Blíží se víkend a doma se klasicky přemýšlí nad tím “Co zase budeme vařit?” To je samá omáčka, řízek, protože v neděli se prostě dělají řízky (babička říkala). Ale vám padne zrak na kuřecí roládu. Super, proč ne? Vykostit kuře, naplnit, zamotat, udělat kaši a je to. No jo, ale jak vykostit kuře?
Jak vykostit kuře? (Zdroj fotky: Freepik.com)
Žádný strach, vše je jednou poprvé. Jak vykostit kuře? Co budete potřebovat? Pro vykostění kuřete je nezbytný ostrý nůž. Ideální je vykošťovací, ale bohatě postačí jakýkoliv nůž, která má delší a užší čepel. Důkladné nabroušení je základ. Věřte mi, s tupým nožem se budete akorát trápit. Místo krásně vykostěného kuřete a precizní rolády, budete mít možná tak kuřecí trhanec. Nůž bychom měli, a co dál?
Dál potřebujete už jen to kuře, pevné nervy a chladnou hlavu. Jak začít? Prsa dolu, páteř ven. Opakujte si před spaním místo počítání oveček, prsa vždy dolu (začíná se přesně naopak, než u porcování). Kuře položte prsy dolu, začínáte od páteře. Proveďte dlouhý řez podél jedné strany páteře od krku až dolu k biskupu. Je potřeba překonat kloub kyčelní kosti, ale to lze zvládnout hravě. Jednu stranu máte. To samé udělejte na straně druhé. Aby byl řez snazší, můžete před řezem rukou stehenní kost zlomit v kloubu. Jak postupovat dál?
T jako hrudní kost. Páteř je venku, hurá. Co teď? Kuře rozevřete a vyřízněte žebírka. Kosti vás sami povedou, nožem klouzejte po kostech. Krátké a precizní tahy. Pozor na proříznutí kůže. Největší piplačka a chirurgická práce je okolo hrudní kosti. Z vašeho pohledu je plochá, ale vystupuje a zužuje se mezi prsy. Svým tvarem je nejbližší písmenu T. U krku na ní přiléhají ještě dvě kostičky, které vedou do prsíček, ale ty snadno zlomíte. Z nejhoršího jste venku. Uřízněte křídýlka ve třetině v kloubu. Jako když chcete nechat kuřecím prsíčkům malou paličku (tzv. supreme).
Přesuňte se ke stehenním kostem. Na samém konci paličky pod chrupavkou prořízněte kůži dokola. Pokud vám po řezu u páteře zůstaly zbytky pánevní kosti, tak je nejvyšší čas je odříznout. Zpět k vykosťování. Na řadě je dlouhá stehenní kost. Tu si jednoduše nahmatáte a skrz maso proveďte řez až do kloubu tak, abyste se o kost zastavili. Drobnými tahy nožem kolem kosti, které připomíná spíše škrábání, oddělte zbytek masa od kosti.
Opatrně v okolí chrupavky na proříznutí kůže. Kloub zlomte a prořízněte nožem. První kost je venku. Zbývá palička, kde je postup stejný jako u stehenní kosti, postupujte od kloubu seškrabáváním masa z kosti až dokud se vám nepodaří kost uvolnit. Postup opakujte i na druhé straně. A teď už jdeme do finále. Prsíčka na závěr. V horní části prsíček se nachází malé kůstky, které nahmatejte a vyřízněte.
Dále je tu jedna V kost, která spojuje obě prsíčka. S tou se také vypořádáte snadno a rychle. Poslední kost je ta z křidýlka. Jak na ní? Tu vyřízněte stejným způsobem jako jste si natrénovali u stehýnek. Kosmetické úpravy. Kuřeti odřízněte přebytečnou přečnívající kůži. Místa, kde je jen malinko masa nebo prosvítá pouze kůže, tak vyplňte odřezkem z kuřecích prsíček. Takové to malé masíčko, které lze snadno oddělit. Ještě někde něco chybí?
Pamatujte, že tvar by měl co nejvíce připomínat obdelník. Z prsou můžete odřezávat kousky masa a položi tam, kde je třeba. Tak co? Jak vám to šlo. Propocené tričko, orosené čelo nebo pohodička? Trénink dělá mistra a že vám někde občas ujel nůž? To lze zachránit plátky slaniny, ale o tom třeba někdy příště.
Pro Dudlu sepsala: Vendula Laštovková
Vyberte si na Dudlu vychytávky do kuchyně:
- Podpořte článek nákupem: Hrnků, nádobí a kuchyňských vychytávek
- Pokračujte v čtení: Jak vybrat indukční varnou desku? a Blogu o vaření?