Možná jste už o něm slyšeli, ale nevíte, co přesně si pod názvem představit. Možná vám jeho existence byla doposud velkou neznámou. Řeč je o hummusu. Hummus je potravinou vyrobenou z cizrny. Konkrétně se jedná o studené jídlo v podobě cizrny uvařené a rozmačkané na jemnou kaši. Ta je následně smíchána s tahinou, neboli sezamovou pastou. Cizrna má jemnou, lehce oříškovou chuť.
(Zdroj fotky: Freepik.com)
Tato směs se dochucuje pomocí olivového oleje, citronové šťávy, soli a česneku. Skvěle chutná i s římským kmínem. Pokrm je typický pro arabské země, ale do povědomí se díky zájmu o zdravou výživu dostal po celém světě. Právě v arabských zemích je cizrna nepostradatelnou potravinou.
Hummus je oblíbený především pro svoje perfektní výživové hodnoty. Tento pokrm je bohatý na železo a kyselinu listovou. Dále také obsahuje vitamín C a vitamín B6. Významný je i obsah vlákniny a proteinů. Svoje uplatnění si hummus najde především ve vegetariánské a veganské kuchyni.
A jak konkrétně se má hummus konzumovat?
I když hummus vypadá v podstatě jako pomazánka, na chleba se ovšem nemaže. Naopak se do něj pečivo typu pita chleba namáčí. Výborný je také se zeleninou. Zelenině i pečivu tak hummus výrazně zvýší jeho výživovou hodnotu.
A jak si připravit čerstvý humus přímo doma?
Je několik způsobů. Jedním z nich je namočení cizrny do studené vody, a to na dobu minimálně 12 hodin. Cizrna postupně zvětší svůj objem. Další variantou je také vaření po dobu cca 2 hodin. Cizrna se namáčí nebo vaří v nesolené vodě. Poté, co je cizrna dostatečně měkká, odstavte ji a nechte vychladnout. Můžete ji také vložit do lednice. Protože čím více bude cizrna vychlazená, tím lepší hummus bude. Teprve poté ji umixujte dohladka a ochuťte citronovou šťávou, olivovým olejem sezamovou pastou tahini, případně římským kmínem podle vaší chuti.
Pro Dudlu napsala: Petra Velíková
Vyberte si na Dudlu vychytávky do kuchyně:
- Podpořte článek nákupem: Hrnků, nádobí a kuchyňských vychytávek
- Pokračujte v čtení: Jak vybrat indukční varnou desku? a Blogu o vaření?