UPOZORNĚNÍ: Z důvod, že prodejce zboží Gadgets House s.r.o. přestal fungovat a reagovat na objednávky, tak jsem dočasně mimo provoz. Budeme hledat vhodnou náhradu a pokusíme se brzy vrátit do hry.

Jak upéct bůček?

Bůček buď milujete nebo nenávidíte. Pokud jste tým “nenávidím bůček” (a jíte maso), tak jste určitě nikdy nejedli dobře udělaný bůček. Příprava bůčku je velmi jednoduchá, ale i velmi jednoduché věci se dají pokazit. Když pokazíte přípravu bůčku, tak budete mít kus tuhého a tučného masa, a to opravdu není žádný chuťový orgasmus. Jak péct bůček? Pomalu a dlouho. Tohle si vytetujte do své šedé kůry mozkové.

jak-upect-bucek

Jak dobře upéct bůček? (Zdroj fotky: Freepik.com)

Nejlepší recept na pečený bůček

Až se jednou pustíte do přípravy bůčku, tak si na to vyhraďte dostatek času. Pro ten nejlahodnější bůček, který se krájí lehce jak plátky másla a rozplývá na jazyku, je potřeba čas. Péct na nižší teplotu, dostatečně dlouho, jen tak si zajistíte šťavnatý kus masa s křupavou kůrčičkou.

Budete potřebovat:

  • 1 kg vepřového boku bez kosti s kůží
  • 250 ml vody nebo vývaru
  • 1 lžíce mouky
  • 1 lžíce vychlazeného másla
  • sůl

kuchynske-vychytavky

Postup:

  1. Bůček ze všech stran důkladně nasolte a nechte přes noc odležet přikrytý v lednici. Minimálně však 2 hodiny, ale nikdy to nebude takové jako přes noc. Po odležení přebytečnou sůl setřete ubrouskem a bůček osušte.

  2. Odpočinutý nasolený bůček položte kůží dolů do malého pekáčku, ideálně tak, aby bůček vyplnil skoro celou plochu nádoby. Zalijte vodou nebo vývarem a zakryjte alobalem do kterého udělejte špejlí pár dírek. Dejte do trouby rozehřáté na 150 °C a pečte 4 hodiny.

  3. Po 4 hodinách bůček v pekáčku opatrně otočte kůží nahoru. Kůži na povrchu nařízněte ostrým nožem do kříže s odstupem asi 1 cm. Na dně pekáčku byste měli mít alespoň centimetr tekutiny, pokud ne, tak doplňte.

  4. Troubu rozehřejte na 230 °C (pokud máte, zapněte program na grilování/pečení z horního ohřevu). Vraťte bůček do trouby a zprudka zapečte asi 30 až 60 minut, dokud není kůrčička křupavá. Zlatavý bůček následně vyndejte z pekáčku a nechte stranou odpočinout.

  5. Pekáček dejte na sporák a výpek na dně uvolněte trochou vody nebo vývaru. Přiveďte k varu a svařte na minimum. Poté zasypte lžící mouky a promíchejte. Přidejte znovu tekutinu a povařte asi 10 minut.


Pokud chcete mít šťávu zcela hladkou, přeceďte ji přes jemné sítko. Na finální doladění přidejte do omáčky lžíci másla, kterou rozmíchejte do hladka. A je hotovo. Pokud se vám nechce dělat na závěr s omáčkou k bůčku, tak nemusíte. Bohatě si vystačíte s dokonalostí v podobě jemného bůčku, který se rozplývá na jazyku.


Pro Dudlu napsala: Vendula Laštovková | Edit: Andrea Bělohradská

Vyberte si vychytávky do kuchyně:

Pokračujte v čtení blogu: