Hrušky jsou velice chutným a také zdravým ovocem typickým pro období podzimu. Obsahují spoustu vody a podporují tak správnou činnost střev. Mimo to jsou bohaté na zdraví prospěšnou vlákninu, sodík, draslík, měď, fosfor a zinek. Jsou lehce stravitelné a prospěšné pro trávení. Dopřejte si hrušky po celý rok v podobě kompotu, který je velmi chutný a zdravý zároveň. Pochutná si na něm celá rodina.
Jak zavařit hrušky? (Zdroj fotky: Freepik.com)
A jaké mají hrušky další účinky na lidské zdraví? Snižují riziko vysokého krevního tlaku a infarktu a srdečních onemocněních. Pomáhá snižovat riziko vzniku osteoporózy. Posilují imunitní systém a díky nízkému glykemickému indexu jsou vhodné i pro diabetiky. Obsahují antioxidant s názvem Quercetin, který působí preventivně proti vzniku rakovinových onemocnění. Díky vysokému obsahu vody jsou vhodné i během diety.
Hrušky si můžete jednoduše sami zavařit doma. Není na tom vůbec nic složitého.
A jak zavařit hrušky?
- Pro zavaření hrušek si na 1 litr nálevu připravte důkladně vymyté sklenice
- 1 l vody, hrušky, 35 g cukru krupice, kousek skořice a 3 k hřebíčku.
- Plody hrušek by měly být zralé, ale přesto tvrdé.
- Měkké a přezrálé hrušky se na kompot nehodí, takové využijete spíše pro marmeládu nebo povidla.
- Z hrušek odstraňte stopky a zbavte je jádřince.
- Smíchejte vodu s cukrem, skořicí a hřebíčkem a povařte.
- Oloupané a umyté hrušky nakrájejte na čtvrtiny, poté je naskládejte do sklenic a zalejte připraveným nálevem.
- Následně sklenice důkladně uzavřete víčky a dejte do vody o teplotě 85°C po dobu 20 - 30 minut.
- Poté sklenice vyndejte a otočte dnem vzhůru. Nechte vychladnout.
Je libo něco kyselého? Pokud máte rádi lehce pikantní a kyselejší chuť hruškového kompotu, můžete vyzkoušet stejný recept jako je výše, ale jen s tím rozdílem, že přidáte i na plátky nakrájený citrón, který se postará právě o onu kyselost.
Pro Dudlu napsala: Petra Velíková
Vyberte si na Dudlu vychytávky do kuchyně:
- Podpořte článek nákupem: Hrnků, nádobí a kuchyňských vychytávek
- Pokračujte v čtení: Jak vybrat indukční varnou desku? a Blogu o vaření?