Jak péct bábovku?

Bábovka. To je takový malý křest ohněm pro každého, kdo se chce naučit péct. Vždycky jsem si říkala, že ten, kdo umí upéct klasickou bábovku, upeče už všechno. Já měla vždycky nejraději klasickou dvoubarevnou bábovku. Dalo mi to docela zabrat, než jsem se ji naučila upéct, ale nakonec se mi to povedlo a já se mohla hrdě prohlásit za mistryni v pekařství! (A od té doby se skutečně žádné pečicí výzvy nezaleknu.)

jak-upect-babovku

Jak péct bábovku? (Zdroj fotky: Freepik.com)

Klasická bábovka se v zásadě peče ze 6 základních ingrediencí – másla/oleje, cukru, vajíček, mléka, mouky a prášku do pečiva. Množství surovin se může v každém receptu mírně lišit a někdy se přidávají další ingredience, jako je kakao, skořice, kokos apod. Na pečení bábovky si najděte čas – je totiž nezbytné, aby všechny ingredience měly stejnou pokojovou teplotu. Pečte proto raději o víkendu, ať si hned ráno vzpomenete, že váš první úkol je vyndat z lednice suroviny. Za hodinku se do toho můžete pustit.

Dalším důležitým krokem je správné vymazání formy. Tento krok neodbývejte a pečlivě olejem vymažte každičký záhyb, na který narazíte. Uvidíte, že se vám to nakonec vyplatí. Nejpalčivější otázkou pro každého pekaře je, jak dlouho se má bábovka vůbec péct? V každém receptu je uveden jiný čas a jiný stupeň pečení, tak jak je to teda správně?

Mně se nejvíce osvědčilo péct bábovku pomaleji, tj. na 160 °C, a v předem vyhřáté troubě. Budu se znovu opakovat, ale dopřejte bábovce potřebný čas a nepřidávejte vyšší stupeň, abyste ji měli dřív hotovou. Když budete bábovku péct na vyšší teplotu, zbytečně ji budete mít vysušenou a povrch vám do hloubky popraská. A proč to tak je? Při pečení na vyšší teplotu se nejdříve vytvoří pevná kůrka, která následně brání vzduchovým bublinám, které se tvoří uvnitř těsta, dostat se ven. A právě tím bábovka popraská (respektive zmiňovaná pevná kůrka). Je proto důležité péct na nižší stupeň – vznikne pouze lehké popraskání, které nevadí.

A jak je to s časem pečení? Bábovku pečte minimálně 50 minut, přičemž první půl hodinu troubu zásadně neotvírejte. Pokud do trouby pustíte ledový vzduch, těsto vám klesne nebo se srazí. Po 50 minutách si na bábovku sáhněte. Upečené těsto by se nemělo při dotyku lepit na prsty a nemělo by být měkké a lepkavé. Pokud je bábovka hotová, těsto vyleze u středu formy pravděpodobně až nahoru. Zkuste také test se špejlí, zapíchněte ji do těsta (někam doprostřed) a po chvilce vyndejte. Jestliže je bábovka hotová, špejle zůstane čistá a neulpí na ní lepkavé syrové těsto. Jestli vám přijde, že to ještě není úplně ono, dopřejte bábovce klidně ještě pár minut na víc. Nebojte se toho, že by se vám bábovka spálila, pečete ji na nízkou teplotu.

Upečenou bábovku vyndejte z trouby, nechte ji chvilku vychladnout a až pak ji vyklopte. V tuto chvíli se teprve pozná, jak jste si dali záležet s vymazáním trouby. J Pokud vám bábovka nepůjde vyklopit, mám tu pro vás ještě jednu radu – kolem formy obmotejte utěrku, kterou jste namočili v ledové vodě, a po chvíli zkuste bábovku vyklopit znovu (mně tento trik zabere vždycky). Anebo si pořiďte nepřilnavou formu, ale ani u těch si nikdy nemůžete být jistí... Navnadila jsem vás a upečete si o víkendu bábovku?

Pro Dudlu napsala překladatelka: Lucie Ušiaková

Vyberte si na Dudlu vychytávky do kuchyně:

 

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení