Máte rádi nejrůznější druhy masových jídel, ať už s těstovinami, hranolkami, brambory nebo knedlíkem? Ať už podáváte maso s jakoukoliv přílohou, je nutné, aby nebylo vysušené. Co by to ovšem bylo za maso, kdyby k němu chyběla lahodná šťáva. Každé maso si zkrátka o pořádnou dávku šťávy, sosu nebo omáčky rozhodně říká. Ta jednoznačně dodá celému pokrmu na výtečné chuti. Jak si takový sos k masu připravit, abyste si mohli co nejvíce pochutnat? Vybrat si můžete z dlouhé řady variant omáček, které se hodí k různým druhům mas. Díky nim si na masu rozhodně pochutnáte. Zvolte přírodní podobu sosu, nebo si připravte omáčku smetanovou.
(Zdroj fotky: Freepik.com)
Nejjednodušší a nejpraktičtější při výrobě sosu, je využít šťávu z vypečeného masa. Docílíte tak přirozené a jemné chuti. Navíc ji můžete připravit i v jedné pánvi nebo hrnci, ve kterém jste připravovali maso. Šťávu z vypečeného masa jednoduše zahustěte, pro zjemnění pak můžete přidat i lžíci másla. Pro ozvláštnění a zvýraznění chuti použijte ještě 100 ml bílého vína.
K mnoha pokrmům pak můžete použít onu nenáviděnou UHO neboli univerzální hnědou omáčku ze školních jídelen. I ta ale může chutnat báječně, pokud zvolíte vhodné a čerstvé suroviny. Jejím základem je hovězí vývar.
- ½ litru hovězího vývaru smíchejte s 1 lžící rajského protlaku, 3 lžícemi másla a 2 lžícemi hladké mouky.
- Vytvořte si jíšku a tu přimíchejte do vychladlého vývaru.
- Následně ochuťte solí a pepřem. Můžete i zjemnit máslem.
Další možností jsou různé druhy smetanových omáček.
Ty jsou jako stvořené pro kombinaci s těstovinami a využijete je k různým druhů mas. Tuto omáčku si připravíte úplně jednoduše. Nejprve ohřejte smetanu a do hrnce k ní přidejte nastrouhaný sýr nebo třeba žampiony. Za stálého míchání vám omáčka postupně zhoustne, případně ji zahustěte. Pro dochucení pak použijte sůl a pepř.
Pro Dudlu napsala: Petra Velíková
Vyberte si na Dudlu vychytávky do kuchyně:
- Podpořte článek nákupem: Hrnků, nádobí a kuchyňských vychytávek
- Pokračujte v čtení: Jak vybrat indukční varnou desku? a Blogu o vaření?