Utopenci – asi největší hospodská klasika. Přestože nepatří právě mezi nejzdravější pokrmy, ani nemají větší estetickou hodnotu či dokonce gastronomickou prestiž, lidé je milují. Vedle tlačenky či nakládaného hermelínu jsou utopenci výborným doplňkem piva, když vás na návštěvě putyky přepadne hlad. Co ale dělat, když na ně dostanete chuť a do hospody daleko? Naložte si si své vlastní domácí utopence, před nimiž budou ty hospodské blednout závistí.
Jak naložit utopence recept (Zdroj fotky: Freepik.com)
Jednoduchý recept na utopence
Pro 4 osoby budete potřebovat:
- 8 ks špekáčků, oloupaných
- 3 ks cibule, nakrájené na půlkolečka
- 1 lžíce plnotučné hořčice
- sladká mletá paprika
- 4 nakládané papriky, nakrájené na proužky
- 4 feferonky (máte-li rádi pálivé)
- párátka
Na nálev:
- 250 ml octa
- 500 ml vody
- ½ lžičky cukru
- 1 lžíce soli
- 3 ks bobkového listu
- 5 kuliček nového koření
- 1 lžička čerstvě mletého popře
- 10 kuliček celého pepře
Postup:
- Nejprve si připravte nálev, do něhož pak utopence naložíte. V hrnci smíchejte ocet, vodu, sůl, cukr a koření, přiveďte společně k varu a nechte mírně vařit zhruba deset minut.
- Zatímco se připravuje nálev, oloupejte špekáčky a cibuli nakrájejte na půlkolečka. Každý špekáček pak podélně nakrojte, a zevnitř natřete hořčicí, posypte paprikou a lehce opepřete čerstvě namletým pepřem. Do nakrojených špekáčků vložte vždy jeden plátek cibule a spojte párátky k sobě.
- Nakládané papriky nechte okapat a nakrájejte je na proužky. Připravené a ochucené špekáčky naskládejte do připravených zavařovacích sklenic a proložte zbylými plátky cibule a proužky papriky (popř. feferonkami).
- Špekáčky ve sklenicích zalijte teplým nálevem, nechte vychladnout a po té uložte do lednice. Zhruba za pět dní budou vaši utopenci připraveni k jídlu :-)
Pro Dudlu napsala: Andrea Bělohradská | Edit: Andrea B.