UPOZORNĚNÍ: Z důvod, že prodejce zboží Gadgets House s.r.o. přestal fungovat a reagovat na objednávky, tak jsem dočasně mimo provoz. Budeme hledat vhodnou náhradu a pokusíme se brzy vrátit do hry.

Jak upéct dort?

Blíží se narozeniny vaší ratolesti a vy máte konečně pořádný důvod upéct svůj první dort? Není na tom nic složitého! Jediná nezbytnost, bez které se neobejdete, pokud chcete kulatý dort, je dortová forma. Aktuálně frčí dorty spíše vyšší než široké, ale to vás jako začátečníka vůbec nemusí trápit a zajímat.

jak-upect-dort

Jak dlouho dopředu upéct korpus na dort? (Zdroj fotky: Freepik.com)

Jak správně upéct dort

Na začátek si pořiďte dortovou formu něco okolo 20 cm v průměru. Pokud plánujete péct i v budoucnu, doporučím vám hned na začátku koupit místo jedné pevné formy nastavitelný ráfek bez dna. Nejen, že mají ráfky výhodu v nastavení velikosti (př.: od 14 do 20 cm), ale také jsou vyšší než klasické formy.

Ráfky kupujte ve specializovaných cukrářských prodejnách či online, určitě neberte takové ty obecně profláklé značky, které vám to na internetu nabídne jako první, ty vůbec nedrží. (Doporučuji značku DR Ranty) Vhodný je také ruční mixér nebo robot. Nutný není, pokud je u vás doma někdo, kdo vám vyšlehá bílky. Já doma pracuji s robotem, protože během toho, co on maká, tak mám volné ruce pro další přípravy.

Ještě před přípravou těsta si připravte formu. Pokud máte pevnou formu, tak jen dno vyložte pečícím papírem. U ráfku je potřeba spodek obalit do pečícího papíru a postavit na plech, abyste dno simulovali. Nikdy nevymazávejte ani nic jiného nedělejte s boky formy. Těsto musí na boky přilnout a šplhat nahoru. Když boky vymažete, tak se těsto po vyndání z trouby od boků odlepí a stáhne se dovnitř. Místo krásného korpusu byste získali nevzhledný patvar. Hurá na těsto.

Recept i s postupem jsem si vymazlila za ty roky pečení a je prověřený minimálně 50 dorty.

kuchynske-vychytavky

Můj nejoblíbenější světlý korpus

Nadýchaný, žádná dusivka, a to je pro mě u dortů to hlavní. Ať už se rozhodnete pro světlou klasiku nebo některou z variací, tak určitě neprohloupíte. Variace jednotlivých korpusů naleznete na konci receptu.

Ingredience na 20 cm formu:

  • 4 šťastná vejce
  • 250 g cukru krupice
  • 300 g hladké mouky
  • 1/2 balíčku prášku do pečiva
  • 100 g horké vody
  • 100 g oleje
  • špetka soli


Postup:

  1. Bílky šlehejte se špetkou soli na nižší stupeň, potřebujete do nich dostat bublinky. Jakmile začnou tvořit pěnu šlehejte na nejvyšší stupeň a na 2x přidejte cukr.

  2. Bílky šlehejte klidně i 15 minut, dokud není důkladně zašlehaný cukr. Sníh musí být pevný a při otočení metličky držet tvar.

  3. K takto vyšlehanému sněhu přidejte naráz žloutky, vodu i olej. Znovu šlehejte na nejvyšší otáčky, dokud není směs nadýchaná jako srst královského pudla, který právě opustil salon.

  4. Mezitím si promíchejte sypké ingredience, mouku s práškem do pečiva. Je čas spojit tekuté se sypkým.

  5. Na 3x ručně vmíchejte mouku do nadýchané tekuté směsi. Dejte si záležet, ať je těsto jednolité, ale stále nadýchané.

  6. Těsto nalijte do formy. Korpus pečte ve vyhřáté troubě na 155°C - 165°C (horní a dolní ohřev) cca 60 minut.

  7. Zda je korpus upečený poznáte zapíchnutím dřevěné špejle doprostřed korpus. Pokud vytáhnete špejli suchou, tak máte hotovo.


Variace světlého korpusu

  • kakaový - 50 g mouky nahraďte kakaem
  • kokosový - 50 g mouky nahraďte kokosem a vodu kokosovým mlékem/vodou
  • skořicový - přidejte 2 lžičky skořice k mouce a prášek do pečiva nahraďte práškem do perníku
  • kávový - vodu nahraďte uvařenou kávou a přidejte 2 lžičky mleté kávy k mouce (výborná kombinace s kakaem)
  • ořechový - 50 g mouky nahraďte mletými ořechy


Tento korpus je neskutečně variabilní, při přidání sypký surovin uberte z mouky nebo vodu nahraďte jinou tekutinou.

Vychladlý korpus dvakrát prořízněte tak, abyste měli 3 ideálně stejně tlusté pláty korpusu. Vyberte si na to nůž s co nejdelší čepelí. Dort naplňte tím nejjednodušším krémem. Mascarpone a šlehačku s cukrem spolu vyšlehejte v poměru 1:1, vážně, jen je spolu dejte do mísy a šlehejte. Dejte tomu čas a po nějaké době máte krásně hustý krém. Na tento korpus ideálně dvě mascarpone a dvě smetany ke šlehání s minimálním obsahem tuku 33 %, cukr dle chuti.

Vršek dortu můžete dozdobit ovocem nebo nakrájenou čokoládou.

Máte hotovo? Jak vám to šlo? Něco se vám nepovedlo? Nevěšte hlavu, já už napekla desítky dortů a zrovna nedávno jsem zapomněla do korpusu přidat cukr. Pečení zdar. Na zdobení se můžete inspirovat zde 

Pro Dudlu napsala: Vendula Laštovková | Edit: Andrea Bělohradská

Vyberte si vychytávky do kuchyně:

Pokračujte v čtení blogu: