Jak upéct chleba?

Už jste někdy ochutnali právě upečený, čerstvý chléb? A tím nemyslím ten v supermarketu, který dopékají ze zmrazeného polotovaru. Že ne? Pak děláte velkou chybu, protože ta vůně právě se dopékajícího chleba, která provoní celou nejen vaší kuchyň, ale cely dům, je podmaňující. Myslíte, že byste to doma určitě nezvládli, je to moc časově náročné a nakonec by se ani nepovedl? Napíšu vám pár tipů, se kterými to zaručeně zvládnete.

jak-upect-chleba

Jak upéct chleba? (Zdroj fotky: Freepik.com)

Domácí pekárna. To je minimálně pro začátek asi nejjednodušší způsob, jak si připravit svůj první domácí chléb. A zaručuji vám, že to není jen další domácí spotřebič, který budete mít schovaný ve skříňce. Naopak doporučuji nechat pekárnu na lince, pěkně na očích. Většina pekáren je mimo základních programu na pečení vybavena i programy třeba na marmeládu, jogurt, sladká těsta nebo jen samotné kynuti.

Nezáleží pak, jestli si koupíte značkovou drahou pekárnu nebo obyčejnou třeba někde v Lidlu. Pokud tedy chcete chléb vyzkoušet v domácí pekárně, máte opět 2 možnosti. První možnosti je koupit si hotovou směs na chleba, která je již namíchaná a můžete si vybrat od klasického pšeničného nebo žitného chleba pres toustový, celozrnný, bezlepkový nebo třeba fitness.

Příprava těchto směsí je jednoduchá, jelikož stačí do pekárny přidat vodu nebo případně mléko, vsypat směs a zapnout základní program na 2, 5 až 3 hodiny. Dál už se nemusíte o nic starat a za 3 hodinky máte hotovo. Tyto chleby jsou opravdu výborné a většinou u nás zmizí během chvilku po upečení. Doporučuji pak ještě vyndat z pekárny hnětací háky a to po posledním hnětení, před kynutím a pečením. Nebudete pak muset háky vytahovat z upečeného chleba.

Nechcete-li utrácet za připravenou směs a chcete si zkusit vyrobit opravdu vlastní chléb, tak doporučuji začít se základním receptem na pšenično-žitný chléb. Pokud máte tu možnost, kupte si chlebovou mouku, ale jde to i s tou klasickou. Jak na to? Do pekárny opět nalijete vlažnou vodu s trochou octa a následně sypké suroviny jako je mouka, sůl, cukr, kmín a nakonec droždí. Pustíte základní program a pekárnu necháte pracovat stejně, jako v předchozím případě s kupovanou směsí.

Záměrně zde neuvádím konkrétní recept, protože těch najdete na internetu jistě spoustu a hlavně u základního receptu dlouho jistě nevydržíte. Až si párkrát vyzkoušíte základní recept, tak budete chtít jistě experimentovat s různými druhy a poměry mouky, semínky nebo s přidáním již zmíněného mléka, podmáslí nebo kvásku místo droždí. Pro zkušenější pekařky a pekaře pak bude určitě i výzva si upéct chléb v troubě, což je opět trošku náročnější a budete potřebovat ideálně kuchyňský robot na pořádné prohnětení těsta a několikrát si pohlídat jeho kynutí.

Jeden tip na závěr – slánek. Pokud si chcete s chlebem opravdu vyhrát, zkuste si o den dříve připravit tzv. slánek. Jeho výhoda kromě chuti, vůně a nakynutí chleba, spočívá hlavně v množství použitého droždí. Na 1 chléb si vystačíte s pouhým 1g čerstvého droždí! Slánek si připravíte tak, že do uzavíratelné sklenice nalijete 100g vody, ve které rozpustíte 10g soli. Sůl musí být opravdu dokonale rozpuštěna. Následně přidejte droždí a opět rozmíchejte. Tuto světlou tekutinu uzavřete a uložte do chladničky. Druhý den pak můžete postupovat podle klasického receptu a ke 100g slánku přidat zbytek tekutin (dle receptu) a pak už pracovat jako s klasickým kváskem.

Pro Dudlu napsala: Aneta Filařová

Nastavení cookies

Používáme cookies, abychom Vám umožnili pohodlné prohlížení webu a díky analýze provozu webu neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost

Nezbytné (vždy aktivní nelze vypnout)
Tyto cookies jsou potřeba, aby web fungoval správně
Analytické
Pomáhají nám pochopit, jak web používáte. S jejich pomocí ho můžeme zlepšovat
Profilující (marketingové)
Díky těmto cookies vám můžeme zobrazovat relevantní obsah a reklamy, které pro vás mohou být zajímavé a užitečné