Sušenky
Razítka na sušenky
Kdo by neměl rád sušenky? Téměř všichni milují tuhle křupavou sladkou dobrotu. Pokud rádi pečete a jste kreativní, vyrobte si domácí sušenky. Výhoda domácích sušenek spočívá zejména v jejich kvalitním složení a nižší ceně.
Na domácí výrobu sušenek potřebujete základní ingredience jako mouku, tuk, mléko, vejce a cukr. Mouka může být běžná pšeničná, ale vhodná je například také amarantová, kokosová, ječná apod. Pokud milujete ovesné sušenky, mouku nahraďte drcenými ovesnými vločkami. Jako tuk můžete použít běžné máslo, máslo Ghí nebo třeba kokosový olej. Mléko lze nahradit rostlinným nápojem, a to například kokosovým, mandlovým nebo sójovým. Jako sladidlo poslouží bílý nebo třtinový cukr, pokud ale preferujete zdravější mlsání, sáhněte spíše po medu, stévii nebo čekankovém sirupu atd. Do sušenek přidáváme oříšky, kousky kvalitní čokolády sušené ovoce, sezam nebo chia semínka. Fantazii se meze nekladou, stačí jen vhodně kombinovat suroviny ve vhodných poměrech. Sušenky můžete dochutit a ozdobit polevou z čokolády nebo polevou z cukru a citronu. Polevu lze i lehce obarvit potravinářským barvivem. Pokud sušenky vyrábíte s dětmi, můžete sušenky ozdobit ještě cukrovým sypáním, strouhanou čokoládou, malými lentilkami nebo zdravějšími plátky mandlí či kustovnicí.
Sušenky pečeme na pečícím papíru nebo například na silikonové podložce s pyramidami. Silikonová podložka má výhodu, že horký vzduch může proudit kolem pokrmu a případný přebytečný tuk steče do mezer na podložce. Sušenky nemusí mít pouze hladký povrch – na uválení a ozdobení těsta slouží válečky na těsto s ornamenty. A hlavně děti se vyřádí při vykrajování sušenek nejrůznějších tvarů. Na trhu je obrovský výběr tematických vykrajovátek. Další vychytávku představují razítka na sušenky s nejrůznějšími dekory. A pokud jste příznivcem plněných sušenek a teplého nápoje, dostane vás hrníček s funkcí nahřívání sušenek.
Pro Dudlu napsala: Martina Masopustová