Jak uskladnit pórek?

Tato cibulnatá zelenina je bohatá na vitamíny i minerály a neměla by být opomíjena v našem jídelníčku. Použít jej můžete například do polévek, salátů či omáček.

jak-uskladnit-porek

Jak uskladnit pórek? (Zdroj fotky: Freepik.com)

Pokud jste v supermarketu zakoupili velký pórek a sami ho hned nezvládnete sníst, nebo jste se rozhodli pěstovat pórek sami doma a potýkáte se s velkou úrodou, určitě vám přijdou vhod následující tipy, jak pórek zpracovat a uskladnit. Pórek se rychle kazí při pokojové teplotě, a proto je vhodné umístit ho do chladnějšího prostředí. Uskladnit ho můžete buď do lednice, kde by měl bez problému vydržet tři týdny, nebo do mrazáku.

V případě mražení pórku se doporučuje dodržet následující pokyny. K mražení vyberte pouze čerstvý pórek, který se nekazí, nehnije a není zvadlý. Následně ho omyjte, očistěte a nakrájejte na kolečka. Velikost koleček se odvíjí od toho, za jakým účelem pórek mrazíte. Pakliže pórek plánujete přidávat třeba do polévek, stačí vám užší kolečka. Jestliže chcete pórek v mrazáku uchovávat dlouhodobě, vyplatí se aplikovat i další krok, kterým je blanšírování. To spočívá v tom, že pórek spaříte cca 2 minuty ve vroucí vodě a okamžitě ho přendáte do ledové vody s kousky ledu. Tam ho necháte ochladit také cca 2 minuty. Suchý pórek pak můžete přendat do mrazáku ve vhodném uzavíratelném sáčku nebo krabičce. Pro přehlednost nádobu popište názvem obsahu a datem vložení do mrazáku.

Existují různé názory, jak dlouho pórek v mrazáku vydrží v dobré kondici. Určitě byste ale s konzumací pórku neměli čekat déle jak 10 měsíců. Kromě mrazáku je dobrým místem uskladnění pórku i sklep a balkon. Pórek je vhodné přendat do krabice, kterou při větších mrazech ještě navíc obalíte vlněnou tkaninou. Takovou teplotu -10 °C by měl pórek v pohodě zvládnout. Další možností, jak pórek zpracovat a uchovat do další sezóny, je sušení. Můžete k tomu použít troubu nebo elektrickou sušičku. Pórek nakrájejte na tenké proužky a rozložte v jedné vrstvě na plech. Zeleninu sušte při 50 °C cca dvě hodiny. Takto usušený pórek lze pak používat jako koření, např. jím můžete dochutit polévku.

Pro Dudlu napsala: Tereza Strohmeirová

Nastavení cookies

Používáme cookies, abychom Vám umožnili pohodlné prohlížení webu a díky analýze provozu webu neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost

Nezbytné (vždy aktivní nelze vypnout)
Tyto cookies jsou potřeba, aby web fungoval správně
Analytické
Pomáhají nám pochopit, jak web používáte. S jejich pomocí ho můžeme zlepšovat
Profilující (marketingové)
Díky těmto cookies vám můžeme zobrazovat relevantní obsah a reklamy, které pro vás mohou být zajímavé a užitečné