Jak připravit lososa?

Losos obecný nebo také atlantský je dravá ryba, vyskytuje se nejčastěji v atlantském oceánu (odtud jeden z jeho názvů) a většinu života prožije v moři. V dospělosti však migruje do sladkovodních řek vnitrozemí Evropy a Severní Ameriky, kde se rozmnožuje. Dříve se losos vyskytoval i na našem území, dnes se však v českých řekách objeví jen velmi vzácně.

jak-pripravit-lososa

Jak připravit lososa? (Zdroj fotky: Freepik.com)

Losos patří mezi dietní ryby, jeho maso je velice zdravé, obsahuje totiž omega – 3 mastné kyseliny, vitaminy B a D a má pozitivní účinky na kardiovaskulární i nervovou soustavu. Má krásnou růžovou barvu, říká se jí také lososová. Losos bývá někdy označován za nejzdravější rybu vůbec.

V posledních několika desítkách let nabývá losos stále větší popularity i v naší české kuchyni, dokonce v mnohém předčil i tradičního českého kapra. Ten je od 19. století slavnostním štědrovečerním pokrmem a spousta českých rodin si bez zlatavého kapřího řízku neumí svou vánoční tabuli vůbec představit, steak z lososa mu však dnes zdatně konkuruje. Přiznám se, že i já připravuju na štědrovečerní večeři lososa, protože ho lze zakoupit bez kostí a zvládnou ho tak bezpečně sníst i malé děti. K tomu skvěle chutná, je velmi rychlý na přípravu a k tradičnímu bramborovému salátu padne dokonale. Já ho obvykle ještě doplním o krémovou vinnou omáčku.

Jak tedy připravit lososa? Jeho maso můžete zpracovat na mnoho způsobů. Můžete ho udit (takové tenké plátky uzeného lososa jsou výtečné třeba v křupavých bagetkách nebo na chlebíčkách), můžete ho obalit ve strouhance jako kterékoliv jiné maso a následně dozlatova osmažit na oleji, můžete ho posypat bylinkami a péct v troubě nebo z něho připravit přírodní řízek. Já osobně ho nejčastěji peču v troubě, je to totiž ten vůbec nejjednodušší způsob a moje kuchyně zůstane nepolíbená prskajícím olejem. Níže se s vámi podělím o recept na vynikajícího lososa s vinnou omáčkou, o němž jsem se zmiňovala výše.

Losos s vinnou omáčkou

Pro 2 osoby:

  • 2 filety z lososa po 200g
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • rozmarýn
  • olivový olej na pokapání

Na vinnou omáčku:

  • 4 jarní cibulky
  • 100ml bílého vína, suchého
  • 50g másla
  • 1 lžíce másla na opečení jarní cibulky

Postup:

Troubu začněte předehřívat na 200°C. Filety z lososa opláchněte, osušte, jemně osolte a posypejte rozmarýnem. Lehce zakápněte olivovým olejem.

Filety z lososa vložte do pekáčku vyloženého pečícím papírem, dejte do trouby a pečte 15 až 20 minut do té doby, až povrch lososa zbělá a jemně zezlátne. Rybímu masu stačí k upečení jen opravdu málo času, pokud by byl v troubě déle, byl by zbytečně vysušený.

Mezitím co pracuje trouba, připravte vinnou omáčku. Jarní cibulku nakrájejte na kolečka a dosklovita poduste na lžíci másla v malém rendlíku. Poté podlijte vínem, osolte a nechte většinu vína odpařit, mělo by v rendlíku zůstat jen malé množství. Rendlík odstavte a metličkou do něj vmíchejte zbylé máslo nakrájené na kostičky. Míchejte tak dlouho, až se vše spojí a vznikne výtečná krémová omáčka. Vinná omáčka vás dost možná překvapí svým silným aroma, rybu ale skvěle doplní.

Podávejte s opečenými bramborami, vařenými bramborami nebo s bramborovým salátem, chystáte – li se tento recept vyzkoušet na Štědrý večer.

Pro Dudlu napsala: Andrea Bělohradská

Vyberte si na Dudlu kuchyňské vychytávky a doplňky:

 

Nastavení cookies

Používáme cookies, abychom Vám umožnili pohodlné prohlížení webu a díky analýze provozu webu neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost

Nezbytné (vždy aktivní nelze vypnout)
Tyto cookies jsou potřeba, aby web fungoval správně
Analytické
Pomáhají nám pochopit, jak web používáte. S jejich pomocí ho můžeme zlepšovat
Profilující (marketingové)
Díky těmto cookies vám můžeme zobrazovat relevantní obsah a reklamy, které pro vás mohou být zajímavé a užitečné

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení