Co je sójové maso?

Sójové maso nemá s masem vlastně vůbec nic společného. Začalo se mu tak říkat z toho důvodu, že bývá považováno za náhražku klasického masa a je tak vhodnou alternativou pro vegetariány. Pod názvem „sójové maso“ se dokonce ani neprodává. Setkat se tak můžete s názvy jako sójové kostky, plátky, granulát atd. Mdlá a nevýrazná chuť je už dávno minulostí. Dnes je oblíbenou součástí jídelníčku, a to nejenom vegeteriánů. Když mu zajistíte správnou úpravu a ochucení můžete si na něm opravdu pochutnat.

co-je-sojove-maso

(Zdroj fotky: Freepik.com)

Sójové maso je vyrobeno z odtučněné mouky. Je dehydratovaným texturovaným sójovým proteinem. V dnešní době jej už seženete naprosto všude, a to v různých podobách od kostek, přes plátky až po granulát. Díky tomu, že se jedná o sušenou podobu, můžete je jednoduše uchovávat doma při pokojové teplotě.

Připravuje se jednoduše, a to buďto zalitím horkou vodou, kdy rychle nabobtná nebo přímo vařením. V tomto případě je pak snáze stravitelné. Samo o sobě je sójové maso chuťově nevýrazné, a tak je žádoucí pohrát si trochu s jeho dochucením. Vyzkoušejte vaše oblíbené koření a marinády pro docelení požadované chuti.

kuchynske-vychytavky

A jak je to s jeho složením?

Je bohaté na bílkoviny a obsahuje minimum tuku. Kromě toho má také významný podíl vlákniny. Neobsahuje lepek a je zásobárnou vitamínů A, E a skupiny B. Z minerálních látek pak obsahuje fosfor, železo a vápník.

Jak co nejlépe sójové maso připravit, aby zachutnalo i těm největším odpůrcům této náhražky masa? Ideální volbou je uvařit v koření a marinování. Díky tomuto triku docílíte výrazné chuti, které neodoláte. Nakombinovat sójové maso můžete se zeleninou nebo ugrilovat plátky.

V případě konzumace sójového masa se ovšem rozhodně vyplatí střídmost. Je vhodné střídat jej i s dalšími bílkovinami na bázi obilovin a luštěnin jako je cizrna, hrách, čočka, fazole apod.

Pro Dudlu napsala: Petra Velíková

Vyberte si na Dudlu vychytávky do kuchyně: