Omlouváme se, ale z důvodu stěhování skladů do nového a restrukturalizaci firmy Gadgets House s.r.o. obchod je dočasně nefunkční a objednávky se nevyřizují. Situaci se snažíme vyřešit, děkujeme za pochopení.

Jak vykostit kuře?

Blíží se víkend a doma se klasicky přemýšlí nad tím “Co zase budeme vařit?” To je samá omáčka, řízek, protože v neděli se prostě dělají řízky (babička říkala). Ale vám padne zrak na kuřecí roládu. Super, proč ne? Vykostit kuře, naplnit, zamotat, udělat kaši a je to. No jo, ale jak vykostit kuře?

jak-vykostit-kure

Jak správně vykostit kuře? (Zdroj fotky: Freepik.com)

Jak jednoduše vykostit kuře na roládu

Žádný strach, vše je jednou poprvé. Co budete potřebovat?

Pro vykostění kuřete je nezbytný ostrý nůž. Ideální je vykošťovací, ale bohatě postačí jakýkoliv nůž, který má delší a užší čepel. Důkladné nabroušení je základ. Věřte mi, s tupým nožem se budete akorát trápit. Místo krásně vykostěného kuřete a precizní rolády, budete mít možná tak kuřecí trhanec. Nůž bychom měli, a co dál?

Dál potřebujete už jen to kuře, pevné nervy a chladnou hlavu.

Jak začít?

Prsa dolů, páteř ven. Opakujte si před spaním místo počítání oveček, prsa vždy dolu (začíná se přesně naopak, než u porcování).

  1. Kuře položte prsy dolu, začínáte od páteře. Proveďte dlouhý řez podél jedné strany páteře od krku až dolu k biskupu. Je potřeba překonat kloub kyčelní kosti, ale to lze zvládnout hravě.

  2. Jednu stranu máte. To samé udělejte na straně druhé. Aby byl řez snazší, můžete před řezem rukou stehenní kost zlomit v kloubu.


Jak postupovat dál?

T jako hrudní kost. Páteř je venku, hurá. Co teď?

  1. Kuře rozevřete a vyřízněte žebírka. Kosti vás sami povedou, nožem klouzejte po kostech. Krátké a precizní tahy. Pozor na proříznutí kůže. Největší piplačka a chirurgická práce je okolo hrudní kosti. Z vašeho pohledu je plochá, ale vystupuje a zužuje se mezi prsy. Svým tvarem je nejbližší písmenu T. U krku na ní přiléhají ještě dvě kostičky, které vedou do prsíček, ale ty snadno zlomíte. Z nejhoršího jste venku.

  2. Uřízněte křídýlka ve třetině v kloubu. Jako když chcete nechat kuřecím prsíčkům malou paličku (tzv. supreme).

  3. Přesuňte se ke stehenním kostem. Na samém konci paličky pod chrupavkou prořízněte kůži dokola. Pokud vám po řezu u páteře zůstaly zbytky pánevní kosti, tak je nejvyšší čas je odříznout. Zpět k vykosťování. Na řadě je dlouhá stehenní kost. Tu si jednoduše nahmatáte a skrz maso proveďte řez až do kloubu tak, abyste se o kost zastavili. Drobnými tahy nožem kolem kosti, které připomíná spíše škrábání, oddělte zbytek masa od kosti.

    Opatrně v okolí chrupavky na proříznutí kůže. Kloub zlomte a prořízněte nožem. První kost je venku. Zbývá palička, kde je postup stejný jako u stehenní kosti, postupujte od kloubu seškrabáváním masa z kosti až dokud se vám nepodaří kost uvolnit. Postup opakujte i na druhé straně.

  4. A teď už jdeme do finále. Prsíčka na závěr. V horní části prsíček se nachází malé kůstky, které nahmatejte a vyřízněte. Dále je tu jedna V kost, která spojuje obě prsíčka. S tou se také vypořádáte snadno a rychle.

  5. Poslední kost je ta z křidýlka. Jak na ní? Tu vyřízněte stejným způsobem jako jste si natrénovali u stehýnek.

  6. Následují kosmetické úpravy. Kuřeti odřízněte přebytečnou přečnívající kůži. Místa, kde je jen malinko masa nebo prosvítá pouze kůže, tak vyplňte odřezkem z kuřecích prsíček - takové to malé masíčko, které lze snadno oddělit. 

kuchynske-vychytavky

 Rada na závěr

Pamatujte, že tvar by měl co nejvíce připomínat obdélník. Z prsou můžete odřezávat kousky masa a položit tam, kde je třeba. Tak co, jak vám to šlo? Propocené tričko, orosené čelo nebo pohodička? Trénink dělá mistra a že vám někde občas ujel nůž? To lze zachránit plátky slaniny, ale o tom třeba někdy příště.


Pro Dudlu sepsala: Vendula Laštovková | Edit: Andrea Bělohradská

Vyberte si vychytávky do kuchyně:

Pokračujte v čtení blogu: