Co je turkyň?

Že to slovo neznáte? Nejspíš není divu. „Turkyň“ nebo také „turkyně“ je totiž starodávné moravské označení pro kukuřici! Jak asi tušíte, slovo „turkyň“ odkazuje skutečně až do dalekého Turecka. Jak a proč ale tato plodina ke svému lidovému názvu přišla?

co-je-turkyn

Co je turkyň? (Zdroj fotky: Freepik.com)

Původ kukuřice a slova „turkyň“

Cesta kukuřice až na nás český stůl byla skutečně dlouhá. Její domovinou je střední a Jižní Amerika, kde byla a stále je kukuřice hlavní plodinou a základním kamenem stravy. Do Evropy ji v 16. století přivezli Španělé, kteří se tam vydávali na svá dobyvačná tažení. Do našich luhů a hájů se ale kukuřice rozhodně nedostala hned a rovnou z Ameriky, ze všeho nejdříve se objevila na polích v oblasti Středomoří a odtud ji pak Turkové přivezli na Balkán.

Během osmanských válek se pak tato žlutá plodina dostala i k nám do Království českého. Zde se jí okamžitě začalo říkat „turecká pšenice“, „turecké žito“ nebo „turecké obilí“, lidově pak jednoduše „turkyň“. Také dnešní označení „kukuřice“ má ale svůj možný původ v Turecku – turecky se totiž kukuřice nazývá „kokoroza“, což se kukuřici nápadně podobá. A není to jediná podoba – v chorvatštině se kukuřici říká kukuruz, v ukrajinštině „kukurúza“ a v polštině „kukurudza“.

Něco málo o kukuřici

Když už je řeč o kukuřici, určitě si tato plodina zaslouží i malé představení, a to navzdory tomu, že ji známe všichni. Kukuřice cukrová je rostlina z rodu jednoděložných rostlin a z čeledi lipnicovité. Dozrává na přelomu srpna a září a nachází bohaté využití jak v kuchyni, tak jako krmivo mnohých hospodářských zvířat. Protože je přirozeně bezlepková, mohou si ji dopřát i lidé trpící alergií na lepek.

Z kukuřice můžeme vařit rozličná jídla (například oblíbenou mexickou kuchyni) a z kukuřičné mouky péct pečivo. Má sladkou chuť a oblíbená je i jen sama osobě, dušená a přelitá rozpuštěným máslem.

A nebyla by to ta správná plodina od matičky Země, kdyby v sobě neukrývala i spoustu zdraví prospěšných látek. Najdeme v ní vitaminy skupiny B, karoteny, kyselinu listovou a z minerálů například hořčík, mangan, draslík, zinek, fosfor nebo měď.

A nakonec jedna zajímavost - v dnešní době je kukuřice hned po pšenici a rýži nejvíce pěstovanou plodinou na světě. Je také jedinou plodinou z čeledi lipnicovitých, která se řadí mezi zeleninu.

Pro Dudlu napsala: Andrea Bělohradská | Edit: Andrea B.

Pokračujte v čtení blogu:

 

⏫ Potřebujete zlepšit pozice v SEO a hledáte zpětné odkazy? Spojte síly s Dudlu! ⏫