UPOZORNĚNÍ: Z důvod, že prodejce zboží Gadgets House s.r.o. přestal fungovat a reagovat na objednávky, tak jsem dočasně mimo provoz. Budeme hledat vhodnou náhradu a pokusíme se brzy vrátit do hry.

Co je sójové maso?

Sójové maso nemá s masem vlastně vůbec nic společného. Začalo se mu tak říkat z toho důvodu, že slouží jako náhražka klasického masa a je tak vhodnou alternativou pro vegetariány a vegany. Pod názvem „sójové maso“ se dokonce ani neprodává. Setkat se tak můžete s názvy jako sójové kostky, plátky, granulát atd. Mdlá a nevýrazná chuť je však dávno minulostí. Když mu zajistíte správnou úpravu a ochucení můžete si na něm opravdu pochutnat.

co-je-sojove-maso

Co je to sójové maso? (Zdroj fotky: Freepik.com)

Z čeho se vyrábí sójové maso

Sójové maso je vyrobeno ze sójové mouky nebo sójového koncentrátu. Obsahuje alespoň 50% bílkovin a v dnešní době jej už seženete naprosto všude, a to v různých podobách od kostek, přes plátky až po granulát. Díky tomu, že se jedná o sušenou podobu, můžete je jednoduše uchovávat doma při pokojové teplotě.

Jak připravit co nejlepší sójové maso

Jak co nejlépe sójové maso připravit, aby zachutnalo i těm největším odpůrcům této náhražky masa? Ideální volbou je uvařit v koření a marinování. Díky tomuto triku docílíte výrazné chuti, které neodoláte. Nakombinovat sójové maso můžete se zeleninou nebo ugrilovat plátky.

Sójové maso se připravuje jednoduše, a to buď zalitím horkou vodou, kdy rychle nabobtná nebo přímo vařením. V tomto případě je pak snáze stravitelné. Samo o sobě je sójové maso chuťově nevýrazné, a tak je žádoucí pohrát si trochu s jeho dochucením. Vyzkoušejte vaše oblíbené koření a marinády pro docelení požadované chuti. 

V případě konzumace sójového masa se ovšem rozhodně vyplatí střídmost. Je vhodné střídat jej i s dalšími bílkovinami na bázi obilovin a luštěnin jako je cizrna, hrách, čočka, fazole apod.

kuchynske-vychytavky

Co obsahuje sójové maso

Sójové maso je bohaté na bílkoviny a obsahuje minimum tuku. Kromě toho má také významný podíl vlákniny. Neobsahuje lepek a je zásobárnou vitamínů A, E a skupiny B. Z minerálních látek pak obsahuje fosfor, železo a vápník.

 

Pro Dudlu napsala: Petra Velíková | Edit: Andrea B.

Vyberte si vychytávky do kuchyně:

Pokračujte v čtení blogu: