UPOZORNĚNÍ: Z důvod, že prodejce zboží Gadgets House s.r.o. přestal fungovat a reagovat na objednávky, tak jsem dočasně mimo provoz. Budeme hledat vhodnou náhradu a pokusíme se brzy vrátit do hry.

Jak udit sýr?

Ze všeho nejdříve se parta chlapů domluví, že se jim chce. Chtějí udit, chtějí si to zkusit a když už to zkusí, tak se to musí povést. Nad chlapskou myšlenku totiž není. Takže ta parta chlapů rozhodne, kdo bude mít jaký úkol. Jedna dvojice jde nakupovat, druhá dvojice má na starosti dostatek piva a jeden z party by měl mít doma udírnu. V tomto článku vám poradím, jak udit sýr.

jak-udit-syr

Jak dlouho udit sýr? (Zdroj fotky: Freepik.com)

Jak správně udit sýr

Další důležitá věc je, aby parta chlapů měla pro uzení dostatek prostoru a času, proto svoji „akci“ nahlásí doma dostatečně dopředu, aby se předešlo nedorozuměním a rodinným neshodám. Psychické přípravě je věnováno velké úsilí. Nákupy jsou velká věc. Pokud by měly jít nakoupit sýr na uzení ženy, budou se dohadovat nad barvou, procentem sušiny, vzhledem sýra atd...chlapi nikoliv, prostě koupí cihlu sýra a jedou na místo setkání chlapské party a začnou přípravu sýra.

Cihlu sýra, v chlapském podání stačí eidam 30%, nastrouhají na hrubém struhadle. Bude toho docela dost, připraví si tedy velkou mísu nebo použijí mísy dvě. Až sýr nastrouhají nejméně 4 chlapi, mohou do mísy házet, co je napadne. Poslední veledílo byl uzený sýr s cibulkou a česnekem. Cibulka dala uzenému sýru příjemně nasládlou chuť, česnek zase ne tak ostrou příchuť.

Pro další sýrové megadílo mohou přidat vlašské ořechy, uzenou papričku. Ostřejší nátury skousnou také chilli papričky. Vše dobře promíchají, nikomu se do toho nechce, chce to holé dlaně a pořádně míchat. Důležité je do toho dát to srdíčko. Pokud jeden z party ohlásí, že by to mohlo takhle být, druhý z party to jde pro jistotu promíchat ještě jednou.

Co potřebují, je speciální střevo na uzení sýrů nebo nalofaser, znáte jistě z prodejen. Na pultech je většinou cihla v takovém oranžovém nebo červeném obalu. Tak to je třeba před uzením sýra zajistit, na internetu nejlépe. Minimálně jeden z chlapském party bude vědět všechno. Směs nastrouhaného sýra našťouchají do obalu, střívka a pořádně zauzlují na konci, aby sýr při uzení nevytekl.

kuchynske-vychytavky

Sýr udíme studeným kouřem, to znamená v rozmezí 20 - 25 stupňů. Ten, kdo má domácí udírnu, má také teploměr, se kterým kontroluje, jak se teplota v udírně vyvíjí. Dřevo pro uzení použijí z ovocných stromů, zejména třeseň nebo švestka. Upřímně, kdo z chlapů má tolik dřeva z ovocných stromů, aby mohli udit několik dní? Takže použijí dřevo bukové.

Uzení studených kouřem trvá sice několik dnů, ale pro sýr stačí několik hodin. Sýr je ke konci uzení krásně spojený. Z nastrouhaného sýra tedy bude zase cihla v celku.

U chlapského uzení se předpokládá, že minimálně jeden z nich už udil tolikrát, že všechno ví a nic ho nepřekvapí. Ostatní se při prvním uzení učí a naslouchají radám u pití piva. Pak už pijí pivo všichni, protože musí hlídat proces. Čím více piva před akcí nakoupí, tím intenzivněji se bude udit. Pro ženy a manželky a přítelkyně platí pravidla: neradit, nemluvit, ochutnat a pochválit. Nic jiného se od nás ani nečeká.

To takhle přijede manžel po uzení, rozuměj po celém víkendu, smrdí po kouři a pivu a s vítězným úsměvem a vážnou tváří Napoleona vytahuje z igelitky chlapský úlovek. Uzený sýr, pro vás! On také ochutná, ale už je tak přežraný z víkendové akce, že vám zbude většina.

Uzený sýr je delikatesa, plná chuti, i té neznámé, rodinný poklad a vy musíte uznat, že se akce vyplatila, že uzený sýr vašeho manžela je opravdu skvělý. Manžel vám opět po pár měsících oznámí termín uzení. Pro vás víkend s dětmi, pro něj basa piv, maso, sýr a pokec s mistry uzení a po návratu zasloužený odpočinek.


Pro Dudlu sepsala: Yvona Kudláčková | Edit: Andrea Bělohradská

Vyberte si vychytávky do kuchyně:

Pokračujte v čtení blogu: