Chtěli byste nahradit rafinovaný bílý cukr nějakou vhodnější alternativou? Pak sáhněte po sladěnce. Co to vlastně sladěnka je, jaké má vlastnosti a čím je typická?
(Zdroj fotky: Freepik.com)
Sladěnka je v podstatě extrakt získaný z naklíčených obilovin. Kromě jednoduchých cukrů obsahuje i cukry složené a zároveň i minerální látky a stopové prvky. Konkrétně obsahuje sodík, draslík, hořčík, železo a také vápník. Ve srovnání s bílým cukrem je tak o něco zdravější a díky obsahu minerálů má o poznání lepší výživovou hodnotu.
K výrobě sladěnky se nejčastěji používá ječmen. Setkat se můžete ale i s použitím jiných obilnin nebo dokonce i rýže. Produkt má konzistenci podobnou medu a má silnější chuť i aroma, což nemusí někomu zrovna dvakrát vyhovovat. Jedná se o sladidlo bez jakýchkoliv přidaných konzervačních látek. Hodí se především pro makrobiotickou stravu. Sladěnku můžete využít nejenom k přímému slazení, ale navíc je vhodná i pro pečení.
Sladěnka se tak skvěle hodí nejenom k doslazení nápojů, ale i do pudinků, kaší, k zahušťování či jako pojivo nebo náhrada medu. Častokrát se používá i k výrobě cukrovinek jako jsou lízátka nebo bonbóny. Je zdravou alternativou bílého cukru, a tak je často vyhledávána zastánci zdravého životního stylu, kteří se nechtějí připravit o sladké. Zdravější je především z toho důvodu, že nepřechází do krve a je šetrná ke slinivce. Díky tomu je tak vhodná i pro diabetiky.
Kvůli tomu, že k výrobě sladinky jsou používány obiloviny jako je ječmen a podobně, není tento produkt vhodný pro osoby trpící alergií na lepek nebo nesnášenlivostí lepku.
A kde je sladěnka k dostání? Nejčastěji se s ní můžete setkat v kamenných prodejnách zdravé výživy a také na e-shopech se zdravou výživou. Narazit můžete i na produkt s názvem „Sladovit“. Jde v podstatě o to samé, jen pod jiným názvem.
Pro Dudlu napsala: Petra Velíková
Vyberte si na Dudlu vychytávky do kuchyně:
- Podpořte článek nákupem: Hrnků, nádobí a kuchyňských vychytávek
- Pokračujte v čtení: Jak vybrat indukční varnou desku? a Blogu o vaření?