UPOZORNĚNÍ: Z důvod, že prodejce zboží Gadgets House s.r.o. přestal fungovat a reagovat na objednávky, tak jsem dočasně mimo provoz. Budeme hledat vhodnou náhradu a pokusíme se brzy vrátit do hry.

Jak se dělají palačinky?

Palačinky jsou velice oblíbeným jídlem zejména pak pro děti. Tyto tenké a měkké placky můžete ochutnat v různých podobách od tradičních sladkých až po slané s různými náplněmi. V tomto článku se podíváme na základní postup, jak připravit klasické sladké palačinky, které jsou asi nejznámější a nejoblíbenější.

jak-se-delaji-palacinky

Jak se dělají palačinky?

Co budete potřebovat

Základní ingredience pro palačinky jsou:
 
  • mouka, vejce
  • mléko
  • špetka soli
  • trocha cukru


V poměrech je to obvykle jeden šálek mouky, jedno vejce a jeden šálek mléka. Přidání trochy soli a cukru pomáhá mnohonásobně vylepšit chuť palačinek, které děláme. 

Jak postupovat

  1. Mouku, sůl a cukr smíchejte v misce a přidejte vejce. Pokud chcete, můžete použít šlehací metlu, abyste vajíčko lépe promíchali. Poté přidejte mléko a míchejte, dokud se všechny ingredience nespojí a vytvoří hladké těsto.
    Pokud těsto vypadá příliš hustě, přidejte zbývající mléko, abyste získali požadovanou konzistenci - těsto by mělo být poměrně tekuté. Dále nechte těsto odpočinout zhruba 10-15 minut. To pomáhá zjemnit těsto a zlepšit jeho konzistenci.

  2. Rozpalte pánvičku na střední teplotu a přidejte malé množství oleje nebo másla, aby se palačinky nelepily. Nalijte malé množství těsta na pánvičku, rozetřete ho vypouklou stranou naběračky a pečte, dokud spodní strana nezezlátne. Poté palačinku otočte a nechte ji opéct i z druhé strany.

  3. Palačinky nechte opékat z každé strany asi 1-2 minuty, dokud nejsou obě strany krásně zbarveny do zlatavě hnědé. Dejte si přitom pozor na to, aby se palačinky nepřipálily a nezčernaly, musíte je pořád hlídat.


Palačinky jsou výborným pokrmem k snídani, obědu i k večeři. Skvělé jsou s tradiční domácí zavařeninou a trochou zakysané smetany. Pro lepší chuť je ale můžete namazat lískooříškovým krémem, arašídovým máslem, čokoládou a přidat na ně různé druhy ovoce, jako například jahody, banán, nebo jablko. Přeji dobrou chuť! 

 
Pro Dudlu napsala: Simona Holá | Edit: Andrea B.

Vyberte si vychytávky do kuchyně:

Pokračujte v čtení blogu: