UPOZORNĚNÍ: Z důvod, že prodejce zboží Gadgets House s.r.o. přestal fungovat a reagovat na objednávky, tak jsem dočasně mimo provoz. Budeme hledat vhodnou náhradu a pokusíme se brzy vrátit do hry.

Jak dlouho vařit houby?

My Češi jsme národem vášnivých houbařů a v našich domácích kuchařkách se to přímo hemží nejrůznějšími recepty z hub. Víte ale, jak houby správně zpracovat a jak dlouho je vařit? Pokud si nejste jistí, jste tu správně. V tomto článku se dozvíte nejen to, jak dlouhou dobu varu houbám dopřát, ale také jak s nimi naložit, chcete-li si je uschovat do zásoby.

jak-dlouho-varit-houby

Jak dlouho se mají vařit houby? (Zdroj fotky: Freepik.com)

Jak zpracovat houby

Přinesli jste si z procházky po lese plný košík hub? Tak to vám ze srdce přeji a rovnou vám poradím, že čerstvě natrhané houby je ideální očistit co nejdříve a zpracovat je nejpozději do druhého dne. Do té doby je dobré uchovat je v lednici, nejlépe ve větší nádobě, aby v ní nebyly uloženy natěsno a pokud možno dýchaly. Nejpozději druhý den je ale nekompromisně zpracujte – po důkladném očištění je můžete buď nakrájet na tenké plátky a nasušit, nebo je zamrazit.

Jak dlouho vařit čerstvé houby

Rozhodnete-li se vařit pokrm z čerstvých hub, pamatujte na to, že je třeba je dostatečně povařit. Špatně tepelně upravené houby vám můžou v lepším případě způsobit nepříjemné zažívací potíže, v tom horším vás můžou i přiotrávit. Některé druhy jedlých hub jsou totiž v syrovém stavu mírně jedovaté, konkrétně třeba hřib kovář, hřib koloděj nebo václavka smrková. Česká mykologická společnost proto doporučuje všechny čerstvé houby vařit minimálně 20 minut, nejlépe však alespoň půl hodiny.

kuchynske-vychytavky

Jak dlouho vařit sušené houby

U sušených hub platí stejné pravidlo jako u hub čerstvých – potřebují alespoň půl hodiny varu a nic nezkazíte ani tím, když jim dopřejete i delší dobu v bublající lázni. Když už jsme u těch sušených hub, vyplatí se vědět, že ne všechny houby je dobré sušit. Ideálním druhem k sušení jsou hřiby, bedly, křemenáče nebo ryzce. Naopak hřiby žlutomasé neboli babky je lepší zpracovat čerstvé nebo je zamrazit. Totéž platí pro václavky, pýchavky nebo třeba čirůvky.

Jak zamrazit houby

Dáváte-li přednost čerstvým a měkkým houbám před těmi sušenými, můžete z nich oblíbený pokrm připravit buď hned, dokud jsou čerstvé, anebo je můžete zamrazit a uschovat na později. Po rozmrazení totiž budou téměř „jako nové“. Než ale houby uložíte do mrazáku, je nutné je předtím krátce předvařit.

Houby nejprve očistěte a nakrájejte na kousky velikosti sousta. V hrnci přiveďte vodu k varu, nasypte do ní houby a nechte je 5 minut povařit. Po té je sceďte a nechte zchladnout v nádobě se studenou vodou. Nakonec houby slijte, nechte okapat a v mikrotenových sáčcích nebo plastové nádobě k tomu určené uložte do mrazáku.

Pro Dudlu napsala: Andrea Bělohradská | Edit: Andrea B.

Vyberte si vychytávky do kuchyně:

Pokračujte v čtení blogu: