Pokud už vám došly nápady na jídla, co byste mohli uvařit, protože jste vyzkoušeli opravdu hodně receptů a už nic nevymyslíte, mám tady pro vás návod na skvělé a jednoduché jídlo, které si opravdu zamilujete. Zkusit uvařit ho můžete třeba doma nebo jako jídlo či oběd pro návštěvu. Je to oběd, kterým rozhodně nikoho neurazíte, naopak.
Jak dlouho vařit květák? (Zdroj fotky: Freepik.com)
Budeme potřebovat:
Jeden velký květák, sůl, mouku, vajíčko, olej, brambory
Jak budeme postupovat:
Nejprve si pod vodou omyjeme květák, aby byl pěkně čistý. Poté si květák rozlomíme na menší kousky a dáme do mísy bokem. Připravíme si mouku, vajíčko (rozkvedlané vajíčko se solí) a strouhanku a v tomto pořadí jednotlivé kousky květáků obalíme. Dáme si pozor, abychom květáky obalili opravdu důkladně. Poté si je zase dáme bokem na talíř a rozehřejeme pánev.
Až bude dobře rozehřátá, poznáme tak, že přiložíme ruku nad pánev. Pokud je dobře rozehřátá, měla by nás hřát. Poté si jednotlivé kousky květáků vložíme na pánvičku a hlídáme to, aby nezčernaly. Mezitím přiléváme olej, aby se nám lépe vařilo (ale zase to s tím olejem není potřeba přehánět!).
Jak dlouho tedy vařit květák?
Jednotlivé kousky květáku vaříme tak dlouho, dokud nebudou dozlatova uvařené a nebudou mít zlatou barvu. Poté hotové a uvařené květáky stačí dát na talíř.
Ke květáku si uvaříme brambory nebo hranolky (to je na vás). Pokud chcete hranolky, můžete je koupit hotové a jenom je uvařit (to je ten nejjednodušší způsob), pokud chcete větší kousky brambor, je to pracnější. Při kouscích brambor budeme tedy postupovat tak, že bramboru nakrájíme na tenké kousky a dáme na pánvičku vedle sebe uvařit. Brambory a květák můžeme dochutit kečupem. Jako zdravá příloha může být dobrá jakákoliv zelenina, kterou máte rádi (ředkvičky, papriky, rajčata – já osobně dávám přednost nejvíce paprikám). Přeji dobrou chuť!
Pro Dudlu napsala: Simona Holá
Vyberte si na Dudlu vychytávky do kuchyně:
- Podpořte článek nákupem: Hrnků, nádobí a kuchyňských vychytávek
- Pokračujte v čtení: Jak vybrat indukční varnou desku? a Blogu o vaření?