Jak vyklopit bábovku?

Bábovka je oblíbeným a tradičním moučníkem mnoha českých domácností. Existuje mnoho variací, chutí a přísad, které se do ní dají použít. Problém ovšem může být s jejím vyklopením. Mnohdy to pak dopadá tak, že část bábovky ulpí ve formě nebo se úplně rozpadne. Jak tento problém vyřešit a jak vyklopit bábovku, tak aby vypadala úhledně a dokonale?

Má přijít návštěva a vám hodně záleží n a tom, aby se bábovka povedla a aby na talíři vypadala dobře? Správné vyklopení z formy je v tomto případě základ. Pokud se bábovce nechce ven z formy, můžete vyzkoušet některý z jednoduchých triků. Jeden z důležitých kroků je nutné provést ještě před samotným pečením, konkrétně před nalitím těsta do bábovkové formy. Většinu forem je totiž nutné vymazat tukem, a to buďto s mašlovačkou, nebo za použití prstů. Vhodné je nechat tuk změknout, aby se dostal do všech spár formy. Poté už jen stačí formu vysypat hrubou moukou. To ovšem neplatí u forem ze silikonu.

kuchynske-vychytavky

Prvním krokem k úspěšnému vyklopení je důležitý oddech po vyndání z trouby. Bábovku je po vyndání z trouby nutné nechat několik minut odpočinout a teprve poté ji vyklopit. Nevyklápějte ji ovšem z příliš velké výšky, protože by mohlo dojít k jejímu potrhání. Z vrchu přiklopte na bábovku talíř, na kterém ji chcete mít, poté spolu s přidržováním talíře uchopte formu za stěny a opatrně otočte. Pokud se vám takto nedaří bábovku úspěšně vyklopit, můžete vyzkoušet některý z fíglů.

Jednou z možností je trik s namočenou utěrkou. Utěrku namočte, důkladně vyždímejte a pak ji na pár minut položte přes bábovku. Následně se pokuste bábovku z formy vyklopit, měla by povolit a jít ven krásně sama. Vyzkoušet můžete i další trik v podobě vodní lázně. Formu s bábovkou stačí na chvíli vložit do hrnce s vroucí vodou. Tento zaručený tip rozhodně nezklame.

Pro Dudlu napsala: Petra Velíková