Omlouváme se, ale z důvodu stěhování skladů do nového a restrukturalizaci firmy Gadgets House s.r.o. obchod je dočasně nefunkční a objednávky se nevyřizují. Situaci se snažíme vyřešit, děkujeme za pochopení.

Kdy jet do porodnice?

Kdy odjet do porodnice? Velice častá otázka, kterou si kladou hlavně prvorodičky. Taková obecná a asi nejrozšířenější poučka říká, že ideální je odjet do porodnice, dostaví-li se pravidelné kontrakce, které se opakují zhruba po 5 minutách a tento stav trvá alespoň 2 hodiny. To je ale mírně řečeno hodně obecná odpověď. Záleží totiž na spoustě okolností, protože stejně jako je každá žena jiná, tak i každé těhotenství a porod jsou rozdílné. Níže vám tedy nastíním situace, podle nichž se rozhodnout zda a kdy vyrazit do porodnice.

kdy-jet-do-porodnice-dudlu

Kdy jet do porodnice (Zdroj fotky: Freepik.com)

Jak poznat, kdy jet do porodnice

Pravidelné kontrakce

Ve valné většině případů porod začíná nástupem pravidelných kontrakcí. Zdůrazňuji slovo pravidelných, protože právě takové kontrakce jsou charakteristické pro porod.

Existují dva druhy děložních kontrakcí — pravé kontrakce, které vedou k otevírání porodních cest a končí porodem miminka a pak tzv. "předzvěstné stahy" neboli poslíčky (dolores praesagientes), které sice nemají na porodní cesty efekt, přesto mohou být celkem silné a nejednu maminku vyženou do porodnice dříve, než je nutné. Je dobré vědět, že určitá míra děložních kontrakcí se běžně projevuje skoro po celou dobu těhotenství, děloha fyziologicky tonizuje a připravuje se tak na pozdější porod.

Žena to může vnímat jako občasné tvrdnutí břicha a nenabírají-li tyto sporadické stahy na síle a pravidelnosti, je vše v pořádku. Ke konci těhotenství se pak tyto kontrakce mohou objevovat častěji a hlásit se s větší intenzitou. Zvlášť pro prvorodičky pak může být obtížné rozpoznat, zda jde o poslíčky nebo o skutečný začátek porodu.

detske-zbozi

Nejlepším způsobem, jak to poznat, je teplá voda. Pokud si nejste jistá, zda už náhodou nezačínáte rodit, pociťujete více či méně silné kontrakce, co vás nenechají v klidu, vlezte si do vany s teplou vodou nebo si dejte teplou sprchu (voda však nesmí být příliš horká). Pokud stahy postupně ustanou, znamená to že můžete být v klidu, jsou to poslíčky a na porod to ještě nevypadá.

Pokud naopak kontrakce vlivem teplé vody zesílí, stanou se pravidelnými, častějšími a vydatnějšími, pravděpodobně už se skutečně jedná o začátek porodu. V takovém případě máte dvě možnosti — buď se můžete do porodnice vypravit rovnou anebo ještě setrvat v pohodlí domova, v klidu se na vše připravit, srovnat si myšlenky a vstřebat skutečnost, že už je to tady.

Jednotlivé vlny prodýchávat , sledovat jak se kontrakce mění a nabývají na síle a zkrátka dělat cokoli, co vám bude příjemné a do porodnice se přesunout až tehdy, kdy sama usoudíte, že nastal ten správný čas.

detske-obleceni

Já osobně jsem zastáncem té druhé možnosti, protože důvěrně známé prostředí domova, kde se cítíte pohodlně a bezpečně, je pro rozběhnutí porodu ideální. Mnohdy se totiž stává, že samotný příjem na porodní sál může obzvlášť v začátcích porodu způsobit, že se porodní proces dočasně zpomalí až zastaví - přece jen se najednou ocitnete v cizím nemocničním prostředí a navíc s cizími lidmi — je to tedy přirozená reakce.

Vaše rozhodnutí, kdy odjedete do porodnice, však záleží jen na vás a na vašem vnitřním pocitu, takže pokud se budete cítit dobře a bezpečně doma ve své posteli a ve své vaně, zůstaňte tam tak dlouho, dokud vám to bude vyhovovat. A budete-li se naopak cítit lépe a pod dohledem porodních asistentek a lékařů od samého začátku, samozřejmě jeďte do porodnice. O tom, kdy se pojede do porodnice ale v každém případě musíte rozhodnout vy sama, protože to vy rodíte.

Odtok plodové vody

Další možností, jak může začít porod, je odtok většího či menšího množství plodové vody. Ač se to možná nezdá, i v tomto případě nemusí být úplně snadné rozpoznat, zda se skutečně jedná o plodovou vodu, protože ne vždy to proběhne jako ve filmu, kde se najednou z těhotné ženy vyvalí proud vody a jede se do porodnice.

Pokud se tak ale stane (a že se to stává) je jasné, že to, co z vás teče proudem, voda bude zcela určitě. Někdy však odteče jen malé množství vody a vy si nemusíte být jistá, zda jde skutečně o vodu. Pak je dobré vzít si vložku a když do hodiny až dvou prosákne, máte jasno. Ať tak či tak, ani v takové situaci nemusíte jet do porodnice okamžitě, střelhbitě, hned.

hracky-pro-nejmensi

Za předpokladu, že je plodová voda čirá, popř. lehce narůžovělá a kultivace GBS (streptokoka skupiny B) z pochvy negativní, můžete v klidu vyčkávat doma i několik hodin, protože ne vždy se s rupturou plodových obalů okamžitě dostaví i kontrakce, spíše se na ně ještě nějakou dobu čeká (ale není to pravidlem).

Pokud však odtéká voda zkalená nebo zabarvená dohněda či do zelena, případně zapáchající, měla byste do porodnice dorazit co nejdříve, ideálně do hodiny. Totéž platí i v případě pozitivní kultivace z pochvy (výtěr se obvykle provádí ve 36.týdnu těhotenství), a to kvůli včasnému podání antibiotik jako prevence poporodních komplikací u novorozence.

V případě, že by se kontrakce nedostavily i po několika hodinách od odtoku vody plodové, je dobré přesunout se do porodnice, kde vám natočí CTG (záznam ozev miminka), vyšetřením zjistí, v jaké fázi se porod nachází a domluví se s vámi na případném dalším postupu. A pamatujte — jste to vy, kdo rodí a kdo rozhoduje.

Andrea Bělohradská, maminka a porodní asistentka | Editace: Andrea Bělohradská

Vyberte si hračky pro děti:

Pokračujte v čtení blogu: