Jak naložit utopence?

Utopenci – asi největší hospodská klasika. Přestože nepatří právě mezi nejzdravější pokrmy, ani nemají větší estetickou hodnotu či dokonce gastronomickou prestiž, lidé je milují. Vedle tlačenky či nakládaného hermelínu jsou utopenci výborným doplňkem piva, když vás na návštěvě putyky přepadne hlad. Co ale dělat, když na ně dostanete chuť a do hospody daleko? Naložte si si své vlastní domácí utopence, před nimiž budou ty hospodské blednout závistí.

jak-nalozit-utopence

(Zdroj fotky: Freepik.com)

Pro 4 osoby budete potřebovat:

  1. 8ks špekáčků, oloupaných
  2. 3ks cibule, nakrájené na půlkolečka
  3. 1 lžíce plnotučné hořčice
  4. sladká mletá paprika
  5. 4 nakládané papriky, nakrájené na proužky
  6. 4 feferonky (máte-li rádi pálivé)
  7. párátka


Na nálev:

  1. 250ml octa
  2. 500ml vody
  3. ½ lžičky cukru
  4. 1 lžíce soli
  5. 3ks bobkového listu
  6. 5 kuliček nového koření
  7. 1 lžička čerstvě mletého popře
  8. 10 kuliček celého pepře


Postup:

Nejprve si připravte nálev, do něhož pak utopence naložíte. V hrnci smíchejte ocet, vodu, sůl, cukr a koření, přiveďte společně k varu a nechte mírně vařit zhruba deset minut.

Zatímco se připravuje nálev, oloupejte špekáčky a cibuli nakrájejte na půlkolečka. Každý špekáček pak podélně nakrojte, a zevnitř natřete hořčicí, posypte paprikou a lehce opepřete čerstvě namletým pepřem. Do nakrojených špekáčků vložte vždy jeden plátek cibule a spojte párátky k sobě.

Nakládané papriky nechte okapat a nakrájejte je na proužky. Připravené a ochucené špekáčky naskládejte do připravených zavařovacích sklenic a proložte zbylými plátky cibule a proužky papriky (popř. feferonkami).

Špekáčky ve sklenicích zalijte teplým nálevem, nechte vychladnout a po té uložte do lednice. Zhruba za pět dní budou vaši utopenci připraveni k jídlu :-)

Pro Dudlu napsala: Andrea Bělohradská

Vyberte si na Dudlu vychytávky do kuchyně:

 

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení