Nejlepší knedlíky s vajíčkem?

Knedlíky s vajíčkem jsou takovou běžnou rychlovkou, když kvůli pracovnímu vytížení nestíháte k obědu nebo k večeři uvařit nic jiného. Je to jídlo nenáročné na suroviny, šetří čas i finance. Někdo ho miluje, pro jiného je to prasárna nejvyššího kalibru. Přiznám se, že jsem donedávna patřila do té druhé skupiny – knedlíky s vajíčkem jsem považovala za něco barbarského a mé kuchyně nehodného, zkrátka a dobře jsem na nich neshledávala vůbec nic chutného a kombinace těchto dvou surovin mě doslova odpuzovala.

nejlepsi-knedliky-s-vajickem

Nejlepší knedlíky s vajíčkem? (Zdroj fotky: Freepik.com)

To vše do chvíle, kdy si můj manžel vymyslel, že by si knedlíky s vajíčkem dal k sobotnímu obědu. Ač jen velmi nerada, nakonec jsem mu jeho přání splnila, ovšem pod podmínkou, že to nebudou jen tak ledajaké knedlíky s vajíčkem. Můj kuchařský instinkt mi napovídal, že tento jednoduchý pokrm se nemusí nutně skládat jen z knedlíků a vajec (a cibule, samozřejmě) – s trochou fantazie se z něj může stát mnohem barevnější a voňavější jídlo. Zde vám přináším svůj vlastní osvědčený recept, který knedlíky s vajíčkem posunul o level výš a díky němuž se zařadily na seznam jídel, které jsem ochotná jednou za čas uvařit, navíc s chutí a ráda. Možná přesvědčí i vás.

Pro čtyři osoby budete potřebovat:

  • 1 kynutý houskový knedlík (použít můžete i jiný druh knedlíku)
  • 1 cibule, nakrájená nadrobno
  • 2 čerstvé papriky, nejlépe různě barevné
  • 200g uzené vepřové krkovice, nakrájené na kostičky (použít můžete také klobásu podle chuti)
  • 2 lžíce oleje
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 1 lžička sušeného rozmarýnu
  • 1 stroužek česneku, drcený
  • 8 vajec

Postup:

  1. Cibuli nakrájejte nadrobno. Papriky očistěte, zbavte semínek a nakrájejte na drobnější kousky. Knedlík nakrájejte na kostky velikosti sousta a krkovici na drobnější kostičky.
  2. V široké pánvi rozehřejte olej, vsypte cibuli a na středním plameni chvíli opékejte, až cibule získá jemnou nazlátlou barvu. Poté k cibuli přidejte krkovici nakrájenou na kostičky a orestujte dozlatova. Přidejte drcený česnek a krátce osmahněte (ne moc, jinak by zhořkl).
  3. Do pánve přidejte papriku a rozmarýn, vše promíchejte a společně opékejte 5 minut.
  4. Přidejte knedlíky nakrájené na kostky, důkladně promíchejte a společně zahřívejte a opékejte v pánvi.
  5. Všechna vejce vyklepněte do sklenice, osolte větší špetkou soli a důkladně prošlehejte vidličkou nebo metličkou.
  6. Ve chvíli, kdy budou knedlíky opravdu dobře prohřáté, můžete za stálého míchání do pánve pomalu vlévat rozšlehaná vajíčka. Pozor – knedlíky musí být skutečně horké, jinak by se do nich vejce zbytečně vsákla a konzistence knedlíků by pak příliš nelákala k jídlu.
  7. Celý obsah pánve důkladně míchejte, až se vajíčka dokonale osmaží a promísí se vším ostatním. Trvá to zhruba tři minuty.
  8. Nakonec podle chuti dosolte a přidejte čerstvě mletý pepř. Hotové jídlo rozdělte do talířů a nechte si chutnat.

Vsadím se, že lepší knedlíky s vajíčkem jste ještě nejedli.

Pro Dudlu napsala: Andrea Bělohradská

Vyberte si na Dudlu vychytávky do kuchyně:

 

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení