UPOZORNĚNÍ: Z důvod, že prodejce zboží Gadgets House s.r.o. přestal fungovat a reagovat na objednávky, tak jsem dočasně mimo provoz. Budeme hledat vhodnou náhradu a pokusíme se brzy vrátit do hry.

Jak udělat hemenex?

Hemenex neboli z angličtiny „ham and eggs“ (šunka a vejce), je jednoduchý pokrm sestávající ze šunky a vajec, jak ostatně sám název trefně napovídá. Obě suroviny se společně opečou na pánvi a ochutí solí a pepřem. Pokud chcete, můžete přidat bylinky nebo jarní cibulku (případně obojí).

jak-udelat-hemenex

Jak udělat hemenex? (Zdroj fotky: Freepik.com)

Jak udělat dobrý hemenex

Přípravu hemenexu zvládne úplně každý, i kuchyní nepolíbený strávník. V podstatě jen ze dvou ingrediencí vám pod rukama během chvilky vznikne jednoduché jídlo, které zažene hlad a navíc dobře chutná. V jednoduchosti je totiž krása a hemenex je toho důkazem. Hodí se ke snídani, lehkému obědu když nestíháte, i k večeři. Podávat ho můžete s čerstvým pečivem nebo třeba na topince. Jak si ho připravit snadno a rychle?

Na 1 hemenex pro 1 hladovou osobu budete potřebovat:

  • 3 velká vejce
  • 3 plátky dušené šunky (ideálně vepřové, ale může být i kuřecí)
  • 1 jarní cibulka, nakrájená na drobná kolečka
  • trocha slunečnicového či řepkového oleje na smažení
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • hladkolistá petrželka, pokrájená

kuchynske-vychytavky


Postup:

  1. Na širokou nepřilnavou pánev nakapejte trochu oleje, jemně rozetřete a začněte na mírném ohni zahřívat.

  2. Plátky šunky přeložte a do trojúhelníku je rozložte na pánev. Šunku zhruba dvě minuty prohřívejte, aby byla dostatečně teplá.

  3. Když je šunka dostatečně prohřátá, rozklepněte do středu vejce, hezky jedno po druhém. Aby byl vaječný bílek rovnoměrně rozptýlený po celé pánvi, při vyklepávání vajec oddělujte bílky od žloutků. Na rozklepnutá vejce rovnoměrně nasypejte jarní cibulku. Přiklopte poklicí.

  4. Šunku s vejci a jarní cibulkou společně opékejte zhruba 5 minut. Žádoucím výsledkem je, pokud je vaječný bílek rovnoměrně tuhý, zespodu nepřipálený, a žloutek krémový. Toho docílíte tak, že během opékání občas zahýbáte pánví.

  5. Hotový hemenex posypejte nakrájenou hladkolistou petrželkou a vychutnejte si ji třeba s rozpečenou bagetou nebo na topince bohatě potřené česnekem. Dobrou chuť!


Pro Dudlu napsala: Andrea Bělohradská | Edit: Andrea B.

Vyberte si vychytávky do kuchyně:

Pokračujte v čtení blogu: