Jak připravit pstruha?

Pstruh patří mezi nejoblíbenější sladkovodní ryby, které jsou žádanou pochoutkou nejen u nás. Je to dravec a řadí se mezi lososovité ryby. Asi nejčastěji prodávaným druhem je pstruh americký duhový, který žije v řekách Severní Ameriky a Asie a rovněž v Evropě. V České republice narazíme vedle pstruha amerického duhového také na pstruha potočního a pstruha jezerního. Tolik k teorii. Jak si ale tuto chutnou rybu připravit?

jak-pripravit-pstruha

(Zdroj fotky: Freepik.com)

Je to snadné a rychlé, nemusíte se proto obávat žádné zdlouhavé řehole u kuchyňské linky. Navíc si vystačíte jen s několika málo ingrediencemi, protože rybám nejvíce sluší jednoduchost. Pokud jste pstruha nikdy nepřipravovali, mám tu pro vás jednoduchý recept na pečeného pstruha na másle, česneku a bylinkách. Gastronomický zážitek zaručen!

Recept: Pečený pstruh na másle, česneku a bylinkách

Pro dvě osoby budete potřebovat:

  • 2 pstruzi
  • 2 lžíce pravého másla
  • 4 snítky čerstvého rozmarýnu nebo 2 lžičky sušeného
  • 2 snítky čerstvého tymiánu nebo 1 lžička sušeného
  • sůl
  • drcený kmín
  • 4 stroužky česneku, drceného
  • ½ citronu, nakrájeného na 4 klínky

kuchynske-vychytavky


Postup:

  1. Připravte si dostatečně velký pekáč, aby se do něj vešli oba pstruzi.
  2. Vyložte ho pečícím papírem a troubu začněte předehřívat na 200°C.
  3. Vyvržené a očištěné pstruhy omyjte, osušte papírovými ubrousky a ze všech stran i zevnitř lehce osolte a okmínujte.
  4. Dovnitř obou ryb vložte část másla nakrájeného na plátky, dva klínky citronu, bylinky a drcený česnek.
  5. Zbylým máslem poklaďte ryby zvenku.
  6. Pekáč se pstruhy vložte do vyhřáté trouby a pečte zhruba 20 minut.
  7. Po vytažení z trouby vyjměte z ryb klínky citronu a snítky bylinek, pokud jste použili čerstvé.
  8. Podávejte s vařenými či šťouchanými bramborami nebo s čerstvým pečivem.

Dobrou chuť!

Pro Dudlu napsala: Andrea Bělohradská

Vyberte si na Dudlu vychytávky do kuchyně: