Jak naložit hermelín?

Nakládaný hermelín je velmi oblíbenou hospodskou pochoutku, kterou si rádi vychutnáme nejen v restauraci u piva, ale skvěle se hodí i na zahradní piknik či oslavu. Nemusí ale být doménou jen klasických pivnic, hermelín si můžete naložit i doma. Je to jednoduché a má to tu výhodu, že si marinádu okořeníte podle své vlastní chuti, můžete experimentovat s bylinkami a kořením a jste-li milovníky ostrých pokrmů, pálivé chilli papričky nebo kozí rohy budou u nakládaného hermelínu jako doma. Já vám přináším recept na hermelín ve středomořském kabátku, naložený v extra panenském olivovém oleji.

jak-nalozit-hermelin

Jak naložit hermelín? (Zdroj fotky: Freepik.com)

Na 4 kusy nakládaného hermelínu budete potřebovat:

  1. 4ks sýra s bílou plísní (hermelín, camembert)
  2. 2 cibule
  3. ½ lžičky soli
  4. 6 stroužků česneku
  5. 1 sklenička nakládaných paprik nebo kozích rohů (chcete-li mít sýry pikantní)
  6. 2 lžičky plnotučné hořčice
  7. 2 lžičky sladké mleté papriky
  8. 6 kuliček černého pepře
  9. 1 snítka čerstvého rozmarýnu
  10. 1 snítka čerstvého tymiánu
  11. 4 kuličky nového koření
  12. 3ks bobkového listu
  13. 500ml olivového oleje


Postup:

Nejprve si připravte zavařovací sklenici dostatečné velikosti a s dobře těsnícím uzávěrem. Hermelíny podélně překrojte.

Poté si vyrobte kořeněnou česnekovou pastu - v mističce smíchejte nastrouhané stroužky česneku, papriku, sůl a hořčici. Touto směsí pak potřete řezné plochy rozpůlených sýrů a obě půlky následně slepte zpátky k sobě.

Nakládané papriky či kozí rohy slijte. Cibuli nakrájejte na klínky.

Do připravené sklenice vložte od oka část nakládaných paprik (popř. kozích rohů), část cibule, proložte dvěma připravenými hermelíny, přidejte snítky rozmarýnu a tymiánu, znovu přidejte zbylé papriky a cibuli a nakonec poslední dva sýry.

Plnou sklenici zalijte olivovým olejem až po okraj, sklenici dobře uzavřete a v lednici nechte uležet minimálně tři dny, nejlépe však týden.

Podávejte s chlebem či rozpečenou bagetou a poctivě zapijte oblíbeným pivem.

Tip: Nakládaný hermelín se mimo jiné skvěle hodí jako jedlý dárek k Vánocům nebo k narozeninám.

Pro Dudlu napsala: Andrea Bělohradská

Vyberte si na Dudlu vychytávky do kuchyně:

 

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení