UPOZORNĚNÍ: Z důvod, že prodejce zboží Gadgets House s.r.o. přestal fungovat a reagovat na objednávky, tak jsem dočasně mimo provoz. Budeme hledat vhodnou náhradu a pokusíme se brzy vrátit do hry.

Co je to cvikla a co je mangold?

Pokud jste dosud nevěděli, co je to cvikla nebo jste to slovo nikdy ani neslyšeli, možná budete překvapeni, že ji ve skutečnosti dobře znáte. Cvikla je totiž jiný název pro červenou čepu. Říká se jí také řepa cviklová (latinsky Beta vulgaris) a patří spolu s celerem, petrželí či mrkví mezi kořenovou zeleninu. Její prapůvodní domovinou je Středomoří a severní Afrika. První zmínky o ní sahají až do doby před třemi tisíci lety a pocházejí ze starověké Babylonie. Řepa byla ale oblíbenou potravinou i lékem také v antickém Římě, díky jehož rozrůstání na rozlehlá území se rozšířila do celé Evropy. Dnes je řepa součástí jídelníčku také v Severní Americe a Asii.

co-je-to-cvikla

Co je mangold? (Zdroj fotky: Freepik.com)

Využití cviklu v kuchyni

Červenou řepu lze konzumovat jak v syrovém stavu, tak tepelně upravenou. Syrová se hodí například do salátů, kde se skvěle doplňuje s křenem, ořechy, zelím, pomeranči a jablky. Z vařené či pečené řepy se pak připravují nejrůznější polévky (například oblíbený boršč nebo krémová polévka se smetanou), saláty se zakysanou smetanou nebo majonézou, ale také nejrůznější sladké dezerty (muffiny a koláče).

Červená řepa je ale skvělá také naložená ve sladkokyselém nálevu, nejlépe od babičky. Díky své výrazné temně růžové barvě dodá pokrmům nezaměnitelnou barvu a její chuť je nasládlá a mírně zemitá. Ostatně, kdo by ji neznal?

kuchynske-vychytavky

Cvikla jako superpotravina

Cvikla neboli červená řepa ale zdaleka není jen obyčejnou kořenovou zeleninou, ve skutečnosti se může hrdě hlásit k takzvaným superpotravinám! Vděčí za to doslova koktejlu zdraví prospěšných látek, které obsahuje. Je bohatým zdrojem železa, tudíž pomáhá vyrovnávat hladinu hemoglobinu v krvi a bojovat tak s chudokrevností. Její barvivo betain podporuje jaterní funkce a zabraňuje vzniku aterosklerózy věnčitých tepen. Povzbuzuje činnost žaludku a střev, podporuje produkci žluči, pomáhá detoxikovat organismus a posiluje imunitu.

Co je Mangold?

Mangold je listová zelenina, která je příbuzná červené řepě a špenátu. Stejně jako červená řepa pochází ze Středomoří, na rozdíl od řepy však není tolik známá. Před třemi sty lety byl mangold jedním z nejrozšířenějších druhů zeleniny, později ho ale téměř plně nahradil špenát. Mangold láká nejen svou svěžestí a chutí, ale také barevnými variacemi - listy mangoldu mohou být tmavě zelené s výrazným červeným žilkováním, ale také fialové, žluté či růžové.

Využití mangoldu v kuchyni

Protože se jedná o listovou zeleninu, připravují se z mangoldu především nejrůznější saláty. Větší listy je ale možné uvařit také na podobný způsob, jako špenát a servírovat jako přílohu k masu nebo jako náplň do palačinek. Zkrátka všude, kde byste jinak použili dušený špenát. Kromě listů pak můžete zpracovat také silné stonky – ty jsou výtečné například vařené v páře, dušené či smažené.

Účinky na zdraví

Stejně jako jakákoli jiná zelenina, i mangold obsahuje celou řadu vitaminů, minerálů a dalších zdraví prospěšných látek. Předně je bohatý na kyselinu listovou (folát), která hraje důležitou roli při krvetvorbě a především pak v začátcích těhotenství, kdy podporuje správný vývoj nervové soustavy embrya. Je také významným zdrojem vitaminu C a nejvíce ho do těla dostanete, pokud budete mangold konzumovat v syrovém stavu. Mimo vitamin C pak obsahuje ještě provitamin A a vitaminy E a B. Najdete v něm ale také minerály jako hořčík, vápník, železo, fosfor a draslík. Vyzkoušíte ho i vy?


Pro Dudlu napsala: Andrea Bělohradská | Edit: Andrea B.

Vyberte si vychytávky do kuchyně:

Pokračujte v čtení blogu: