Jak připravit lososa?

Losos obecný nebo také atlantský je dravá ryba, vyskytuje se nejčastěji v atlantském oceánu (odtud jeden z jeho názvů) a většinu života prožije v moři. V dospělosti však migruje do sladkovodních řek vnitrozemí Evropy a Severní Ameriky, kde se rozmnožuje. Dříve se losos vyskytoval i na našem území, dnes se však v českých řekách objeví jen velmi vzácně.

jak-pripravit-lososa

Jak připravit lososa? (Zdroj fotky: Freepik.com)

Losos patří mezi dietní ryby, jeho maso je velice zdravé, obsahuje totiž omega – 3 mastné kyseliny, vitaminy B a D a má pozitivní účinky na kardiovaskulární i nervovou soustavu. Má krásnou růžovou barvu, říká se jí také lososová. Losos bývá někdy označován za nejzdravější rybu vůbec.

V posledních několika desítkách let nabývá losos stále větší popularity i v naší české kuchyni, dokonce v mnohém předčil i tradičního českého kapra. Ten je od 19. století slavnostním štědrovečerním pokrmem a spousta českých rodin si bez zlatavého kapřího řízku neumí svou vánoční tabuli vůbec představit, steak z lososa mu však dnes zdatně konkuruje. Přiznám se, že i já připravuju na štědrovečerní večeři lososa, protože ho lze zakoupit bez kostí a zvládnou ho tak bezpečně sníst i malé děti. K tomu skvěle chutná, je velmi rychlý na přípravu a k tradičnímu bramborovému salátu padne dokonale. Já ho obvykle ještě doplním o krémovou vinnou omáčku.

Jak tedy připravit lososa? Jeho maso můžete zpracovat na mnoho způsobů. Můžete ho udit (takové tenké plátky uzeného lososa jsou výtečné třeba v křupavých bagetkách nebo na chlebíčkách), můžete ho obalit ve strouhance jako kterékoliv jiné maso a následně dozlatova osmažit na oleji, můžete ho posypat bylinkami a péct v troubě nebo z něho připravit přírodní řízek. Já osobně ho nejčastěji peču v troubě, je to totiž ten vůbec nejjednodušší způsob a moje kuchyně zůstane nepolíbená prskajícím olejem. Níže se s vámi podělím o recept na vynikajícího lososa s vinnou omáčkou, o němž jsem se zmiňovala výše.

Losos s vinnou omáčkou

Pro 2 osoby:

  • 2 filety z lososa po 200g
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • rozmarýn
  • olivový olej na pokapání

Na vinnou omáčku:

  • 4 jarní cibulky
  • 100ml bílého vína, suchého
  • 50g másla
  • 1 lžíce másla na opečení jarní cibulky

Postup:

Troubu začněte předehřívat na 200°C. Filety z lososa opláchněte, osušte, jemně osolte a posypejte rozmarýnem. Lehce zakápněte olivovým olejem.

Filety z lososa vložte do pekáčku vyloženého pečícím papírem, dejte do trouby a pečte 15 až 20 minut do té doby, až povrch lososa zbělá a jemně zezlátne. Rybímu masu stačí k upečení jen opravdu málo času, pokud by byl v troubě déle, byl by zbytečně vysušený.

Mezitím co pracuje trouba, připravte vinnou omáčku. Jarní cibulku nakrájejte na kolečka a dosklovita poduste na lžíci másla v malém rendlíku. Poté podlijte vínem, osolte a nechte většinu vína odpařit, mělo by v rendlíku zůstat jen malé množství. Rendlík odstavte a metličkou do něj vmíchejte zbylé máslo nakrájené na kostičky. Míchejte tak dlouho, až se vše spojí a vznikne výtečná krémová omáčka. Vinná omáčka vás dost možná překvapí svým silným aroma, rybu ale skvěle doplní.

Podávejte s opečenými bramborami, vařenými bramborami nebo s bramborovým salátem, chystáte – li se tento recept vyzkoušet na Štědrý večer.

Pro Dudlu napsala: Andrea Bělohradská

Vyberte si na Dudlu vychytávky do kuchyně:

 

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení