Jak připravit steak z tuňáka?

Tuňák patří mezi nejoblíbenější a nejprodávanější ryby nejen u nás. Nejčastěji konzumujeme toho konzervovaného, který je k sehnání snad v každém obchodě. Věděli jste ale, že není tuňák jako tuňák? Zvlášť u zmíněných konzerv si při jejich výběru dejte pozor na to, jaká ryba se uvnitř ve skutečnosti nachází, tuňák totiž může být pravý i nepravý. Doporučuji tedy rozhodně číst etikety, protože praví tuňáci jsou ti z rodu Thunnus a Katsuwonus, nepraví pak z rodu Sarda nebo Euthynnus.

jak-pripravit-steak-z-tunaka

(Zdroj fotky: Freepik.com)

Pokud se vám nechce zkoumat písmenka na konzervách nebo vás konzervovaný tuňák ve vlastní šťávě či oleji jednoduše omrzel, zkuste posunout kulinářský prožitek z této výtečné ryby o kousek dál a připravte si doma steak z tuňáka. Uvidíte, že čerstvému rybímu masu může konzerva jen těžko konkurovat. Recept na lahodný steak z tuňáka najdete v tomto článku a dozvíte se i něco málo o tom, jak a čím je jeho maso prospěšné našemu zdraví.

Zdravá ryba

Tuňák obecný patří mezi mezi makrelovité ryby. Žije v Atlantském oceánu, Středozemním a Černém moři a ve vodách kolem Japonska (tam se z jeho masa připravuje proslulé sushi). Tuňák je tučná ryba plná zdraví prospěšných látek – najdeme v něm vitaminy B, E a provitamin A, minerály jako jód, železo, hořčík, draslík či fosfor a zdravé tuky. Díky obsahu selenu dokáže maso z tuňáka do jisté míry také chránit před vznikem rakoviny.

Jednoduchý steak z tuňáka

Steak z tuňáka je možné připravit na pánvi, v troubě nebo na grilu. Je jen na vás, jaký způsob zvolíte, vynikající výsledek je zaručen v každém případě.

Pro dvě osoby budete potřebovat:

  1. 2 steaky z tuňáka (tloušťka cca 4cm)
  2. 2 lžíce olivového oleje
  3. sůl a čerstvě mletý pepř
  4. 2 stroužky česneku, drcené
  5. drcený kmín


Postup:

Ze všeho nejdřív si připravte marinádu – v misce smíchejte olivový olej s drceným česnekem.

Steaky z tuňáka omyjte, osušte, osolte, opepřete a posypte drceným kmínem. Pak je potřete z obou stran připravenou marinádou, uzavřete do plastové dózy a nechte alespoň hodinu marinovat v lednici.

Když jsou steaky uleželé a marinované, je načase je opéct. Grilovací pánev rozehřejte a oba kusy masa na ní opečte, z každé strany zhruba tři minuty. Výsledek by měl být takový, že maso bude mít růžovou barvu.

Chystáte-li se připravit steaky na grilu, budete postupovat stejně jako kdybyste je opékali na grilovací pánvi.

Chcete-li tuňáka upéct v troubě, rozehřejte ji na 200°C, vložte marinované steaky do pekáčku vyloženého pečícím papírem a pečte dvacet minut, dokud nebude mít maso narůžovělou barvu.

Podávejte se zeleninovým salátem či opečenou bagetou s bylinkovým máslem. Dobrou chuť!

Pro Dudlu napsala: Andrea Bělohradská

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení