Máte rádi domácí vypečené houstičky nebo křupavý, voňavý chléb? A co takhle dukátové buchtičky nebo poctivé Honzovi buchty? Voňavé sladké kolihy nebo naopak česnekové langoše? Už jsem vás trošku navnadila? Máte chuť?
Jak udělat kvásek? (Zdroj fotky: Freepik.com)
Zmiňuji jen stručný výčet pokrmů, které si můžete doma snadno připravit. Je Jedno, zda máte rádi sladké nebo slané. Jestli použijete hladkou, polohrubou nebo třeba zdravější špaldovou mouku. Podstatné je, že všechny tyto dobroty se pečou nebo smaží z kynutého těsta. Na kynutém těstě ale přece není nic složitého. Koupíme droždí a hurá na to!
Na kynuté těsto potřebujeme kvásek. Pokud máme odměřené potřebné množství mouky, koupené droždí, můžeme se pustit do práce. Jak to ale ta babička nebo maminka dělala? Jasně, v mouce udělala důlek a rozdrobila droždí. Pak zalila mlékem, přidala trochu mouky (aby byla kašička), přikryla a dala kynout. Ještě zmiňovala něco o soli. Dávala se tam nebo ne? Radši to zkoušet nebudeme. Za 5 minut nakoukneme pod utěrku a zjistíme, že se tam nic neděje. Jasně! 5 minut je ještě málo, tak znovu přikryjeme a přišoupneme blíže k topení. Dalších 5 minut uběhlo a to už by měl být kvásek vykynutý. Nakoukneme pod utěrku a tam NIC!
Že se vám to už taky stalo? Nevadí, není to žádná tragédie. Možná jste udělali někde chybu nebo jen měli špatné droždí. Kvásek vyhoďte a udělejte nový. Než se pustíte do nového kvásku, možná vám pomůže pár nových informací, se kterými se vám to už tentokrát určitě povede. Jednou jsem si je přečetla od mé oblíbené kuchařky zvané „Flo“. Když se prý vytáhne droždí z lednice, kde spalo, začne se při pokojové teplotě probouzet a začne mít hlad a žízeň. Aby tedy kvásek správně vzešel, potřebuje nakrmit a napít.
Kvásek podruhé. Vezměte si menší misku a rozdrobte do ní droždí. Pokud jste jej právě vytáhli z lednice, nechejte jej chvilku aklimatizovat. 5 minut by mělo úplně stačit. Droždí v misce posypte asi ½ lžičky cukru a malou vidličkou pořádně rozmačkejte. Po chvilce se začne cukr rozpouštět a droždí měknout a řídnout, až vznikne kašička. Do droždí přidejte asi 100ml mléka (někde vody), které musí být ale vlažné! Ani studené ani moc teplé. Prostě vlažné a ideálně asi 30 až 40 stupňů. Droždí v mléce rozmíchejte a přidejte lžíci mouky. Vše opět promíchejte na kaši, zakryjte a nechejte 1 minut na teplém místě vyběhnout. Pokud se tak nestane, začněte s novým droždím. Pokud je kvásek hotový, můžete pokračovat ve vybraném receptu.
Vyzkoušeli jste už kynutá těsta, ale vadí vám v nich chuť droždí? Můžete zkusit alternativy kvásku, kterým není ani prášek do pečiva ani jedlá soda, ale opět droždí. Ovšem v mnohem menším poměru a hlavně už ho v pečivu neucítíte. Těmito alternativami jsou „slánek“ a omladek. O těch si ale napíšeme zase příště, třeba u tipů, jak upéct chleba.
Pro Dudlu napsala: Aneta Filařová
Vyberte si na Dudlu vychytávky do kuchyně:
- Podpořte článek nákupem: Hrnků, nádobí a kuchyňských vychytávek
- Pokračujte v čtení: Jak vybrat indukční varnou desku? a Blogu o vaření?