UPOZORNĚNÍ: Z důvod, že prodejce zboží Gadgets House s.r.o. přestal fungovat a reagovat na objednávky, tak jsem dočasně mimo provoz. Budeme hledat vhodnou náhradu a pokusíme se brzy vrátit do hry.

Jak udit kapra?

Uzení je tradičním způsobem tepelné úpravy masa už od dob pravěku a svou oblíbenost neztratil ani dnes. Udit se dá prakticky každý druh masa a u ryb je tomu stejně. Je jen a jen na vás, jakou rybu budete chtít vyudit. Kromě tradiční uzené makrely či lososa je vynikající také uzený kapr. Jak na něj?

jak-udit-kapra

Jak správně udit kapra? (Zdroj fotky: Freepik.com)

Příprava na uzení

Klíčovým bodem je samotná příprava a naložení kapra předtím, než ho necháte udit. Do nálevu můžete přidat také koření a bylinky (nebo ho můžete připravit neochucený, chcete-li) 

Nálev

Připravit nálev na kapra je velmi snadné. Na 5 litrů vody doporučuji použít 150g soli, s poměrem vody a soli si ale určitě můžete v budoucnu vyhrát a upravit si ho podle sebe svých chutí. Přidat pak můžete různé bylinky a koření, případně česnek a cibuli. Vodu se solí jednoduše krátce povaříte, aby se sůl rozpustila, přisypete koření a bylinky (hodí se například bobkový list, nové koření, pepř, šalvěj nebo kopr – záleží jen a jen na vás) a povaříte 5 minut. Očištěné a omyté kapry pak do láku naložíte přes noc.

kuchynske-vychytavky

Uzení

Naloženého kapra je nutné před uzením dobře opláchnout a osušit. Ryba se pak zavěsí na háček (tak, aby tam držela a nespadla) a udí se při teplotě mezi 60 až 80°C. Pokud se rozhodnete udit kapra naporcovaného (například kapří filety), rozložte kousky na udící rošt. Ryby vkládejte do vyhřáté udírny. Dobu uzení je třeba přizpůsobit velikosti kapra či kapřích kousků, obvykle však nejméně 3 hodiny, aby maso získalo typickou zlato-hnědou barvu. Když je tam necháte i 5 až 7 hodin, také dobře.

Pro Dudlu napsala: Andrea Bělohradská | Edit: Andrea B.

Vyberte si vychytávky do kuchyně:

Pokračujte v čtení blogu: