UPOZORNĚNÍ: Z důvod, že prodejce zboží Gadgets House s.r.o. přestal fungovat a reagovat na objednávky, tak jsem dočasně mimo provoz. Budeme hledat vhodnou náhradu a pokusíme se brzy vrátit do hry.

Jak uvařit pohanku?

Pohanka má své místo v tradiční české kuchyni. Konzumovat se dá jak ve sladké, tak i slané variantě. Máte-li chuť na dezert, upečte si z ní nákyp nebo připravte kaši se semínky, ořechy a ovocem. Naslano se pohanka hodí jako příloha všude tam, kam většinou dáváme rýži.

jak-uvarit-pohanku

Jak nejlépe uvařit pohanku? (Zdroj fotky: Freepik.com)

Co je pohanka?

Pohanka je bezlepková pseudoobilovina, která má lehkou oříškovou chuť. Není to obilovina jako taková, jedná se totiž o semínka rostliny zvané pohanka (Fagopyrum esculentum). Kromě jejího všestranného využití v kuchyni a jejích zdravotních benefitů má pohanku i tu výhodu, že je jednoduchá na přípravu. Uvařit pohanku zvládne úplně každý.

Kam se hodí pohanka?

Pohanka se skvěle hodí třeba do polévek, tvoří se z ní placky nebo z ní lze třeba udělat náplň do paprik. V obchodech narazíte na pohanku v mnoha jejích podobách – pohanku lámanku, pohankové vločky, loupanou pohanku, pohankovou mouku, pohankovou krupici atd. Pohanka v sobě ukrývá cenné minerály a vitamíny, a proto příznivě působí na naše zdraví.

Jak pohanka prospívá zdraví?

Pohanková semínka jsou trojhranná a mají tmavě hnědou barvu. Pohanka je zdrojem mnoha důležitých živin, včetně bílkovin, vlákniny, vitamínů (zejména vitamínu B) a minerálů (jako jsou mangan, hořčík, fosfor a železo). Je známá pro své zdravotní výhody, například podporuje zdraví srdce, snižuje riziko některých onemocnění a pomáhá udržovat stabilní hladinu cukru v krvi.

kuchynske-vychytavky

Jak uvařit pohanku? 

Pohanku nejprve propláchněte ve studené tekoucí vodě, aby se očistila od případných nečistot. Pak ji můžete klasicky uvařit ve vodě. Do hrnce dejte jeden díl pohanky a dva díly vody, vodu osolte a přiveďte k varu. Vařte ji zhruba patnáct minut. Pak ji ochutnejte. Měla by být měkká, ale pevná na skus. Tímto dlouhým vařením však přijdete o vzácné živiny.

Spíš se tedy doporučuje úprava pohanky v podobě kratšího vaření nebo máčení přes noc. V tom prvním případě opláchnutou pohanku vařte jen cca pět minut, pak ji odstavte z plotny a v zakrytém hrnci ji nechte dojít zhruba dalších dvacet minut. V případě druhém pohanku večer zalijte vroucí vodou, zakryjte pokličkou a nechte ji namočenou přes noc. Ráno tak budete mít o snídani postaráno. Při úpravách pohanky berte v úvahu druh, který jste koupili. Mírně se bude postup přípravy lišit.


Pro Dudlu napsala: Tereza Strohmeierová | Edit: Andrea B.

Vyberte si vychytávky do kuchyně:

Pokračujte v čtení blogu: