Ricotta je nepřehlédnutelnou potravinou, a to především z důvodu svých úžasných nutričních vlastností. Jedná se o mléčný výrobek, konkrétně sýr, který má široké vlastnosti využití a nabízí spoustu zdravotních benefitů.
(Zdroj fotky: Freepik.com)
Klasická ricotta se vyrábí ze syrovátky a je typická svojí měkkou zrnitou konzistencí a nasládlou mléčnou chutí. Tento italský sýr se většinou vyrábí ze syrovátky nejen kravského, ale ovčího nebo kozího mléka. V doslovném překladu znamená výraz ricotta „převařený“. Ricottový tvaroh, který vznikne po takovém převaření syrovátky a jeho následném procedění má bílou barvu a obsah tuku přibližně 13 %. Na první pohled je podobný známému sýru Cottage, ale je o něco lehčí. Má tendenci se rychle kazit, ale dá se koupit v podobách, ve kterých je upravena fermentací nebo solením.
A jaké má sýr ricotta výživové hodnoty?
Obsahuje výrazné množství vápníku, který je důležitý pro zdravé kosti a zuby. Dále je bohatá na vitamín A, vitamín B1, B2, B3 a minerální soli jako sodík, fosfor a draslík. Skvělé je, že má nízký obsah tuků a minimum kalorií, takže si ji bez výčitek můžete dopřát i při redukční dietě nebo pokud si hlídáte linii.
A jak můžete sýr ricottu konzumovat?
Skvěle se hodí pro nejrůznější slaná i sladká jídla. Podobně jako mascarpone je oblíbenou přísadou do dlouhé řady sladkých dezertů. Skvělé je, že je možné ricottu plně utřít dohladka s cukrem, je tak oblíbenou volbou do náplní. Jako dezert se dá ricotta připravit i rychle a jednoduše. Stačí ji posypat cukrem, kakaem nebo polít rozehřátým medem.
Naslano se pak dá použít například do těstovin, lasagní nebo na pizzu. Hodí se i do omáček. Připravit se dá i jako chutným předkrm. Výtečná je kombinace s bylinkami a olivovým olejem v kombinaci s křupavými topinkami. Slané nebo sladké pochoutky z ricotty si zkrátka zamilujete.
Pro Dudlu napsala: Petra Velíková
Vyberte si na Dudlu vychytávky do kuchyně:
- Podpořte článek nákupem: Hrnků, nádobí a kuchyňských vychytávek
- Pokračujte v čtení: Jak vybrat indukční varnou desku? a Blogu o vaření?