Jak sušit majoránku?

Majoránka je aromatická a léčivá bylina, která má nezastupitelné místo v české kuchyni. Těžko si lze bez ní představit takový bramborák, zabijačkové hody nebo řadu polévek. Užívat se může jak v čerstvém, tak sušeném stavu. Její výhodou je to, že při sušení neztrácí svou typickou vůni.

jak-susit-majoranku

Jak sušit majoránku? (Zdroj fotky: Freepik.com)

Pěstování majoránky je nenáročné a této bylince se dobře daří i v našich končinách. Pěstovat ji můžete jak na záhoně, tak v truhlíku za oknem. Jestliže se vám při sklizni sešlo majoránky tolik, že ji nestihnete spotřebovat čerstvou, pusťte se do jejího sušení.

Stejně jako u jiných bylinek i zde platí pravidlo, že by se pro sušení měly sklidit jen ty listy, které jsou ještě mladé a svěže vypadající. Sbíráme stonky bylinky ještě před rozkvětem kvůli vůni. Nejlepší doba pro sklizeň je pozdní ráno, když opadnou kapky rosy. Samozřejmostí je sběr za suchého a teplého počasí. Majoránku je vhodné usušit co nejdříve po sklizni, aby se nevytratila její kvalita. Majoránku tedy nasbírejte, ale určitě ji před sušením neomývejte ve vodě. Potřebujete-li ji zbavit prachu nebo případného hmyzu, bylinkou zatřepte.

Poté ji zavěste ve svazečcích na suché a dobře větrané místo, ideálně třeba na půdu nebo do podkroví. Vzhledem k vlhkosti není vhodné majoránku sušit v kuchyni. Nedoporučuje se ani sušení na přímém slunci. Teplota sušení by neměla přesáhnout 40 °C. Správně usušenou majoránku poznáte tak, že její lístky jsou pokroucené a při doteku šustí a lámou se. Usušenou majoránku nasypte do látkového sáčku nebo do uzavíratelné a dobře těsnící sklenice.

Máte-li v plánu majoránku skladovat delší dobu po sklizni, je vhodnější volit sklenici. Do sáčku by se časem mohli dostat škůdci nebo plísně a také v něm dochází ke ztrátě části aromatických látek. Sklenici pak umístěte do temného prostoru v suché a čisté místnosti. Při dodržení podmínek skladování by vám usušená majoránka měla vydržet klidně i rok.

Pro Dudlu napsala: Tereza Strohmeierová

Nastavení cookies

Používáme cookies, abychom Vám umožnili pohodlné prohlížení webu a díky analýze provozu webu neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost

Nezbytné (vždy aktivní nelze vypnout)
Tyto cookies jsou potřeba, aby web fungoval správně
Analytické
Pomáhají nám pochopit, jak web používáte. S jejich pomocí ho můžeme zlepšovat
Profilující (marketingové)
Díky těmto cookies vám můžeme zobrazovat relevantní obsah a reklamy, které pro vás mohou být zajímavé a užitečné

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení