku stačí opravdu jen trochu (prodávají se malé konzervy) a jídlo získá požadovanou rajčatovou chuť, je sladší a pokrm navíc i zahustí. Do klasické rajské omáčky je tou nejlepší volbou.

Zdravá v rajčatech

Rajčata patří mezi nejzdravější potraviny, však jde také o zeleninu. Jsou plná vitaminů, najdeme v nich třeba vitamin A, B, C nebo E. Jsou také zdrojem cenných minerálů – železa (které je potřebné pro správnou hladinu hemoglobinu v krvi) a draslíku (ten zase příznivě ovlivňuje naše srdce). Jedinečnou složkou je pak lykopen, což je silný antioxidant, který pomáhá detoxikovat organismus a zároveň je zodpovědný na jasně rudou barvu rajčat. Pravidelná konzumace rajčat a pokrmů z nich pomáhá udržovat optimální hladinu cukru v krvi, zmírňuje nespavost či deprese. Rajčata jsou ideální potravinou pro redukční diety a během detoxikace těla, a to právě díky svým antioxidačním účinkům.

Recept na základní passatu

Budete potřebovat:

  1. 1kg zralých rajčat
  2. špetka soli
  3. trocha vody na podlití (cca 50ml)


Postup:

Rajčata omyjte a nakrájejte na drobné kostičky. Vložte do hrnce, podlijte vodou a jemně osolte. Na velmi mírném plameni vařte odkryté zhruba 30 minut, občas promíchejte, aby se rajčata neměla tendenci připalovat. Když jsou rajčatové kostičky rozpadlé, nechte v hrnci vychladnout (klidně přes noc) a poté přes jemné síto propasírujte.

Pro Dudlu napsala: Andrea Bělohradská

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení