Jak na ten nejlepší tatarák?

Tatarský biftek neboli tatarák jistě dobře znáte. Je to ochucené syrové maso, které se podává s topinkami, případně jiným opečeným pečivem. Nejznámější a nejoblíbenější je bezpochyby hovězí tatarák. Tuto pochoutku je ale možné připravit i z jiných druhů masa, například rybího – veliké oblibě se těší tatarák z lososa nebo tuňáka. V tomto článku však bude řeč právě o tataráku z libového hovězího masa, který najdete v jídelním lístku snad v každé restauraci a který si můžete namíchat i sami doma. Kde se ale tahle dekadentní dobrota vzala?

jak-na-ten-nejlepsi-tatarak

Jak na ten nejlepší tatarák? (Zdroj fotky: Freepik.com)

První prokazatelné zmínky o hovězím tatarském bifteku se datují na počátek 20.století do města lásky, Paříže. Říkalo se mu francouzsky „steak a l´américaine“ (americký steak) a protože se servíroval s tatarskou omáčkou, později se mu začalo říkat tatarský biftek.

Recept na ten nejlepší tatarák

Předně se sluší říct, že definice nejlepšího tataráku může být dosti ošemetná. Existuje totiž nespočet různých způsobů, jak připravit ten zaručeně nejlepší tatarák na světě a nejspíš se shodneme na tom, že každý z nás bude skálopevně přesvědčen, že je to právě ten jeho. Pokud jste ve své kuchyni zatím „tatarákem nepolíbeni“ a chcete si opravdu pochutnat, přináším vám recept, který potěší i opravdové labužníky, ale zároveň nezruinuje vaši peněženku. Ten nejjemnější tatarák připravíte samozřejmě z pravé svíčkové, pokud se vám ale nechce utrácet víc než snesete, můžete ho připravit i z hovězího zadního.

Na tatarák z 500g hovězího masa budete potřebovat:

  • 500g hovězího zadního masa, namletého hodně na jemno
  • 1 červená cibule, nakrájená nadrobno
  • 1 stroužek česneku, drcený
  • 1/2 lžíce dijonské hořčice
  • 1 lžíce kvalitního kečupu
  • 1 lžíce panenského olivového oleje
  • 2 lžičky worcesterské omáčky
  • 2 žloutky
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • 1 lžička drceného kmínu
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 1 lžička sušeného rozmarýnu

Postup:

Dobře omyté hovězí maso namelte co nejjemněji, případně ho můžete naškrábat nožem. To je sice namáhavější a náročnější na čas, maso však bude jemnější než při klasickém mletí, svou konzistencí bude připomínat hebkou pěnu a tatarák se vám bude doslova rozplývat na jazyku.

Namleté či naškrábané maso dejte do mísy, přidejte na jemno nakrájenou červenou cibuli, drcený česnek, dijonskou hořčici, kečup, olivový olej, worcesterskou omáčku, žloutky, mletou sladkou papriku, drcený kmín a sušený rozmarýn. Na závěr osolte a opepřete podle chuti. Vše pečlivě promíchejte.

Podávejte s topinkami osmaženými na oleji nebo nasucho, anebo klidně s opečenými toastovými chleby či jiným pečivem podle chuti. Zapíjejte vychlazeným pivem nebo červeným vínem.

Pro Dudlu napsala: Andrea Bělohradská

Nastavení cookies

Používáme cookies, abychom Vám umožnili pohodlné prohlížení webu a díky analýze provozu webu neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost

Nezbytné (vždy aktivní nelze vypnout)
Tyto cookies jsou potřeba, aby web fungoval správně
Analytické
Pomáhají nám pochopit, jak web používáte. S jejich pomocí ho můžeme zlepšovat
Profilující (marketingové)
Díky těmto cookies vám můžeme zobrazovat relevantní obsah a reklamy, které pro vás mohou být zajímavé a užitečné

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení