Určitě každý znáte mošt. Někdo ho naprosto miluje, někdo ho moc nemusí, ale občas si dá a vypije, někdo mošt nepije vůbec. Z vlastních zkušeností (letitých zkušeností) ale musím říct, že je to jedna z nejlepších věcí, co jsem kdy pila.
Jak zavařit mošt? (Zdroj fotky: Freepik.com)
Už odmalička je mi mošt známý, protože jsme vždy dělali mošt z jablek, která jsme nasbírali někde na místě, kde rostlo tolik jablek, která vůbec nikdo nesbíral a bylo je škoda je tam nechat. Také mám strejdu vinaře, který dělá hroznový mošt, takže já byla vždycky hlavní ochutnávačka. Mošt je pro mě opravdu něco výjimečného. Jednak výhodou je, že mošt není alkohol (já alkohol nepiji, hnusí se mi to a vím, že se to nezmění už nikdy).
Když tak nad tím přemýšlím, ovocný mošt je nejen dobrý, ale i zdravý. Dodává nám potřebné vitamíny, které potřebujeme k našemu vývoji a také proto, abychom měli dobrou imunitu a naše tělo se dokázalo poprat s různými nemocemi a my nebyli tak náchylní. A mošt je jedním ze způsobů, jak do sebe dostat obrovskou bombu vitamínů a živin.
Mošt je taky výborný v každém ročním období, ale k jednomu se hodí úplně nejvíce – na Vánoce. A asi se mnou budete souhlasit, že mošt se na Vánoce nevyrábí, nicméně jeho chuť a vůně koresponduje s mnohými znaky Vánoc. Pokud bychom si tedy chtěli pochutnat na moštu (ať už jablečném, nebo vinném) na Vánoce, jak můžeme mošt skladovat? Je to těžké? Naopak, těžké to vůbec není. Jen to spoustu lidí neví, jak vlastně mošt zavařit.
Jak tedy zavařit mošt?
Mošt je potřeba pasterovat, tedy mošt zahříváme na maximálně 85 °C min 10 minut a pak naléváme do lahví. Naplněné lahve můžeme také pasterovat za stejných podmínek (ve vodě 85 °C cca 10 min), případně pro jistotu ještě před naplněním můžeme dezinfikovat vroucí vodou. Hlavně nezapomeneme na víčko. Po nějaké době, když šťávu načnete, mělo by víčko v momentě otevření „cvaknout“. Pak si můžete být jistí, že byl nápoj kvalitně uskladněn.
Pro Dudlu napsala: Simona Holá
Vyberte si na Dudlu vychytávky do kuchyně:
- Podpořte článek nákupem: Hrnků, nádobí a kuchyňských vychytávek
- Pokračujte v čtení: Jak vybrat indukční varnou desku? a Blogu o vaření?