UPOZORNĚNÍ: Z důvod, že prodejce zboží Gadgets House s.r.o. přestal fungovat a reagovat na objednávky, tak jsem dočasně mimo provoz. Budeme hledat vhodnou náhradu a pokusíme se brzy vrátit do hry.

Co je xylitol?

Xylitol neboli "březový cukr" je čistě přírodní sladidlo, který se používá jako náhrada za klasický bílý cukr. Má podobu bílého krystalického prášku, který má sladkou chuť, podobnou jako cukr, ale obsahuje mnohem méně kalorií. Xylitol se vyskytuje přirozeně v některých plodech, zelenině a rostlinách, jako jsou borůvky, hrušky, jablka, kukuřičné vlákno a bříza. Jak už sám český název napovídá, sladidlo se vyrábí nejčastěji  z březové kůry

co-je-xylitol

Co je sladidlo xylitol? (Zdroj fotky: Freepik.com)

Jak se xylitol vyrábí?

Xylitol patří mezi cukry alkoholy a vyrábí se extrahováním z kukuřičného nebo březového dřeva. Toto sladidlo je podobné cukru, ovšem na rozdíl od něj má o 40 % méně kalorií, takž neohrozí tolik vaši linii a je vhodným řešením v případě redukčních diet nebo když si nedokážete odpustit sladkou chuť, ale nechcete přibrat.

Jaké má xylitol výhody oproti cukru?

Sladidlo xylitol bývá mnohdy doporučováno jako zdravá alternativa běžného cukru. Je ovšem zároveň také rafinovaným sladidlem, takže nemá žádnou výživovou hodnotu, neobsahuje vitamíny ani minerály. Jedná se tak v podstatě o tzv. „prázdné kalorie“.

Podle některých průzkumů bylo zjištěno, že sladidlo xylitol a další podobné alkoholové cukry mohou působit také jako probiotika a zlepšovat osídlení střev prospěšnými bakteriemi. To ale může mít nejen pozitivní, ale i negativní účinky. Někteří lidé totiž mohou v případě používání xylitolu různé trávicí potíže.

kuchynske-vychytavky

Výrazný je také vliv užívání xylitolu na zdraví zubů a ústní dutiny. Pomáhá totiž snižovat riziko vzniku zubního plaku a kazu, narušuje růst bakterií způsobujících kazy a je spojený i s remineralizací lézí kazu. V tomto ohledu byla provedena dlouhá řadu výzkumů.

Na pozoru by se měli ovšem mít majitelé zvířecích mazlíčků. Ačkoliv pro lidi je užívání xylitolu bezpečné, u zvířat tomu tak není. Pro ně může mít xylitol až fatální důsledky. Je totiž toxický. V případě konzumace dochází totiž k rychlému vstřebávání do krevního řečiště a následnému silnému uvolnění inzulínu ze slinivky. To následně vede k rychlému a hlubokému poklesu hladiny krevního cukru, což se nazývá hypoglykemie. Ta může vést až k ohrožení života.


Pro Dudlu napsala: Petra Velíková | Edit: Andrea B.

Vyberte si vychytávky do kuchyně:

Pokračujte v čtení blogu: