Omlouváme se, ale z důvodu stěhování skladů do nového a restrukturalizaci firmy Gadgets House s.r.o. obchod je dočasně nefunkční a objednávky se nevyřizují. Situaci se snažíme vyřešit, děkujeme za pochopení.

Co je pivo ipa?

Milujete pivo a rádi si pochutnáváte na nejrůznějších pivních speciálech? Pak si zaručeně zamilujete pivo IPA! Pivo IPA neboli „India Pale Ale“ je pivem z kategorie „ale“, která jsou typická svrchním kvašením. Jedná se o piva světlá. IPA vyniká vytříbenou chutí s příjemně ovocnými tóny. Ale nenechte se zklamat - ovocná chuť se totiž následně rozvine v typickou chmelovou hořkost, která potěší nejednoho milovníka zlatavého moku. Tyto obě protikladné chuti se dokonale doplňují a společně tak utvářejí nezaměnitelnost a jedinečnost piva IPA. 

co-je-pivo-ipa

Co je ipa pivo? (Zdroj fotky: Freepik.com)

Původy piva IPA

Pivo IPA je známé již od počátku 19. století. Tehdy se ovšem k jeho konzervaci používal spíše sušený chmel. Ten ale pivu na chuti příliš nepřidal, naopak jí dokonce i uškodil. Na svoji dobu měla IPA běžně i kolem 6 % obsahu alkoholu, který by tedy jako konzervant jistě postačil. Z důvodu příliš vysokých daní se ale například v Británii tento typ piv vařil ve velmi slabém provedení, kdy se obsah alkoholu pohyboval někde kolem 4 %.

Poté, co se tento typ piva dostal do Ameriky, místní obyvatelé si ho tak trochu přetvořili k obrazu svému. Při výrobě vůbec nešetřili na aromatickém chmelu a vznikla tak vlastně podoba piva IPA, tak jak ji v současnosti známe. Setkat se můžete s mnoha různými variantami. Například americká (American IPA), je typická vyšší hořkostí, další americká varianta (Imperial IPA) zase vyšším obsahem alkoholu. Belgická IPA se vyznačuje extrémní hořkostí, anglická pak je slabší co se obsahu alkoholu týče.

kuchynske-vychytavky

A jak je to u tohoto piva s obsahem alkoholu?

V současné době se můžete s tímto typem piva setkat spíše ve variantě s vyšším obsahem alkoholu, oproti běžným pivům. 


Pro Dudlu napsala: Petra Velíková | Edit: Andrea B.

Vyberte si vychytávky do kuchyně:

Pokračujte v čtení blogu: