Jak upéct vepřovou panenku?

Vepřová panenka je libové maso, které se nejčastěji připravuje podobně jako třeba hovězí steak, tedy minutkově. Na pánvi se osmahne do růžova a servíruje. Víte ale, jak vepřovou panenku upéct v troubě? Vyzkoušejte náš recept na vynikající vepřovou panenku v medovo-rozmarýnové marinádě!

jak-upect-veprovou-panenku

Jak správně upéct vepřovou panenku? (Zdroj fotky: Freepik.com)

Jak nejlépe upéct vepřovou panenku

Abyste docílili toho, že vepřová panenka bude mít jemnou a žádoucí zlatavou barvu, ale uvnitř zůstane šťavnatá, je třeba přesně dodržet postup přípravy a pečení. Velkou výhodou pečení vepřové panenky je i to, že ji můžete péct společně s bramborami v jednom pekáči. 

Recept: Vepřová panenka v medovo-rozmarýnové marinádě a s pečenými bramborami

Budete potřebovat:

  • 1kg vepřové panenky, očištěné
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • olivový olej
  • brambory


Na marinádu:

  • 3 lžíce tekutého medu
  • 2 lžičky sušeného rozmarýnu
  • šťáva z ½ citronu

kuchynske-vychytavky

Postup na vepřovou panenku:

  1. Vepřovou panenku, omyjte osušte papírovými utěrkami, zlehka potřete ze všech stran olivovým olejem a jemně osolte mořskou solí a posypte trochou čerstvě mletého pepře.

  2. Brambory omyjte, oškrábejte a nakrájejte na plátky o tloušťce zhruba 2cm.

  3. Troubu předehřejte na teplotu 220°C, vepřovou panenku dejte na pekáč vyložený pečícím papírem, přidejte brambory, potřete olivovým olejem a zlehka osolte.

  4. Pekáč vložte do vyhřáté trouby a vše pečte 40 až 45 minut. Maso nemusíte podlévat ani potírat vodou či olejem, vystačí si pouze s horkým vzduchem v troubě.

  5. Zhruba 10 minut před koncem pečení pekáč s masem a bramborami vytáhněte z trouby a panenku potřete připravenou marinádou. Vraťte zpátky do trouby a dopečte. Marináda se postará o chutnou krustu.

  6. Když je vepřová panenka upečená a brambory mají zlatavou barvu, vyndejte pekáč z trouby, brambory rozdělte na talíře, maso nakrájejte na plátky, přidejte k bramborám na talíři a servírujte. Podávejte s čerstvou zeleninou.


Pro Dudlu napsala: Andrea Bělohradská | Edit: Andrea B.

Vyberte si vychytávky do kuchyně:

Pokračujte v čtení blogu: