Jak dlouho vařit květák?

Pokud už vám došly nápady na jídla, co byste mohli uvařit, protože jste vyzkoušeli opravdu hodně receptů a už nic nevymyslíte, mám tady pro vás návod na skvělé a jednoduché jídlo, které si opravdu zamilujete. Zkusit uvařit ho můžete třeba doma nebo jako jídlo či oběd pro návštěvu. Je to oběd, kterým rozhodně nikoho neurazíte, naopak.

jak-dlouho-varit-kvetak

Jak dlouho vařit květák? (Zdroj fotky: Freepik.com)

Budeme potřebovat:

Jeden velký květák, sůl, mouku, vajíčko, olej, brambory

Jak budeme postupovat:

Nejprve si pod vodou omyjeme květák, aby byl pěkně čistý. Poté si květák rozlomíme na menší kousky a dáme do mísy bokem. Připravíme si mouku, vajíčko (rozkvedlané vajíčko se solí) a strouhanku a v tomto pořadí jednotlivé kousky květáků obalíme. Dáme si pozor, abychom květáky obalili opravdu důkladně. Poté si je zase dáme bokem na talíř a rozehřejeme pánev.

Až bude dobře rozehřátá, poznáme tak, že přiložíme ruku nad pánev. Pokud je dobře rozehřátá, měla by nás hřát. Poté si jednotlivé kousky květáků vložíme na pánvičku a hlídáme to, aby nezčernaly. Mezitím přiléváme olej, aby se nám lépe vařilo (ale zase to s tím olejem není potřeba přehánět!).

kuchynske-vychytavky

Jak dlouho tedy vařit květák?

Jednotlivé kousky květáku vaříme tak dlouho, dokud nebudou dozlatova uvařené a nebudou mít zlatou barvu. Poté hotové a uvařené květáky stačí dát na talíř.

Ke květáku si uvaříme brambory nebo hranolky (to je na vás). Pokud chcete hranolky, můžete je koupit hotové a jenom je uvařit (to je ten nejjednodušší způsob), pokud chcete větší kousky brambor, je to pracnější. Při kouscích brambor budeme tedy postupovat tak, že bramboru nakrájíme na tenké kousky a dáme na pánvičku vedle sebe uvařit. Brambory a květák můžeme dochutit kečupem. Jako zdravá příloha může být dobrá jakákoliv zelenina, kterou máte rádi (ředkvičky, papriky, rajčata – já osobně dávám přednost nejvíce paprikám). Přeji dobrou chuť!

Pro Dudlu napsala: Simona Holá

Vyberte si na Dudlu vychytávky do kuchyně: