Jak poznat zralý meloun?

Asi každý z nás už někdy jedl meloun. Překvapením není ani to, že většina z nás ho zná jako červené ovoce pocházející z Afriky (většina lidí ho tedy nazývá ovocem, ve skutečnosti je meloun plodová zelenina, čemuž by v dnešní době asi věřil málokdo), které s příchodem jara/léta můžeme kupovat v obchodech jako na běžícím pásu. Není ani tajemstvím, že rozeznáváme dva druhy melounů - vodní červený meloun a nebo žlutý cukrový meloun. Známější je rozhodně červený vodní meloun, nicméně i žlutý cukrový meloun je hodně rozšířený a někdo je schopný ho jíst i po kilech (obrazně řečeno).
 
jak-poznat-zraly-meloun
 
(Zdroj fotky: Freepik.com)
 
Co ale opravdu většina lidí vůbec neví a netuší je to, že slovo meloun pochází z řečtiny a znamená v překladu doslova "zralé jablko" - to je asi opravdovou zajímavostí, kterou věděla jen menšina z nás, teď už ji ovšem víte i vy, pokud čtěte tento článek. Taky by bylo dobré, abychom si zde zmínili i zázračné účinky melounů - ty hlavní jsou zejména, že prospívají zánětům, což je pozitivní zpráva pro ty, kteří je mají. Melouny jsou rovněž skvělým osvěžením v horkých měsících, kdy díky velkým pařákům všichni lidé lapají po dechu a je jim velké teplo.
 
Z melounů se dá rovněž připravit dobré smoothie, které už v dnešní době většina lidí zná a protože na to potřebujete vyloženě jen meloun a případně cukr (můžete přidat i jiné ovoce, jako například banány, jablka a tak dále), lidé si smoothie dělají poměrně často. Vychlazené může taky dobře posloužit hlavně v létě. A jak můžeme poznat, že je meloun dostatečně zralý? Je to docela zvláštní, ale poznáme to po zvuku. Když na něj poklepeme, měl by mít takzvaný kovový zvuk. Co by dalšího měl mít, je ses seschnutá stopka. Jako dalším důkazem zralosti může být i žlutý flek (většinou jen na jedné straně melounu). A pokud už nějaký meloun jíte, dobrou chuť!

Pro Dudlu napsala: Simona Holá

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení