Co je omládek?

Většina nadšenců do vaření a pečení bude omládek pravděpodobně znát. Pro ty, kteří o této ingredienci nikdy předtím neslyšeli, tu mám stručný popis a také seznámení s tím, jak omládek použít a jak si ho připravit.

co-je-to-omladek

(Zdroj fotky: Freepik.com)

Omládek je drožďový kvásek, který se používá jako základní ingredience pro přípravu kynutého těsta. Můžete samozřejmě použít droždí sušené, které jednoduše zamícháte do sypkých přísad ještě před samotným zpracováváním těsta a následným hnětením, ale těsto připravené ze sušeného droždí pravděpodobně nebude tak nadýchané a navíc se může stát, že bude výsledné pečivo po vytažení z trouby droždím cítit. Proto určitě radím připravit si kvásek (neboli omládek) z čerstvého chlazeného droždí. Příprava těsta možná bude trvat o něco déle, ale výsledek bude rozhodně stát za to! Těsto připravené s omládkem totiž mnohem lépe kyne a po upečení je krásně nadýchané a vláčné. Kromě toho je pečivo mnohem chutnější a voňavější, a to dokonce i několik dnů po upečení.

Jak připravit omládek?

Omládek se skládá z několika jednoduchých přísad – hladké mouky, vlažné tekutiny (mléka nebo vody) a sladidla (medu nebo sladového výtažku – tzv. sladěnky). Postup přípravy není nijak složitý. Platí pravidlo, že na přípravu omládku je třeba vzít 40% vlažné vody či mléka z receptu, 1 kostku čerstvého droždí, 1 až 2 lžičky sladového výtažku (podle množství mouky, z jakého budete péct) a 25% mouky z celkového odváženého množství. Zde je recept na přípravu omádku z 500g mouky:

Budete potřebovat:

  • 100ml vlažné vody nebo vlažného mléka
  • 1 kostku čerstvého droždí (42g)
  • 130g mouky
  • 1 lžičku medu nebo sladového výtažku

kuchynske-vychytavky

Postup:

  1. Droždí smícháte v míse smícháte s vlažnou vodou nebo mlékem, přidáte lžičku sladového výtažku nebo tekutého medu a důkladně promícháte.
  2. Do vzniklé směsi přisypete odvážené množství mouky a budete šlehat tak dlouho, až vznikne kašička, která není ani příliš tekutá, ani moc hustá.
  3. Mísu s vznikajícím omládkem přikryjete čistou utěrkou nebo kouskem plátna a na teplém místě (nejlépe v blízkosti kamen či topení) necháte odpočívat po dobu 30 minut až jedné hodiny.
  4. Když je omládek hotový, přidáte k němu všechny zbylé ingredience z receptu, pečlivě promícháte dohromady a rukama nebo za pomocí kuchyňského robotu vypracujete hladké těsto.

Kam se omládek hodí?

Omládek se výborně hodí do různých druhů světlého pečiva s vyšším obsahem cukru v těstu. Vykouzlíte s ním například vynikající vánočku nebo vánoční štolu, ale také křupavé domácí rohlíky, kaiserky, loupáčky chutný domácí chléb.

Pro Dudlu napsala: Andrea Bělohradská

Vyberte si na Dudlu vychytávky do kuchyně: