UPOZORNĚNÍ: Z důvod, že prodejce zboží Gadgets House s.r.o. přestal fungovat a reagovat na objednávky, tak jsem dočasně mimo provoz. Budeme hledat vhodnou náhradu a pokusíme se brzy vrátit do hry.

Co je mělněné maso?

Když se řekne mělněné maso, nejspíš si vybavíte klasické mleté. Ve skutečnosti je ale mezi mletým a mělněným masem rozdíl, a to jak co se týče složení, tak ve využití v kuchyni.

melnene-maso

Co to je mělněné maso?

Mělněné maso versus mleté maso

  1. Mleté maso

    Maso, které je pouze vykostěné, rozemleté (rozmělněné) a obsahuje méně než jedno procento kuchyňské soli

  2. Mělněné maso

    Vykostěné rozemleté (mělněné maso), které nesplňuje požadavky pro označení „mleté maso“. Reálně to znamená, že jde o masný polotovar, tedy mělněné maso, které obsahuje více než jedno procento soli (nejčastěji kolem dvou procent) a případně ještě další přidané látky, například antioxidanty a konzervanty (kyselina askorbová).

Pojem „mělněné maso“ legislativa nezná, jedná se o obchodní název pro druh rozemletého masa, které nesmí být označováno jako „mleté maso“.

Další druhy „mletého“ masa

  • balený masný výrobek, masný polotovar – maso, které obsahuje přídatné látky a vodu, vše musí být uvedeno ve složení na obalu výrobku

  • balené mleté maso – maso, které obsahuje maximálně jedno procento kuchyňské soli, informace musí být uvedena ve složení na obalu výrobku

  • nebalené mleté maso – maso, které musí být namleto přímo před zraky kupujícího, pouze z masa a nesmí do něj být přidáno nic navíc

  • nebalené mleté – mleté maso připravené k prodeji v obsluhovaném pultu, většinou obsahuje sůl a některé další látky, proto nesmí být označováno a prodáváno jako „mleté maso“, informace o složení masa masa má poskytnout obsluha


Použití mělněného masa

Přestože většina z nás nerozlišuje mezi mletým a mělněným masem, mají oba druhy rozemletého masa trochu odlišné vlastnosti a každé maso se hodí na něco jiného.

  • Mleté maso – má hrubší konzistenci a je hůře tvarovatelné, hodí se například do boloňské omáčky

  • Mělněné maso – má jemnější konzistenci a připomíná spíše jakousi pastu, která je snadno tvarovatelná, hodí se například k přípravě masových kuliček nebo karbanátků, zkrátka všude, kde je potřeba zachovat tvar masa


Pro Dudlu napsala: Andrea Bělohradská | Edit: Andrea B.

Vyberte si vychytávky do kuchyně:

Pokračujte v čtení blogu: