UPOZORNĚNÍ: Z důvod, že prodejce zboží Gadgets House s.r.o. přestal fungovat a reagovat na objednávky, tak jsem dočasně mimo provoz. Budeme hledat vhodnou náhradu a pokusíme se brzy vrátit do hry.

Jak zavařit hrušky?

Hrušky jsou velice chutným a také zdravým ovocem typickým pro období podzimu. Obsahují spoustu vody a podporují správnou činnost střev. Mimo to jsou bohaté na zdraví prospěšnou vlákninu, sodík, draslík, měď, fosfor a zinek. Dopřejte si hrušky po celý rok v podobě kompotu, na kterém si pochutná celá rodina!

jak-zavarit-hrusky

Jak nejlépe zavařit hrušky? (Zdroj fotky: Freepik.com)

Další účinky na zdraví

A jaké mají hrušky další účinky na lidské zdraví? Snižují riziko vysokého krevního tlaku a infarktu a srdečních onemocnění. Pomáhají také snižovat riziko vzniku osteoporózy. Posilují imunitní systém a díky nízkému glykemickému indexu jsou vhodné i pro diabetiky. Obsahují antioxidant s názvem quercetin, který působí preventivně proti vzniku nádorových onemocnění. Díky vysokému obsahu vody jsou vhodné i během diety.

kuchynske-vychytavky

A jak zavařit hrušky?

Hrušky si můžete jednoduše sami zavařit doma. Není na tom vůbec nic složitého. Hrušky by měly být zralé, ale přesto tvrdé. Měkké a přezrálé hrušky se na kompot nehodí, takové využijete spíše pro marmeládu nebo povidla.

Budete potřebovat:

  • 1 l vody
  • hrušky
  • 35 g cukru krupice
  • kousek skořice a 3ks hřebíčku

Postup:

  1. Z hrušek odstraňte stopky a zbavte je jádřince.

  2. Smíchejte vodu s cukrem, skořicí a hřebíčkem a povařte.

  3. Oloupané a umyté hrušky nakrájejte na čtvrtiny, poté je naskládejte do sklenic a zalejte připraveným nálevem. Následně sklenice důkladně uzavřete víčky a sterilujte ve vodě o teplotě 85°C po dobu 20 - 30 minut.

  4. Nakonec sklenice vyndejte a otočte dnem vzhůru. Nechte vychladnout.


Je libo něco kyselého? Pokud máte rádi lehce pikantní a kyselejší chuť hruškového kompotu, můžete vyzkoušet stejný recept jako je výše, ale jen s tím rozdílem, že přidáte i na plátky nakrájený citrón, který se postará právě o onu kyselost.


Pro Dudlu napsala: Petra Velíková | Edit: Andrea B.

Vyberte si vychytávky do kuchyně:

Pokračujte v čtení blogu: