Jak upéct bůček?

Bůček buď milujete nebo nenávidíte. Pokud jste tým “nenávidím bůček” (a jíte maso), tak jste určitě nikdy nejedli dobře udělaný bůček. Příprava bůčku je velmi jednoduchá, ale i velmi jednoduché věci se dají pokazit. Když pokazíte přípravu bůčku, tak budete mít kus tuhého a tučného masa, a to opravdu není žádný chuťový orgasmus. Jak upéct bůček? Pomalu a dlouho. Tohle si vytetujte do své šedé kůry mozkové.

jak-upect-bucek

Jak upéct bůček? (Zdroj fotky: Freepik.com)

Až se jednou pustíte do přípravy bůčku, tak si na to vyhraďte dostatek času. Pro ten nejlahodnější bůček, který se krájí lehce jak plátky másla a rozplývá na jazyku, je potřeba čas. Péct na málo stupňů, dostatečně dlouho. Jen tak si zajistíte šťavnatý kus masa s křupavou kůrčičkou.

Ingredience:

  • 1 kg vepřového boku bez kosti s kůží
  • 250 ml vody nebo vývaru
  • 1 lžíce mouky
  • 1 lžíce vychlazeného másla
  • sůl

Postup:

  1. Bůček ze všech stran důkladně nasolte a nechte přes noc odležet přikrytý v lednici. Minimálně však 2 hodiny, ale nikdy to nebude takové jako přes noc.
  2. Po odležení přebytečnou sůl setřete ubrouskem a bůček osušte.
  3. Odpočinutý nasolený bůček položte kůží dolů do malého pekáčku, ideálně tak, aby bůček vyplnil skoro celou plochu nádoby.
  4. Zalijte vodou nebo vývarem a zakryjte alobalem do kterého udělejte špejlí pár dírek.
  5. Dejte do trouby rozehřáté na 150 °C a pečte 4 hodiny.
  6. Po 4 hodinách bůček v pekáčku opatrně otočte kůží nahoru.
  7. Kůži na povrchu nařízněte ostrým nožem do kříže s odstupem asi 1 cm.
  8. Na dně pekáčku byste měli mít alespoň centimetr tekutiny, pokud ne, tak doplňte.
  9. Troubu rozehřejte na 230 °C (pokud máte, zapněte program na grilování/pečení z horního ohřevu).
  10. Vraťte bůček do trouby a zprudka zapečte asi 30 až 60 minut, dokud není kůrčička křupavá.
  11. Zlatavý bůček vyndejte z pekáčku a nechte stranou odpočinout.
  12. Pekáček dejte na sporák a výpek na dně uvolněte trochou vody nebo vývaru.
  13. Přiveďte k varu a svařte na minimum.
  14. Zasypte lžící mouky a promíchejte.
  15. Přidejte znovu tekutinu a povařte asi 10 minut.


Pokud chcete mít šťávu zcela hladkou, přeceďte ji přes jemné sítko. Na finální doladění přidejte do omáčky lžíci másla, kterou rozmíchejte do hladka. A je hotovo. Pokud se vám nechce dělat na závěr s omáčkou k bůčku, tak nemusíte. Bohatě si vystačíte s dokonalostí v podobě jemného bůčku, který se rozplývá na jazyku.

Pro Dudlu napsala: Vendula Laštovková

Vyberte si na Dudlu vychytávky do kuchyně:

 

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení