UPOZORNĚNÍ: Z důvod, že prodejce zboží Gadgets House s.r.o. přestal fungovat a reagovat na objednávky, tak jsem dočasně mimo provoz. Budeme hledat vhodnou náhradu a pokusíme se brzy vrátit do hry.

Jak spařit rajčata?

Spaření rajčat je základním krokem k jejich oloupání. Loupaná rajčata jsou oblíbenou surovinou v mnoha světových kuchyních, používají se do polévek, omáček nebo jako základ na pizzu. S naším jednoduchým návodem je hravě zvládnete oloupat i vy. A jako bonus vám přinášíme recept na krémovou rajčatovou polévku ve středomořském stylu!

jak-sparit-rajcata

Jak nejlépe oloupat rajčata?

Návod jak spařit a oloupat rajčata

Loupání rajčat není vůbec tak složité, jak by se možná mohlo zdát. S naším návodem to hravě zvládnete i vy.

  1. Rajčata omyjte a zbavte stopky s lístečky.

  2. V rychlovarné konvici nebo v hrnci přiveďte k varu dostatek vody na to, aby v nich byla rajčata po zalití zcela ponořená.

  3. Na obou špičkách rajčata tenkým nožem mělce nařízněte do kříže. Díky tomu pak půjdou po spaření rajčata snáze oloupat.

  4. Rajčata naskládejte do nádoby, která odolá vysokým teplotám (může to být větší mísa nebo klidně hrnec) a zalijte je vroucí vodou. V té je nechte spařit po dobu 2 minut.

  5. Po 2 minutách vařící vodu slijte a rajčata prudce zchlaďte pod ledovou tekoucí vodou. Slupka se díky tomu snáze oddělí od rajčete.

  6. Rajčata jedno po druhém oloupejte. Začněte vždy od naříznutých špiček, díky kterým slupku z rajčat snadno stáhnete.

  7. Když máte rajčata oloupaná, je třeba z rajčat ještě vyříznout tuhá místa, v nichž do nich vrůstá stopka. Jde to též velmi snadno – tvrdé části jednoduše krouživým pohybem vyřízněte a zahoďte.


Takto zpracovaná rajčata jsou připravena k dalšímu zpracování. Zkuste z nich uvařit třeba delikátní rajčatovou polévku.


Středomořská rajčatová polévka

Tato polévka vyniká jak svou barvou, tak především svěžestí a příchutí slunného Středomoří. Zamiluje si ji celá rodina!

Na 1 hrnec polévky pro 4 osoby budete potřebovat:

  • 4 oloupaná rajčata
  • 250 ml rajčatového pyré (passaty)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 cibuli
  • 3 stroužky česneku, drceného
  • 1 lžíce čerstvých lístků bazalky, pokrájených
  • 1 kelímek smetany na vaření
  • sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti

  1. Oloupaná rajčata rozkrojte na poloviny a řezem nahoru naskládejte do pekáčku vyloženého pečícím papírem, zakápněte trochou olivového oleje, jemně opepřete, osolte a posypte trochou nasekané bazalky.

  2. Pekáček s rajčaty vložte do trouby předehřáté na 200 °C a nechte je opékat 10 minut.

  3. Zatímco se rajčata pečou v troubě, v hrnci na olivovém oleji osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli a drcený česnek. Po té přidejte oloupaná a opečená rajčata i s bylinkami a uvolněnou šťávou, přilijte rajčatové pyré a a nechte obsah hrnce vařit na mírném plameni po dobu 15 minut.

  4. Po uplynutí 15 minut ponorným mixérem rozmixujte rajčata dohladka, přidejte nasekanou bazalku a podle chuti osolte a opepřete. Nakonec přimíchejte kelímek smetany.

  5. Podávejte s italskou ciabattou namáčenou do olivového oleje. Dobrou chuť! :-)

Pro Dudlu napsala: Andrea Bělohradská | Edit: Andrea B.

Vyberte si vychytávky do kuchyně:

Pokračujte v čtení blogu: