Co je hummus?

Možná jste už o něm slyšeli, ale nevíte, co přesně si pod názvem představit. Možná vám jeho existence byla doposud velkou neznámou. Řeč je o hummusu. Hummus je potravinou vyrobenou z cizrny. Konkrétně se jedná o studené jídlo v podobě cizrny uvařené a rozmačkané na jemnou kaši. Ta je následně smíchána s tahinou, neboli sezamovou pastou. Cizrna má jemnou, lehce oříškovou chuť.

co-je-humus

(Zdroj fotky: Freepik.com)

Tato směs se dochucuje pomocí olivového oleje, citronové šťávy, soli a česneku. Skvěle chutná i s římským kmínem. Pokrm je typický pro arabské země, ale do povědomí se díky zájmu o zdravou výživu dostal po celém světě. Právě v arabských zemích je cizrna nepostradatelnou potravinou.

Hummus je oblíbený především pro svoje perfektní výživové hodnoty. Tento pokrm je bohatý na železo a kyselinu listovou. Dále také obsahuje vitamín C a vitamín B6. Významný je i obsah vlákniny a proteinů. Svoje uplatnění si hummus najde především ve vegetariánské a veganské kuchyni.

A jak konkrétně se má hummus konzumovat?

I když hummus vypadá v podstatě jako pomazánka, na chleba se ovšem nemaže. Naopak se do něj pečivo typu pita chleba namáčí. Výborný je také se zeleninou. Zelenině i pečivu tak hummus výrazně zvýší jeho výživovou hodnotu.

kuchynske-vychytavky

A jak si připravit čerstvý humus přímo doma?

Je několik způsobů. Jedním z nich je namočení cizrny do studené vody, a to na dobu minimálně 12 hodin. Cizrna postupně zvětší svůj objem. Další variantou je také vaření po dobu cca 2 hodin. Cizrna se namáčí nebo vaří v nesolené vodě. Poté, co je cizrna dostatečně měkká, odstavte ji a nechte vychladnout. Můžete ji také vložit do lednice. Protože čím více bude cizrna vychlazená, tím lepší hummus bude. Teprve poté ji umixujte dohladka a ochuťte citronovou šťávou, olivovým olejem sezamovou pastou tahini, případně římským kmínem podle vaší chuti.

Pro Dudlu napsala: Petra Velíková

Vyberte si na Dudlu vychytávky do kuchyně: