UPOZORNĚNÍ: Z důvod, že prodejce zboží Gadgets House s.r.o. přestal fungovat a reagovat na objednávky, tak jsem dočasně mimo provoz. Budeme hledat vhodnou náhradu a pokusíme se brzy vrátit do hry.

Jak připravit steak z tuňáka?

Steak z tuňáka patří mezi nejdelikátnější pokrmy vůbec. Jak si připravit ten nejlepší? 

jak-pripravit-steak-z-tunaka

(Zdroj fotky: Freepik.com)

Pozor na tuňáka v konzervě

Tuňák patří mezi nejoblíbenější a nejprodávanější ryby nejen u nás. Nejčastěji konzumujeme toho konzervovaného, který je k sehnání snad v každém obchodě. Věděli jste ale, že není tuňák jako tuňák?

Zvlášť u zmíněných konzerv si při jejich výběru dejte pozor na to, jaká ryba se uvnitř ve skutečnosti nachází, tuňák totiž může být pravý i nepravý. Doporučuji tedy rozhodně číst etikety, protože praví tuňáci jsou ti z rodu Thunnus a Katsuwonus, nepraví pak z rodu Sarda nebo Euthynnus.

Pokud se vám nechce zkoumat písmenka na konzervách nebo vás konzervovaný tuňák ve vlastní šťávě či oleji jednoduše omrzel, zkuste posunout kulinářský prožitek z této výtečné ryby o kousek dál a připravte si doma steak z tuňáka. Uvidíte, že čerstvému rybímu masu může konzerva jen těžko konkurovat. 

Zdravá ryba

Tuňák obecný patří mezi mezi makrelovité ryby. Žije v Atlantském oceánu, Středozemním a Černém moři a ve vodách kolem Japonska (tam se z jeho masa připravuje proslulé sushi). Tuňák je tučná ryba plná zdraví prospěšných látek – najdeme v něm vitaminy B, E a provitamin A, minerály jako jód, železo, hořčík, draslík či fosfor a zdravé tuky. Díky obsahu selenu dokáže maso z tuňáka do jisté míry také chránit před vznikem rakoviny.

Jednoduchý steak z tuňáka

Steak z tuňáka je možné připravit na pánvi, v troubě nebo na grilu. Je jen na vás, jaký způsob zvolíte, vynikající výsledek je zaručen v každém případě.

Pro dvě osoby budete potřebovat:

  • 2 steaky z tuňáka (tloušťka cca 4cm)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 2 stroužky česneku, drcené
  • drcený kmín

kuchynske-vychytavky


Postup:

  1. Ze všeho nejdřív si připravte marinádu – v misce smíchejte olivový olej s drceným česnekem.

  2. Steaky z tuňáka omyjte, osušte, osolte, opepřete a posypte drceným kmínem. Pak je potřete z obou stran připravenou marinádou, uzavřete do plastové dózy a nechte alespoň hodinu marinovat v lednici.

  3. Když jsou steaky uleželé a marinované, je načase je opéct. Grilovací pánev rozehřejte a oba kusy masa na ní opečte, z každé strany zhruba tři minuty. Výsledek by měl být takový, že maso bude mít růžovou barvu.

    Chystáte-li se připravit steaky na grilu, budete postupovat stejně jako kdybyste je opékali na grilovací pánvi.

    Chcete-li tuňáka upéct v troubě, rozehřejte ji na 200°C, vložte marinované steaky do pekáčku vyloženého pečícím papírem a pečte dvacet minut, dokud nebude mít maso narůžovělou barvu.

  4. Podávejte se zeleninovým salátem či opečenou bagetou s bylinkovým máslem. Dobrou chuť!


Pro Dudlu napsala: Andrea Bělohradská | Edit: Andrea B.

Vyberte si vychytávky do kuchyně:

Pokračujte v čtení blogu: