Jak zmírnit pálivost jídla?

Určitě už se vám všem někdy stalo, že jste si dělali nějaké jídlo (každý z nás přece vaří, no ne?) a shodou okolností máte rádi, když je jídlo více pálivé. Jenže jste se asi přecenili a jídlo jste si udělali o hodně pálivější, než vlastně dokážete sníst. Co v takovém případě dělat a zda-li se dá zmírnit pálivost jídla a jídlo se dá ještě zachránit se dozvíte v tomto článku, který jsem si pro vás sepsala.

jak-zmirnit-palivost-jidla
 
(Zdroj fotky: Freepik.com)
 
Nemusíte se bát. Odpověď zní ano - jídlo lze zachránit a pálivost zmírnit. Ale jak? Nejspíše jste si do jídla přidali pálivé chilli. Ale na to je jednoduchý, snadný a hlavně dostupný prostředek - tedy mléko. Stačí, abyste jej do svého oblíbeného jídla přidali (ale zase je lepší přidávat po troškách, než tam mléka vylít hodně) a zkoušet a zkoušet, jestli vaše jídlo už má lepší, snesitelnější chuť a hlavně jestli už tam necítíte jenom chilli, jako předtím.
 
Ale pozor! Pokud nemáte zrovna po ruce mléko, nemusíte z toho zoufat, protože mléko jde nahradit například i smetanou nebo jogurtem - tyto mléčné produkty zmírní pálivost jídla také, podobně jako již zmiňované mléko. Pokud ale nemáte chuť přidávat do svého oblíbeného jídla mléčné produkty a bojíte se, že by chuť jídla po přidání už nebyla dobrá (ale přidání mléčných produktů je vlastně tou nejjednodušší variantou), zkuste postupně přidávat ingredience potřebné k vašemu jídlu.
 

kuchynske-vychytavky

Takže pokud je v jídle například hodně zeleniny, zkuste postupně přidávat zeleninu. Pokud je v jídle pár brambor, zkuste jich přidat ještě trochu. Pokud je v jídle rýže, zkuste ještě přidat trochu rýže. Je to sice takový experiment, ale ten by vám měl zaručeně taky pomoci. Sice jídla bude asi více a bude možná více hutnější, ale je to pořád ta lepší varianta, než aby jste měli pálivou pusu po chilli papričkách třeba pár dnů. 
Pro Dudlu napsala: Simona Holá

Vyberte si na Dudlu vychytávky do kuchyně: