Jak jíst granátové jablko?

Granátové jablko je purpurově červené ovoce kulovitého šestibokého tvaru o průměru 5 až 12 cm. Za svůj název mu vděčí také jedna slavná zbraň na bázi trhaviny – granát. Rudá bobule je plodem stromu zvaného marhaník granátový nebo také granátovník obecný.

jak-jist-granatove-jablko

Jak jíst granátové jablko? (Zdroj fotky: Freepik.com)

Jeho původní domovinou je malý východoafrický ostrov Sokotra ležící u pobřeží Somálska, později se rozšířil do dnešního Íránu a odtud do Středomoří. Dnes se marhaníky pěstují například ve střední Asii, Středomoří, v Gruzii či Americe, a granátové jablko je oblíbené i u nás.

Granátová jablka jsou zmiňována už v biblickém Starém zákoně, ale najdeme je také na mnoha staroegyptských malbách i v lékařských papyrech – pomocí granátového jablka totiž staří Egypťané léčili například tasemnice. Kromě toho existuje názor, že právě granátové jablko bylo oním zakázaným ovocem ze stromu poznání, které Eva utrhla v rajské zahradě Eden.

Co se jí a co ne

Slupka zralého granátového jablka je obvykle purpurově červená, tvrdá a velmi hořká, tudíž je nepoživatelná. Pod slupkou bychom našli přibližně mezi 6 až 12 pouzdry z bílého oplodí a v nich na 600 semínek v jasně červených (či růžových) dužnatých míšcích, které mají tvar malých granátů. Právě ony dužnaté „granátky“ se semínky jsou tím, co z granátového jablka jíme.

Loupání dužnatých semínek sice zabere trochu více času než konzumace jiného ovoce, ale rozhodně stojí za to si tu práci dát a vychutnat si tuto šťavnatou pochoutku do sytosti. Chuť granátových zrnek je sladkokyselá a díky semínkům uvnitř i lehce natrpklá. Je ale nesmírně osvěžující.

Prospěšné účinky granátového jablka

Granátové jablko je pro mnoho kultur symbolem plodnosti, hojnosti, štěstí, zdraví a krásy. Dnes si ho ale můžeme cenit i pro jeho zdraví prospěšné účinky – je totiž zdrojem mnoha vitaminů a minerálů. Obsahuje zejména vitamin A, B, C, K a také tolik důležité železo, vápník, sodík, fosfor a draslík. Kromě toho je granátové jablko bohatým zdrojem vlákniny, která prospívá zdravému zažívání i správné funkci lymfatického systému.

Dužina granátového jablka obsahuje až 75% procent vody, zbytek tvoří cukry a již zmíněné vitaminy a minerály. Má tedy přirozenou schopnost hydratovat organismus a výborně hydratuje i suchou pleť, čehož se využívá také v kosmetickém průmyslu.

Granátové jablko je výborným antioxidantem, který dokáže zabránit usazování toxických látek, podporuje čistící funkci jater a ledvin. Také významně posiluje imunitu a díky obsahu železa pomáhá zmírňovat anémii (laicky chudokrevnost). V neposlední řadě je granátové jablko oblíbeným afrodiziakem.

Využití granátového jablka

Granátové jablko má jednu velikou výhodu – má všestranné využití. Lze ho přidat jak do sladkých pokrmů, tak do jídel slaných. Granátová jablka mají své pevné místo v blízko- a středovýchodních kuchyních, kde je tradiční surovinou, ale velmi oblíbeným se stalo i v kuchyni mexické. Pohrát si s ním ale můžete i vy.

Výborně ochutí nejrůznější dezerty a kaše, skvěle se hodí do salátů, ke grilovanému masu, rybám i sýrovým talířům. Šťáva z granátového jablka je dobrou nealkoholickou variantou červeného vína a vyrábí se z ní také grenadina, což je sladký sirup sytě červené barvy, který můžete přidat do různých osvěžujících koktejlů (patří třeba do drinku Tequila sunrise).

Pro Dudlu napsala: Andrea Bělohradská

Nastavení cookies

Používáme cookies, abychom Vám umožnili pohodlné prohlížení webu a díky analýze provozu webu neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost

Nezbytné (vždy aktivní nelze vypnout)
Tyto cookies jsou potřeba, aby web fungoval správně
Analytické
Pomáhají nám pochopit, jak web používáte. S jejich pomocí ho můžeme zlepšovat
Profilující (marketingové)
Díky těmto cookies vám můžeme zobrazovat relevantní obsah a reklamy, které pro vás mohou být zajímavé a užitečné

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení