Co je hummus?

Možná jste už o něm slyšeli, ale nevíte, co přesně si pod názvem představit. Možná vám jeho existence byla doposud velkou neznámou. Řeč je o hummusu. Hummus je potravinou vyrobenou z cizrny. Konkrétně se jedná o studené jídlo v podobě cizrny uvařené a rozmačkané na jemnou kaši. Ta je následně smíchána s tahinou, neboli sezamovou pastou. Cizrna má jemnou, lehce oříškovou chuť.

co-je-humus

(Zdroj fotky: Freepik.com)

Tato směs se dochucuje pomocí olivového oleje, citronové šťávy, soli a česneku. Skvěle chutná i s římským kmínem. Pokrm je typický pro arabské země, ale do povědomí se díky zájmu o zdravou výživu dostal po celém světě. Právě v arabských zemích je cizrna nepostradatelnou potravinou.

Hummus je oblíbený především pro svoje perfektní výživové hodnoty. Tento pokrm je bohatý na železo a kyselinu listovou. Dále také obsahuje vitamín C a vitamín B6. Významný je i obsah vlákniny a proteinů. Svoje uplatnění si hummus najde především ve vegetariánské a veganské kuchyni.

A jak konkrétně se má hummus konzumovat? I když hummus vypadá v podstatě jako pomazánka, na chleba se ovšem nemaže. Naopak se do něj pečivo typu pita chleba namáčí. Výborný je také se zeleninou. Zelenině i pečivu tak hummus výrazně zvýší jeho výživovou hodnotu.

A jak si připravit čerstvý humus přímo doma? Je několik způsobů. Jedním z nich je namočení cizrny do studené vody, a to na dobu minimálně 12 hodin. Cizrna postupně zvětší svůj objem. Další variantou je také vaření po dobu cca 2 hodin. Cizrna se namáčí nebo vaří v nesolené vodě. Poté, co je cizrna dostatečně měkká, odstavte ji a nechte vychladnout. Můžete ji také vložit do lednice. Protože čím více bude cizrna vychlazená, tím lepší hummus bude. Teprve poté ji umixujte dohladka a ochuťte citronovou šťávou, olivovým olejem sezamovou pastou tahini, případně římským kmínem podle vaší chuti.

Pro Dudlu napsala: Petra Velíková

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení