Jak zavařit hrušky?

Hrušky jsou velice chutným a také zdravým ovocem typickým pro období podzimu. Obsahují spoustu vody a podporují tak správnou činnost střev. Mimo to jsou bohaté na zdraví prospěšnou vlákninu, sodík, draslík, měď, fosfor a zinek. Jsou lehce stravitelné a prospěšné pro trávení. Dopřejte si hrušky po celý rok v podobě kompotu, který je velmi chutný a zdravý zároveň. Pochutná si na něm celá rodina.

jak-zavarit-hrusky

Jak zavařit hrušky? (Zdroj fotky: Freepik.com)

A jaké mají hrušky další účinky na lidské zdraví? Snižují riziko vysokého krevního tlaku a infarktu a srdečních onemocněních. Pomáhá snižovat riziko vzniku osteoporózy. Posilují imunitní systém a díky nízkému glykemickému indexu jsou vhodné i pro diabetiky. Obsahují antioxidant s názvem Quercetin, který působí preventivně proti vzniku rakovinových onemocnění. Díky vysokému obsahu vody jsou vhodné i během diety.

Hrušky si můžete jednoduše sami zavařit doma. Není na tom vůbec nic složitého.

kuchynske-vychytavky

A jak zavařit hrušky?

  1. Pro zavaření hrušek si na 1 litr nálevu připravte důkladně vymyté sklenice
  2. 1 l vody, hrušky, 35 g cukru krupice, kousek skořice a 3 k hřebíčku.
  3. Plody hrušek by měly být zralé, ale přesto tvrdé.
  4. Měkké a přezrálé hrušky se na kompot nehodí, takové využijete spíše pro marmeládu nebo povidla.
  5. Z hrušek odstraňte stopky a zbavte je jádřince.
  6. Smíchejte vodu s cukrem, skořicí a hřebíčkem a povařte.
  7. Oloupané a umyté hrušky nakrájejte na čtvrtiny, poté je naskládejte do sklenic a zalejte připraveným nálevem.
  8. Následně sklenice důkladně uzavřete víčky a dejte do vody o teplotě 85°C po dobu 20 - 30 minut.
  9. Poté sklenice vyndejte a otočte dnem vzhůru. Nechte vychladnout.

Je libo něco kyselého? Pokud máte rádi lehce pikantní a kyselejší chuť hruškového kompotu, můžete vyzkoušet stejný recept jako je výše, ale jen s tím rozdílem, že přidáte i na plátky nakrájený citrón, který se postará právě o onu kyselost.

Pro Dudlu napsala: Petra Velíková

Vyberte si na Dudlu vychytávky do kuchyně: