Mango, oblíbené exotické ovoce se šťavnatou dužninou, obsahuje velké množství zdraví prospěšných látek. Konkrétně je bohaté na antioxidanty, vlákninu, vitamíny A a C, betakaroten a draslík. Přirozeným způsobem napomáhá organismus pročistit se a zbavit se škodlivých látek. Má také blahodárné účinky na imunitní systém a chrání tělo před předčasným stárnutím. Tím ovšem výčet účinků manga na naše zdraví nekončí. Navíc je i sladká, takže si jej opravdu zamilujete. Chuť lze přirovnat k broskvím nebo ananasu.
Jak správně jíst mango (Zdroj fotky: Freepik.com)
A v jakých podobách si můžete tuto zdravou a šťavnatou pochoutku dopřát? Možností, jak jíst mango je dlouhá řada. Dopřát si ji můžete jen tak, jako zdravou a vydatnou svačinku. Mango stačí jen oloupat, zbavit pecky a nakrájet na kousky. Nezapomeňte ovšem na to, aby bylo na omak měkké, jinak si na něm příliš nepochutnáte. Pokud chcete chuť ještě více vylepšit, dejte mango jednoduše vychladit. Bude pak opravdu znamenité.
Možná vás to tak trochu překvapí, ale mango se skvěle hodí i k nejrůznějším slaným pokrmům. Tuto skvělou kombinaci se rozhodně vyplatí vyzkoušet. Sami uvidíte, že si pochutnáte. Hodí se třeba k masu, rybám nebo šunce. Je jako stvořené k použití do zmrzlinových pohárů, sorbetů, ovocných salátů a kompotů. Toto šťavnaté exotické ovoce je jako stvořené pro přípravu nejrůznějších lahodných dezertů.
Vyzkoušejte třeba neodolatelnou a nadýchanou pěnu z želatiny, tvarohu a smetany. Mango je také skvělou volbou do smoothie nápojů. Stačí jej nakombinovat s libovolným ovocem podle vašich chutí. Fantazii se v tomto ohledu meze rozhodně nekladou. Polaskejte vaše mlsné jazýčky. Nechte se okouzlit chutí manga a vsaďte na nejrůznější dezerty, moučníky nebo neotřelé kombinace se slanými jídly. Toto exotické ovoce plné antioxidantů a dalších cenných látek si určitě zamilujete i vy.
Pro Dudlu napsala: Petra Velíková
Vyberte si na Dudlu vychytávky do kuchyně:
- Podpořte článek nákupem: Hrnků, nádobí a kuchyňských vychytávek
- Pokračujte v čtení: Jak vybrat indukční varnou desku? a Blogu o vaření?